Η αγωνία του Φλώρη, εισπράκτορα σε παραλία-«Εκαταλάβαμεν τι επάθαν στον πόλεμο»

Οι μπουλντόζες είναι έτοιμες να στρώσουν την ξανθή άμμο στην πανέμορφη, αλλά γυμνή, παραλία του fig tree. Καμιά δεκαριά εργάτες του Δήμου Παραλιμνίου, βάφουν τους ανθώνες και τους πύργους των ναυαγοσωστών. Η παρουσία τους, είναι η μόνη που δίνει ζωή στο παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά.

Είναι όλοι κρεβατάριες. Έτσι αποκαλούν στην περιοχή, αυτούς που εισπράττουν τα χρήματα από την ενοικίαση ομπρελών και κρεβατιών θαλάσσης. Τέτοια εποχή, θα ξεκινούσε η σεζόν και θα έπιαναν δουλειά. Αναγκάστηκαν, όμως, να κάνουν άλλες εργασίες. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να προετοιμάζουν το παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά για να υποδεχθεί τουρίστες. Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν, βέβαια εάν και πότε, θα γίνει αυτό.
Ένας από αυτούς είναι ο Φλώρης Φλουρέντζος από το Παραλίμνι. Όταν αρχίζει να μιλά διαπιστώνεις ότι οι φόβοι και οι αγωνίες του, είναι οι φόβοι και οι αγωνίες όλης της Κύπρου.

«Επροτίμουν να ξεκινούσε η δουλειά μας. Έτσι όπως είμαστε τωρά εν μπορείς να κάμεις τίποτε. Εβάλαν μας να κάνουμε άλλα πράματα, για να μείνουμε στη δουλειά. Αν αγριέψουν και άλλο τα πράματα, εν ξέρω μπορεί να μας αφήκουν και μας σπίτι. Είναι δύσκολο. Έχουμεν τζιαι χρέη. Εν να πάμε φυλακή…. Εσείς τι κάμνετε; Να μου πεις εν όλος ο κόσμος έτσι, άλλοι δουλεύκουν που σπίτι και άλλοι καθόλου. Εμένα η γυναίκα μου έμεινεν σπίτι με τα μωρά. Δούλευε σε κατάστημα με βρεφικά και σταμάτησε που τις αρχές. Έχω δύο μωρά, ο ένας εν 14 χρονών και η μικρή 5. Εν κάτι που πρώτη φορά το είδαμεν και ελπίζουμε να μεν ξαναδούμεν. Εκαταλάβαμεν τι επάθαν κάποιοι άλλοι κάποτε που είχε πόλεμο. Εν περίεργο για μας».
 
Θέλει να μιλήσει… Να τα βγάλει από μέσα του… 
 
«Αγχώνει μας η κατάσταση, τωρά εβάλαν μας όλους να κάνουμεν αναλύσεις, επειδή δουλεύκουμεν μες τον κόσμο. Περιμένουν και σπίτι να δουν τα αποτελέσματα. Τώρα ο κόσμος βουρά όλος να κάμει τούντο πράμα. Τα τηλέφωνα εν κατειλημμένα. Υπάρχει ένας πανικός. Δεν ξέρουμεν τι θα γίνει…Περιμένουμε….».
 
Το άγχος των εργαζομένων στην περιοχή, είναι πολλαπλάσιο λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό. Η ιδέα και μόνο ότι δεν θα έρθουν τουρίστες, τους πανικοβάλλει.
 
«Είμαστε κρεβατάριες. Έτσι εποχή ήταν να είμαστε στις παραλίες να κατεβάζουμε τα κρεβατάκια, όπως κάμνουμεν κάθε χρόνο. Αυτή η κατάσταση επικρατεί, όμως… Να δούμε τι θα μας πουν… Τωρά κάμνουμεν πογιατίσματα στις παραλίες και καθαριότητες. Δουλεύουμε και στο χωρκό. Κάμνουμεν όλες τις δουλειές, ώσπου να ανοίξει η δουλειά μας. Εξαρτάται που την Κυβέρνηση... Η κατάσταση εν τέτοια που εν δύσκολο το έργο.
 
Έτσι καιρό ήταν να ήταν η αρχή της σεζόν, που ξεκινά δειλά - δειλά ο τουρισμός. Η παραλία αυτή έχει πάντα κόσμο, βέβαια. Ως τον επόμενο μήνα ήταν να μπούμε στα φόρτε μας και ήταν να ξεκινήσουμε δουλειά κανονικά. Εν δύσκολο το έργο φέτος, μακάρι να δουλέψουμε με τους Κυπραίους, αν μας αφήσουν. Έτσι όπως δείχνουν τα πράματα σαν να και τέλειωσε η παραλία για φέτος. Ο κόσμος εν να μείνει στις υποχρεώσεις του, έχει προβλήματα πολλά... Να δούμε πως θα εξελιχθεί. Είναι δύσκολο το έργο. Εμείς εξαρτόμαστε που άλλους».
Στην περιοχή, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται πλάνα για την τοποθέτηση κρεβατιών και ομπρελών σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχει διασπορά της νόσου.
 
«Εμείς ήμασταν μόνο για τα κρεβατάκια. Το χειμώνα κάμνουμεν συντηρήσεις και το καλοκαίρι είμαστε εισπράκτορες της παραλίας. Τωρά αφού εν έχει κόσμο κάμνουμεν εργασίες στις παραλίες. Μόλις μας πουν εν να φέρουμεν τα κρεβατάκια. Φαίνεται ότι θα πρέπει να αφήνουμε πιο πολύ χώρο που την μιαν ομπρέλα στην άλλη, πλέον. Σαν εδώ στο fig tree, αντί 700 κρεβατάκια μπορεί να μας πουν να βάλουμε 300. Περιμένουμεν να δούμε τι οδηγίες θα μας δοθούν. Ότι μας πουν θα κάμουμε… Τώρα δώσαμε έμφαση στην καθαριότητα, αν ανοίξουν τα πράματα να είμαστε έτοιμοι».
Ο Φλώρης είναι μόνιμος υπάλληλος στο Δήμο Παραλιμνίου από το 2011. Τέτοια κατάσταση, όπως λέει δεν έζησαν ποτέ ξανά στην περιοχή μετά το 1974. Ούτε το 2013 που ήταν το κούρεμα καταθέσεων.

«Εύχομαι να φύγει και να μεν ξαναδούμεν έτσι πράμα. Νιώθουμε όλοι πίεση... Να τελειώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα που τούτην την ιστορία. Τουρίστες που το εξωτερικό, δεν νομίζω να δούμε φέτος, ελπίζουμε να δούμε ντόπιους. Όλος ο κόσμος υποφέρει, όμως τωρά. Αν κάποιος έρκετουν, ας πούμε για δύο εβδομάδες δακάτω, τωρά μπορεί να έρχεται μονοήμερα, επειδή είναι και το οικονομικό. Να δούμε τι θα γίνει.

Εμείς ζούμε με τον τουρισμό δακάτω. Χωρίς τουρισμό δεν ξέρω τι θα γίνει. Ήταν και το 2013 δύσκολο, αλλά τώρα πιστεύκω θα είναι πιο σοβαρά τα πράματα. Θα δούμε τι θα γίνει. Το 2013 είχε κόσμο αλλά ήταν πολλά επιφυλακτικός, κάποιοι εν εθέλαν να πληρώσουν, ελέαν μας ότι εν είχαν λεφτά, ότι εκουρέψαν τους… Ο καθένας τον δικό του πόνο προσφέρει…».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες