Ντελιβεράς εν μέσω πανδημίας-Ο φόβος των πελατών και το φαγητό στην πόρτα

Βράδυ, ώρα εννέα. Τα φανάρια έχουν ανάψει κόκκινο. Οι δρόμοι άδειοι. Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι σε ισχύ.  Οι μόνοι που βλέπεις στα φώτα τροχαίας, είναι οι ντελιβεράδες. Με τα μηχανάκια τους, παίρνουν παραγγελίες στους πολίτες, οι οποίοι έχουν μείνει στα σπίτια τους.
 
Είναι μια δύσκολη δουλειά. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Πέραν από τον κίνδυνο στους δρόμους, τις διαμαρτυρίες πολιτών ότι άργησαν να τους πάρουν το φαγητό, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κορωνοϊό. Ένα εχθρό που δεν βλέπουν και δεν ακούνε 
 
Οι οδηγοί delivery είναι όμως αναγκασμένοι να βρίσκονται στο καθήκον. Ένας απ’ αυτούς, ο 22χρονος Γιώργος Κουτσόφτας από το Παραλίμνι.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, διατηρεί εστιατόριο με την οικογένεια του και είναι υπεύθυνος για τα delivery. Κάνει το επάγγελμα που αγαπά πολύ, τα τελευταία δύο χρόνια. 
 
«Είναι μια αρκετά δύσκολη δουλειά, έχεις να κάνεις με φαγητό που πρέπει να το παραδώσεις έγκαιρα στον πελάτη πριν κρυώσει. Υπάρχουν και οι πελάτες που μπορεί να διαμαρτύρονται αν κάποιες φορές καθυστερούμε, ωστόσο δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό».
 
Αυτή την περίοδο, η δουλειά έγινε ακόμα πιο δύσκολη, όπως λέει, αφού πρέπει να κρατούν αποστάσεις και να τηρούν τα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών.
 
«Έχουμε συνεχώς συναλλαγές με τους πελάτες. Παίρνουμε χρήματα, δίνουμε ρέστα και πρέπει συνεχώς να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, μάσκες και γάντια. Είναι μια κατάσταση που δεν έζησα ξανά».
«Ο φόβος είναι σχετικός»
Αυτή η κατάσταση,  τον φόβισε στην αρχή, αφού λόγω της επαφής με πολύ κόσμο θα μπορούσε να προσβληθεί πιο εύκολα από τον ιό. Ωστόσο πλέον είναι μέρος της καθημερινότητας του.
 
«Στην αρχή φοβόμουν περισσότερο, αλλά όταν το κάνεις καθημερινά σου γίνεται συνήθεια. Πλέον ο φόβος είναι σχετικός. Σίγουρα δεν ξέρεις που πας και τι μπορεί να έχει ο καθένας, αλλά ούτε οι πελάτες ξέρουν. Είναι ίδια η πιθανότητα να προσβληθούμε ή να προσβάλουμε κάποιον. Οι πλείστοι πολίτες όμως, επιλέγουν πλέον να μας πληρώνουν με βίζα, για να μειώνεται ο χρόνος επαφής».
 
Υπάρχει την ίδια ώρα και το άγχος γιατί στο σπίτι, όπως λέει, έχει άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να περιορίσει τον κίνδυνο για τον ίδιο, ώστε να μην προσβληθεί και να υπάρξει το ενδεχόμενο να μεταδώσει τον ιό σε κάποιο δικό του άνθρωπο.
Φοβούνται και οι πελάτες, άλλαξαν οι σχέσεις
Όπως ανησυχούν οι οδηγοί delivery μήπως προσβληθούν από τον ιό, φοβούνται και οι πελάτες, οι οποίοι δικαιολογημένα το τελευταίο διάστημα άλλαξαν στάση απέναντί τους.
 
«Οι πελάτες φοβούνται και κρατούν αποστάσεις από μας πλέον. Δηλαδή πολλές φορές πας σε ένα σπίτι και σου λέει ξέρεις άφησε το φαγητό στην πόρτα κτύπα και φύγε. Ή όσοι μας ανοίγουν κρατούν απόσταση, μας βλέπουν κάπως με φόβο. Όχι όλοι, αλλά αρκετοί».
 
Το αγαπημένο σημείο της δουλειάς του Γιώργου, ήταν αυτή η επαφή που είχε με τους πελάτες, η οποία έσβησε και μάλλον δεν θα επανέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
«Τώρα είναι λες και κάνουμε αγγαρεία. Πάρε το φαγητό, δώσε μου τα λεφτά και έφυγα. Δεν είναι το ίδιο με παλιά. Παλιά παίρναμε το φαγητό, λέγαμε ένα καλή όρεξη στον πελάτη, μπορεί να ανταλλάζαμε μια δύο κουβέντες. Ήταν αλλιώς. Σήμερα η επαφή που έχουμε με τον πελάτη, είναι εντελώς τυπική».
 
Παράλληλα, όπως εξηγεί, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και στο μαγαζί, αλλά και κατά τη διάρκεια της διακίνησης του από σπίτι σε σπίτι. Ευτυχώς για τον ίδιο, και νιώθει τυχερός γι’ αυτό, μέχρι τη στιγμής δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.
 
Παρά το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιο πολίτη που προσβλήθηκε από κορωνοϊό,  τις επόμενες μέρες θα πάει να κάνει το τεστ, για να είναι σίγουρος.
Η αύξηση της δουλειάς
Λόγω του ότι οι πλείστοι άνθρωποι είναι συνεχώς στα σπίτια τους, η δουλειά του αυξήθηκε και είναι από τους κλάδους που μέχρι στιγμής δεν επηρεάστηκαν πολύ από την κρίση την οποία βιώνουμε.
 
Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε, η δουλειά του delivery έχει αυξηθεί γιατί δεν υπάρχουν dine-in ή take away, όπως παλιά.
 
«Η αύξηση είναι σχετική. Αυξήθηκε το delivery, μηδενίστηκαν αυτοί που έτρωγαν στο μαγαζί ή έπαιρναν take away. Άρα πρέπει να δούμε σφαιρικά την εικόνα για να κρίνουμε αν η δουλειά μας έχει ή όχι αύξηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία