Έφτασε η ώρα τις προσωπικής ευθύνης του καθενός από εμάς

Μετά το διάγγελμα της Παρασκευής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια βόλτα στα social media, ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι η κοινωνία ήταν προετοιμασμένη για να ακούσει μέτρα πιο δραστικά, από όσα άκουσε από τον Πρόεδρο.
 
Σαράντα οκτώ ώρες μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανήλθε και μετά από τη μαραθώνια συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σειρά δραστικών μέτρων που ουσιαστικά βάζουν την χώρα σε καραντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος που τα μέτρα δεν εξαγγέλθηκαν νωρίτερα, έχει να κάνει κυρίως με την προετοιμασία των αρμόδιων Υπουργείων για την παρουσίαση των μέτρων. Οι τεχνοκράτες των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εργάστηκαν εντατικά μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής για να έχουν έτοιμα το πακέτο μέτρων.
 
Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από δραστικά και αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Πλέον, είναι η ώρα ο κάθε ένας από εμάς να συλλογιστεί και να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη ως προς την κρισιμότητα των στιγμών και να μπει σε ένα προσωπικό αυτοπεριορισμό που θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και  το όσο το δυνατό πιο ανώδυνο πέρασμα του από την Κύπρο.
 
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμα του τόνισε πως απαιτείται αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης από τον κάθε ένα ξεχωριστά για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση, ενώ επανέλαβε πως βιώνουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αναμένεται να έχουν άμεση επίδραση και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Αυτό ενδεχομένως να γίνει σε βάθος χρόνου. Αυτό που είναι δεδομένο και για το οποίο άλλωστε έχουν προϊδεάσει οι αρμόδιοι είναι πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε και νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας χθες, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι αυτονόητο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα
«Η Κύπρος», είπε ο υπουργός, «από την αρχή προχωρεί σε άμεσο εντοπισμό και ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και τίθενται σε αυτοπεριορισμό με στόχο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

Ενδεικτικά είπε ότι σε αναλογία αριθμού η Κύπρος έχει διενεργήσει τον πιο μεγάλο αριθμό εξετάσεων μαζί με την Ιταλία, ενώ σε απόλυτο αριθμό έχει διενεργήσει πιο πολλές εξετάσεις από πολύ πιο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Αυτό που επιχειρεί να πράξει με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι να αραιώσει κατά κάποιον τρόπο τα κρούσματα ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να ανταπεξέρχεται πλήρως στις ανάγκες των νοσούντων και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που βλέπουμε στην Ιταλία.

 
Όσο πιο αραιή και αργή θα είναι η εξάπλωση του ιού τόσο ποιο εύκολα και η Κύπρος θα ξεπεράσει τον ιό. Εδώ είναι που έρχεται και η προσωπική ευθύνη του καθενός, να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής, να αυτοπεριοριστεί και να εφαρμόσει κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα