«Όλα είναι ερημωμένα, υπάρχει φόβος αλλά είμαστε στις επάλξεις»

Ο κορωνοϊός έχει γίνει εδώ και μια εβδομάδα μέρος της καθημερινότητας μας, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να είναι οι καθημερινοί ήρωες, σε μια τεράστια μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία, αλλά και στους χώρους όπου λαμβάνονται δείγματα για κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο κρούσματα που σχεδόν διπλασίασαν τους ασθενείς-Η πορεία του κορωνοϊού

Στη γειτονική Ελλάδα, ο ιός είναι σε ακόμα μεγαλύτερη έξαρση με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά δεκάδες καθημερινά.
Η Κύπρια Μαριλένα Τοουλιά και ο Ελλαδίτης σύζυγος της Κωνσταντίνος Γκάτσος, ασκούν το λειτούργημα του ιατρού σε Κέντρο Υγείας στην Καλαμάτα και περιγράφουν στο REPORTER τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουν το τελευταίο διάστημα.
 
«Εννοείται στους χώρους υγείας είμαστε συνέχεια με αντισηπτικά, με γάντια, με μάσκες. Περιμένουμε τι περιστατικό μπορεί να έρθει και κρίνουμε αν θα μπει ή όχι στο Κέντρο Υγείας. Εννοείται ότι ο φόβος υπάρχει, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε στις επάλξεις», ανέφερε η Μαριλένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: «Είμαι σε κρίση πανικού, άνθρωποι που δεν μπορούν να αναπνεύσουν»

«Όλα είναι ερημωμένα»
Ο Κωνσταντίνος από την πλευρά του, σημείωσε πως σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από την Κύπρο, αφού είναι όλα κλειστά.
 
«Είναι ερημωμένα γενικά. Όλα κλειστά. Βλέπουμε μερικά αμάξια στους δρόμους ή στα σουπερμάρκετ, αλλά μέχρι εκεί. Πιστεύω ότι είναι καλά αυτά τα μέτρα γιατί ακόμα κι αν δεν έχεις προσβληθεί από τον ιό, πρέπει να προστατεύεσαι. Πιστεύω αν τηρηθούν οι κανόνες που δόθηκαν από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, θα τα καταφέρουμε».
 
Παρόλα αυτά, οι Έλληνες ως λαός δεν είναι υπάκουοι, εξήγησε η Μαριλένα, «αφού μπορεί να έκλεισαν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και λοιπά, για να μην μπορεί να πάει ο κόσμος, αλλά τις προάλλες πήγαν στις παραλίες όλοι μαζί. Κάπου δεν υπακούουν όλοι η αλήθεια είναι, αλλά θα δούμε. Οι οδηγίες έρχονται από τον ΕΟΔΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Οποιοσδήποτε ασθενήσει με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, ανώτερης ή κατώτερης, που συνδέεται με τον κορωνοϊό και αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα μένει σε
αυτοπεριορισμό και επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για να κάνει το τεστ».
 
Στα Κέντρα Υγείας που εργάζονται οι ίδιοι, όπως εξηγούν, δεν δέχονται τους ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά πηγαίνουν οι ασθενείς στην πόρτα και τους ενημερώνουν από απόσταση για το ιστορικό τους.
 
«Αποφεύγουμε αλλαγές τραυμάτων και λοιπά, για να μην υπάρξει κίνδυνος διασποράς. Οι οδηγίες είναι να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο χωρίς λόγο. Αν έρθει κάποιος με σοβαρή δύσπνοια ή αναπνευστική ανεπάρκεια που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, του κάνουμε πρώτες βοήθειες μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Θεωρητικά όλα γίνονται με μάσκα, γυαλιά και στολή, γιατί μπορεί να είναι ύποπτο κρούσμα», σημείωσε ο Κωνσταντίνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Κλάματα από γονείς στο αεροδρόμιο-«Η κόρη μου δεν έχει πού να μείνει»

«Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά παίρνουμε μέτρα»
Στο Κέντρο Υγείας στην Καλαμάτα όπου εργάζονται δεν έχουν ακόμα κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ή τουλάχιστον δεν έχει πάει ακόμα στο νοσοκομείο κάποιος για να εξεταστεί, όπως είπε η Μαριλένα.
 
«Γενικά οι οδηγίες για μας είναι όποιος έχει λοίμωξη ή συμπτώματα λοίμωξης να επικοινωνεί μαζί μας τηλεφωνικά. Όσο μπορούμε πρέπει να αποφεύγουμε να εξετάζουμε για να μην γίνει διασπορά του ιού. Όποιος μπαίνει στα κέντρα υγείας πρέπει να φέρει μάσκα, την οποία φέρνει μόνος του. Έχουμε έλλειψη μάσκας αρκετό καιρό, ακόμα και για μας τους ίδιους. Έχουν εξαντληθεί και από τα φαρμακεία, ενώ όσοι έχουν ακόμα τις χρεώνουν τρία ευρώ τη μία, που μιλάμε για φοβερή αισχροκέρδεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: «Είμαι σε κρίση πανικού, άνθρωποι που δεν μπορούν να αναπνεύσουν»

Πώς «χτυπά» ο κορωνοϊός
Ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να εξηγήσει με απλά λόγια, πως «χτυπά» ο ιός, αλλά και την επικινδυνότητά του.
 
«Δεν είναι ελαφριά όπως η γρίπη και λοιπά, ούτε είναι κάτι πολύ σοβαρό. Η επικινδυνότητα του ιού, είναι ότι η διασπορά και η μεταδοτικότητα του είναι πολύ εύκολη και σε περίπτωση που ξεφύγει κάποιο κρούσμα, τα κρούσματα θα εμφανίζονται σε εκθετικό βαθμό, δηλαδή το ένα θα γίνουν δύο, τα δύο θα γίνουν τέσσερα και ούτω καθεξής. Επίσης αυτό που κάνει αυτός ο ιός είναι ότι προσβάλει πρώτα το ανώτερο αναπνευστικό, δηλαδή τη μύτη, το λαιμό και λοιπά και μετά κατεβαίνει προς τα κάτω και προσβάλει και τους δύο πνεύμονες.
 
Τότε ο οργανισμός παράγει πολλές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες προκαλούν μια υπεραντίδραση και δημιουργούν πνευμονική ίνωση ή πνευμονική ανεπάρκεια και είναι πολύ επικίνδυνο.
Το επικίνδυνο επίσης, είναι ότι δεν έχουμε τίποτα να τον αντιμετωπίσουμε, ούτε πρόληψη μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να μείνουμε σπίτι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο ντοκουμέντο από εντός του αεροσκάφους-Σκηνές χάους και έκκληση από αεροσυνοδό

Η πράξη του κόσμου
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα είχαν ακολουθήσει το βράδυ της Κυριακής το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου πολλοί άνθρωποι βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν τους γιατρούς, κάτι που συνέβη και στην Καλαμάτα.
 
Όπως περιγράφει η Μαριλένα, «είχαμε εννιά η ώρα χειροκρότημα για τους γιατρούς. Είναι και ψυχολογική τόνωση αυτή για τον κόσμο. Αν τον βοηθά να το κάνει, εμείς τους στηρίζουμε. Αλλά είναι μόνο ψυχολογική στήριξη.
 
Πρέπει ο κόσμος να μένει σπίτι, να πλένεται, να καθαρίζει κινητό, κλειδιά και οτιδήποτε. Να μην κάνουν χειραψίες. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να προφυλάσσεται».
 

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος