Το επίκεντρο πλέον είναι η Ευρώπη-Πάνω από δύο χιλιάδες οι νεκροί

Αντιμέτωπες με το κλίμα πανικού που έχει προκαλέσει η επιδημία, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως (Fed, ΕΚΤ, αυτές της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ελβετίας κ.ά.) άρχισαν χθες Κυριακή να λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε έτσι το κατευθυντήριο επιτόκιό της κατά μία μονάδα, στο μηδέν, για να καθησυχάσει τις αγορές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις όλου του πλανήτη να συνεργαστούν για να αποτραπεί η ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Δεν έχει τέλος ο θρήνος στην Ιταλία - Η Ευρώπη έχει τους περισσότερους νεκρούς

Η χώρα που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη από την πανδημία, η Ιταλία, κατέγραψε χθες Κυριακή αριθμό θυμάτων χωρίς προηγούμενο, 368 νέους θανάτους σε 24 ώρες. Ο απολογισμός της COVID-19 αυξήθηκε έτσι στους 1.809 νεκρούς στη χερσόνησο.

Η Κίνα, η χώρα όπου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 και ξέσπασε η επιδημία τον Δεκέμβριο, είναι εκείνη που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς (3.213 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε σήμερα), αλλά είναι η Ευρώπη πλέον η περιοχή του κόσμου όπου εξαπλώνεται ταχύτερα η ασθένεια COVID-19, με 2.291 θανάτους, στην πλειονότητά τους στην Ιταλία και την Ισπανία — σε αυτή την τελευταία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί κατέγραψε αλματώδη αύξηση, με 2.000 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.

Η Ευρώπη πλέον θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου (3.221) ενώ η Κίνα μοιάζει να έχει φρενάρει την εξάπλωση του ιού (14 ανακοινώθηκαν Δευτέρα, από 15 χθες Κυριακή).

Συνολικά και επισήμως, 6.435 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από επίσημες πηγές ως τις 02:30 σήμερα Δευτέρα, επί συνόλου 159.860 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), η Ευρώπη αποτελεί "το επίκεντρο" της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των χωρών-μελών της.

Η Ισπανία, η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Γηραιά Ήπειρο, επέβαλε μέτρα περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού της και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες.

Χαρτί τουαλέτας και κάνναβη

Μπροστά στην αμείλικτη εξάπλωση της πανδημίας, κλεισίματα, περιορισμοί μετακινήσεων και ακυρώσεις εκδηλώσεων συνέχιζαν να ανακοινώνονται ασταμάτητα.

Έχοντας τραβήξει το χειρόφρενο από χθες — εστιατόρια, μπαρ, ντισκοτέκ, σινεμά, σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν — η Γαλλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το επίπεδο των 5.000 κρουσμάτων και των 120 θανάτων, διεξήγαγε παρ’ όλ’ αυτά δημοτικές εκλογές χθες, αλλά η συμμετοχή κατέρρευσε περιοριζόμενη περί το 20% του συνόλου των πολιτών που είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος.

Η Αυστρία (860 κρούσματα ως το απόγευμα χθες Κυριακή, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ) απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των πέντε ανθρώπων και επέβαλε περιορισμούς στις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Ολλανδία και Λουξεμβούργιο διέταξαν επίσης χθες το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των εμπορικών καταστημάτων και η Ιρλανδία των παμπ.

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, μπαρ, οίκους ανοχής και τα... κόφι σοπ, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των μέτρων, καθώς οι πελάτες ήθελαν να εφοδιαστούν μαριχουάνα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επ’ αόριστον κηρύχθηκε στη Σερβία, όπου κινητοποιείται ο στρατός για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέτρα εναντίον του αόρατου εχθρού

Πολλές χώρες, επιδιώκοντας να προστατευθούν, απομονώνονται ακόμη περισσότερο, ως και στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου τίθεται προσωρινά τουλάχιστον στον πάγο η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Γερμανία και Γαλλία κλείνουν εν μέρει τα σύνορά τους.

Η Ρωσία (45 κρούσματα, κανένας θάνατος) έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία στους ξένους.

Στην Ιταλία, οι αρχές της Λομβαρδίας (βόρεια) εξέφραζαν πλέον ανοικτά την ανησυχίες τους για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να αντεπεξέλθουν στο τσουνάμι των ασθενών.

Στη Ρώμη, όλες οι λειτουργίες και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών θα γίνουν χωρίς πιστούς, όπως και όλα τα κηρύγματα του πάπα Φραγκίσκου μέχρι τη 12η Απριλίου.

Ο ποντίφικας πάντως βγήκε από το Βατικανό χθες για να πάει να προσευχηθεί σε εκκλησία όπου βρίσκεται "θαυματουργός" ξύλινος σταυρός, που το 1522 είχε χρησιμοποιηθεί σε λιτανεία για να τερματιστεί επιδημία πανούκλας.

Μεγάλες ουρές αναμονής

Τα μέτρα γίνονται σκληρότερα και εκτός της Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, οι νέοι έλεγχοι για τους Αμερικανούς που επιστρέφουν από την Ευρώπη έχουν προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια: μακριές ουρές πολύωρης αναμονής, πολύ πυκνές, αντίθετα με τις οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών. Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημόσιων σχολείων.

Θερμομέτρηση στον Λευκό Οίκο

Υπουργοί, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι: όλοι όσοι μπαίνουν στον Λευκό Οίκο θα υποβάλλονται στο εξής σε θερμομέτρηση, για να εντοπίζονται συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

"Από το πρωί της Δευτέρας, λήψεις θερμοκρασίας σώματος θα γίνονται σε κάθε πρόσωπο που εισέρχεται στον Λευκό Οίκο", ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Τζαντ Ντίρι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

"Επιπρόσθετοι έλεγχοι της θερμοκρασίας του σώματος θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο", πρόσθεσε.

Στην πασίγνωστη West Wing, τη δυτική πτέρυγα του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας, όπου βρίσκονται το Οβάλ Γραφείο και τα γραφεία των στενότερων συνεργατών του αμερικανού προέδρου, λειτουργεί επίσης η αίθουσα Τύπου και υπάρχουν μικροί χώροι εργασίας για ορισμένους από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλεται η λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων της μεγαλούπολης, που θα μπορούν να κάνουν μόνο παραδόσεις κατ’ οίκον, καθώς επιβάλλονται αυστηρότερα μέτρα με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

"Αύριο θα υπογράψω διάταγμα που ορίζει πως τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ θα κάνουν μόνο παραδόσεις κατ’ οίκον. Τα νυχτερινά κέντρα, τα σινεμά, τα μικρά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι θα πρέπει να κλείσουν. Το διάταγμα θα ισχύσει από τις 09:00", ανέφερε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, που νωρίτερα ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημόσιων σχολείων από σήμερα.

Οι αμερικανικές αρχές κατέγραψαν ως χθες Κυριακή — με περιορισμένο αριθμό σετ εξετάσεων διαθέσιμο — σχεδόν 3.000 κρούσματα και 65 θανάτους εξαιτίας της επιδημίας. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά επτά από το Σάββατο, όταν ανακοινώνονταν 58. Παγκοσμίως, τα κρούσματα μόλυνσης είχαν ξεπεράσει τα 162.000 και οι νεκροί τους 6.000 ως χθες βράδυ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σκόπιμο μολαταύτα να εξάρει τη "σπουδαία" πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας να μειώσει το κατευθυντήριο επιτόκιό της — "καλή είδηση" — ενώ φάνηκε αισιόδοξος. "Μαθαίνουμε παρακολουθώντας άλλες χώρες", διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος. "Είναι πολύ μολυσματικός ιός (...) Αλλά έχουμε τρομερό έλεγχο της κατάστασης".

Ο Τραμπ και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του επικρίνονται εντός κι εκτός χώρας διότι μοιάζουν να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της πανδημίας και προτιμούν να επαινούν τους εαυτούς τους για τον αποτελεσματικό, κατ’ αυτούς, τρόπο που χειρίζονται την κρίση.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, δεν φάνηκε να μοιράζεται και πολύ την αισιοδοξία του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

"Τα χειρότερα είναι μπροστά μας", επέμεινε να προειδοποιεί ο Φάουτσι, πράγμα που επαναλαμβάνει διαρκώς από την προηγούμενη εβδομάδα. "Το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρόκληση θα κρίνει την έκβαση", πρόσθεσε.

Ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου

Οι κλινικές δοκιμές για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας εμβολίου για την πρόληψη του νέου κορονοϊού ξεκινούν σήμερα Δευτέρα στις ΗΠΑ, μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και διεξάγεται στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente της Ουάσινγκτον, θα λάβει το πειραματικό εμβόλιο εντός της ημέρας, διευκρίνισε το AP [1].

Για τις δοκιμές, την εξακρίβωση τυχόν παρενεργειών, την πιστοποίηση και την έκδοση άδειας για τη διάθεση οποιουδήποτε εμβολίου θα απαιτηθούν από 12 ως 18 μήνες, τονίζει το Ασόσιεϊτιντ Πρες, επικαλούμενο αξιωματούχους του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες ότι οι κάτοικοι επτά πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καράκας, θα τελούν υπό περιορισμό στα σπίτια τους από σήμερα.

Το Ισραήλ έκλεισε χθες εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καφέ, γήπεδα, ενώ η δίκη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδημίας.

Ο πληθυσμός του Λιβάνου θα πρέπει να μείνει στο σπίτι για δύο εβδομάδες, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού θα κλείσει από μεθαύριο Τετάρτη ως τα τέλη Μαρτίου.

Το Ιράν, ένα από τα κράτη που πλήττεται περισσότερο παγκοσμίως, ανακοίνωσε 113 επιπλέον θανάτους (724 νεκροί συνολικά, 13.938 κρούσματα). Οι αρχές απαίτησαν από τους κατοίκους της Ισλαμικής Δημοκρατίας "να ακυρώσουν όλα τα ταξίδια και να παραμείνουν στα σπίτια τους" κλείνοντας χώρους λατρείας.

Στην Αφρική, ήπειρο η οποία ως πρότινος παρέμενε συγκριτικά μάλλον αλώβητη, πλέον η πανδημία προελαύνει, όπως λίγο ως πολύ παντού. Τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Κονγκό, Ρουάντα, Ισημερινή Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Σεϊχέλες.

Η Κένυα έκλεισε τα σύνορά της, ενώ η Νότια Αφρική όπως και η Γκάνα απαγόρευσε την είσοδο των πολιτών χωρών υψηλού κινδύνου στην επικράτεια.

Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι διεθνείς πτήσεις "μέχρι νεοτέρας διαταγής", αλλά ενέκρινε ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό ευρωπαίων τουριστών που αποκλείστηκαν.

Η Κολομβία απαγόρευσε την είσοδο στους αλλοδαπούς, ενώ η Χιλή, όπως και το Περού, έκλεισε τα λιμάνια στα κρουαζιερόπλοια, μετά την καραντίνα στην οποία τέθηκαν δύο, με περίπου 1.300 επιβαίνοντες.

Άλλο κρουαζιερόπλοιο με 3.700 επιβάτες βρίσκεται σε καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία, που απαγόρευσε επίσης ως την 30ή Ιουνίου τον ελλιμενισμό τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές