Δύο αξιωματικοί της Ε.Φ. θετικοί, ένας στρατιώτης σε αναμονή και δύο στρατόπεδα σε καραντίνα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά, μετά τον εντοπισμό δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς,  ένα εκ των οποίων στο ΓΕΕΦ, όπου στεγάζεται η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Συγκεκριμένα, το κρούσμα στο ΓΕΕΦ, είναι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος έφθασε από την Ελλάδα πριν δώδεκα μέρες και δεν τέθηκε σε αυτοπεριορισμό, αφού τότε η Ελλάδα δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου. Στη συνέχεια, και αφού παρουσίασε συμπτώματα, μπήκε σε αυτοπεριορισμό και υποβλήθηκε στο τεστ για κορωνοϊό με θετική ένδειξη.
 
Ακολούθως, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΕΕΦ, με τον οποίο συναντήθηκε ο αξιωματικός που προσβλήθηκε με τον ιό, μπήκε με τη σειρά του σε αυτοπεριορισμό, ενώ ειδοποιήθηκε και ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος ήταν επαφή της επαφής του επιβεβαιωμένου κρούσματος, ώστε να μπει και ο ίδιος σε αυτοπεριορισμό.
 
Τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής για τον Σάββα Αγγελίδη ήταν τελικά αρνητικά, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να παραμείνει σε αυτοπεριορισμό για 14 μέρες, για προληπτικούς λόγους.
 
Να σημειωθεί, ότι ο Υπουργός Άμυνας ήταν την περασμένη Κυριακή παρόν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο βρισκόταν σύσσωμη η Κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Την ίδια ώρα, ιχνηλατούνται οι επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος για να γίνουν ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα και να ελεγχθούν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
 
Στο Σταυροβούνι το δεύτερο κρούσμα
Σε ότι αφορά το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, εντοπίστηκε στο Σταυροβούνι και πρόκειται για στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, το οποίο επίσης μπήκε σε αυτοπεριορισμό.
 
Ως εκ τούτου, σε αυτοπεριορισμό μπήκε και ολόκληρο το στρατόπεδο που υπηρετεί ο αξιωματικός, ενώ λήφθηκαν δείγματα τα οποία στάλθηκαν για εξετάσεις.
 
Επίσης σε καραντίνα βρίσκεται και το στρατόπεδο στην Κλήρου, λόγω ύποπτου κρούσματος, για το οποίο αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Πρόκειται για στρατιώτη, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε αυτοπεριορισμό. 
 
Ενισχύονται τα μέτρα
Εξάλλου χθες, το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ, έλαβε αυστηρότερα μέτρα για τα στελέχη και τους στρατεύσιμους της Εθνικής Φρουράς.  
 
Αναλυτικά τα μέτρα που αποφασίστηκαν: 
 
Στελέχη και εθνοφρουροί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν στο σπίτι τους.
 
Όλο το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς θα εναλλάσσεται ώστε να παρευρίσκεται η απαραίτητη Δύναμη για κάλυψη των αναγκών λειτουργίας και ασφάλειας. Οι επηρεαζόμενοι θα ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από τις προϊστάμενες Διοικήσεις.
 
Έγιναν οι απαιτούμενες διευθετήσεις για το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, όπου υπάρχει η δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι, δεδομένου ότι η εργασία δεν αφορά διαβαθμισμένες πληροφορίες.
 
Η μεταφορά προσωπικού από και προς τις μονάδες θα γίνεται στο 50% της χωρητικότητάς των λεωφορείων.
 
Παρατείνεται η αναβολή στις παρουσιάσεις των εφέδρων και εθνοφυλάκων μέχρι 30 Απριλίου. Αναλόγως των εξελίξεων θα υπάρξει ενημέρωση για τις παρουσιάσεις που είναι προγραμματισμένες μετά τις 30 Απριλίου.
 
Αναστέλλεται η υποχρεωτική επανακατάταξη στην Εθνική Φρουρά των στρατευσίμων που τελούν σε αναβολή για λόγους υγείας, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020. Για την στρατολογική τακτοποίηση των συγκεκριμένων στρατευσίμων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
 
Η διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΦ έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης στο οποίο καθορίζονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός στρατιωτικής μονάδας.
 
Σε όλους τους στρατιωτικούς χώρους εφαρμόζονται αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
 
Προτρέπεται το κοινό όπως προσέρχεται στα Επαρχιακά Στρατολογικά Γραφεία για εξυπηρέτηση μόνο στις απολύτως επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
 
Το Υπουργείο Άμυνας απευθύνει παράλληλα έκκληση σε όλο το προσωπικό του, να επιδεικνύει υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας.
«Η αυστηρή πειθαρχία με όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι επιβεβλημένη για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η επιλεκτική αγωνία για τα λανθασμένα μηνύματα
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Κοροϊδεύει τον Τραμπ ο Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών-«Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»
Πώς έγινε το επεισόδιο με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ
Δυο μαχαίρια και ποσότητα κάνναβης στην κατοχή του 18χρονου που τραυμάτισε 17χρονο στα Λατσιά
Στο Νοσοκομείο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δέκα
Το Ριάντ φιλοξενεί σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικοί Φόρουμ-Στο επίκεντρο ο πόλεμος στη Γάζα
Εξοπλιστικό ράλι για τη Βρετανία-Αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους για να «προλάβει» Κίνα και Ρωσία
Δημοπρατήθηκε σε τιμή ρεκόρ 1,4 εκατ. ευρώ το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού
Νέος νόμος στο Ιράκ προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις