Η Κύπρος ξυπνά μια άλλη χώρα-Στη μάχη με τον κορωνοϊό με όπλο δραστικά μέτρα

H Kύπρος ξυπνάει σήμερα μια άλλη χώρα, με το μόνο ζητούμενο για τους πολίτες της, να κάνουν πράξη την έννοια της ατομικής ευθύνης. Η Κυβέρνηση έκανε το καθήκον της κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για πρώτη φορά μετά το 1974, με στόχο να θωρακίσει τη δημόσια υγεία. Λήφθηκαν μέτρα, που παραπέμπουν σε κατάσταση πολέμου. Ενός πολέμου που μπορεί να κερδηθεί, μόνον εάν περιοριστούν οι διακινήσεις και ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να ακολουθήσουμε με στρατιωτική πειθαρχία τους κανόνες.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και χιλιάδες παιδιά καλούνται να μείνουν από σήμερα στο σπίτι τους, αφού μπήκε προσωρινό λουκέτο στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται. Σχολεία, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, καφετέριες, μπαρ, καζίνο και κινηματογράφοι έχουν κλείσει για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με προσωπικό έκτακτης ανάγκης, μπαίνουν φραγμοί στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό και δίδονται άδειες σε γονείς και προσωπικό που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σε πρώτη φάση τα μέτρα υπολογίζεται πως θα «καθηλώσουν», περισσότερους από 130 χιλιάδες εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ LIVE: Στα 33 τα θετικά κρούσματα, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων
Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη μεγάλη μάχη που δίνουν για να σπάσουν την αλυσίδα του κορωνοϊού στη χώρα μας και την αποτροπή διάχυσης στην κοινότητα, κάτι που θα φέρει νέα, πιο επώδυνα μέτρα.

Στην Κύπρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 33 κρούσματα. Τα επτά νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, χθες το βράδυ. Πρόκειται για πέντε άτομα που επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες από το Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μόλις ανέπτυξαν  συμπτωματολογία επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές. Τα δύο είναι μέλη των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και διαμένουν στις Βάσεις Ακρωτηρίου.

Τα άλλα δύο άτομα, εξάλλου, είχαν στενή επαφή με ζευγάρι που έφτασε από Αθήνα στις αρχές Μαρτίου. Οι επτά παρουσιάζουν, ευτυχώς, ήπια συμπτώματα και δεν κρίθηκε αναγκαία, προς το παρόν τουλάχιστον, η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Η λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα:  

  • 25χρονος Ε/κ στη Λεμεσό. Ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2/2020.Επιβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
  • 64χρονος Ε/κ, Καρδιοχειρουργός. Ήρθε από την Αγγλία στις 3/3/20.Επβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
  • Δύο Ελληνοκύπριοι 64 και 78 χρόνων. Έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10/3/20 και επιβεβαιώθηκαν στις 11/3/20. Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου (σ.σ. δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους)
  • 51χρονος οδηγός ταξί από την Πάφο. Δεν ταξίδεψε, άγνωστο το πρόσωπο που του μετέδωσε τον ιό. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και νοσηλεύεται Νοσοκομείο Αμμοχώστου
  • 39χρονη από την Ελλάδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο με την οικογένεια της. Ήρθε από την Αθήνα 3/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι της.
  • Νεαρός Ε/κ από τη Λευκωσία. Ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/20. Τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
  • Μεσήλικας που έφτασε από τη Γερμανία. Ήρθε στις 9/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
  • Ελλαδίτης που έφθασε από την Ιταλία στις 10/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020 και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου
  • Ελλαδίτης που ήρθε από την Ελλάδα στις 4/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
  • Αδελφή του Ελλαδίτη που έφθασε από την Ιταλία. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
  • Άνδρας, συγγενής του ταξιτζή. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
  • Δύο Ε/κ που έφθασαν από την Αθήνα στις 4/3/20. Επιβεβαιώθηκαν στις 13/3/20 και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό
  • Επτά άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για οικογένεια, η οποία ήρθε σε επαφή με Ελλαδίτη, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο από την Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Η οικογένεια, ήρθε επίσης σε επαφή με την αδελφή του Ελλαδίτη, που επιβεβαιώθηκε στις 13/3/2020 Πρόκειται για την οικογένεια από την Ελλάδα, που διαμένει Λάρνακα. 
  • Ένα άτομο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
  • Ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξε συμπτωματολογία.
  • 70χρονος  που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και είχε δεχθεί επίσκεψη από οικείους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόσω ήταν στο παθολογικό. Νοσηλεύεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Λεμεσού.
  • Δύο άτομα που επέστρεψαν από την Ιταλία, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.
  • Τρία άτομα που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.
  • Δύο στρατιώτες των Βρετανικών Βάσεων στο Ακτωτήρι. Επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 13 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Πάφου και μπήκαν σε αυτοπεριορισμό και εξετάστηκαν για Κωρονοιό.
  • Δύο άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με ζευγάρι που έφτασε από την Αθήνα

Η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζεται. Στη λίστα επαφών βρίσκονται αρκετές εκατοντάδες άτομα, στα οποία δόθηκαν οδηγίες για αυτοπεριορισμό. Εκατοντάδες είναι και τα δείγματα που καλούνται να αναλύσουν τα μέλη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. Θεωρείται βέβαιο πως η πιο πάνω λίστα θα αυξηθεί αισθητά τις επόμενες ημέρες. Τα δραστικά μέτρα που λήφθηκαν, ωστόσο, έχουν ως στόχο να καθυστερήσουν αυτή την αύξηση, για να μην κινδυνεύσει το σύστημα υγείας.

Δεν είναι τυχαίο που τα εκατόν από τα επτακόσια εκατομμύρια Ευρώ, που αποφάσισε να διαθέσει η Κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας. Θα καλύψουν, μεταξύ άλλων εάν παραστεί ανάγκη, απασχόληση πρόσθετου ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού, αγορά εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενίσχυση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή και ενίσχυση του Κέντρου Ασθενοφόρων και της Υπηρεσίας 1420.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα γνωρίζουμε για τα επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού-Αγώνας ιχνηλάτησης

Η Βρετανία η κύρια χώρα μετάδοσης
Η πλειοψηφία όσων νόσησαν στην Κύπρο ταξίδευσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η κατάσταση λόγω του πειράματος της κυβέρνησης Τζόνσον, είναι ανεξέλεγκτη αφού στην ουσία δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Η Βρετανία με διπλάσια κρούσματα (11) παραμένει η πρώτη χώρα μετάδοσης, με την Ιταλία (4) και την Ελλάδα (3) να ακολουθούν. 

Ανησυχία προκάλεσε εξάλλου στις αρμόδιες υπηρεσίες, το γεγονός ότι το ψευδοκράτους ανακοίνωσε πως δύο Τ/κ "πολίτες" του που διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό είχαν έρθει μέσω τους αεροδρομίου της Λάρνακας από το Λονδίνο στις 3 και 4 Μαρτίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Υπουργείου Υγείας». Θα ζητηθεί ενημέρωση, μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία και θα ενημερωθούν οι επιβάτες των συγκεκριμένων πτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαίωσαν δύο θετικά κρούσματα κορωνοϊού οι Βάσεις-Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων

«Ωρολογιακές βόμβες» οι φοιτητές

Ο συνεχής εντοπισμός κρουσμάτων από χώρες όπου η Κύπρος έχει φοιτητές, είναι και ο λόγος της εφαρμογής του πολύ ριζοσπαστικού μέτρου της προσκόμισης πιστοποιητικού εξέτασης για τον κορωνοϊό, από εγκεκριμένο διαπιστευμένο Οργανισμό από όσους εισέρχονται στην Κυπριακή δημοκρατία από αύριο στις έξι το απόγευμα. Ακόμα και όσοι το προσκομίσουν, όμως, θα μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καραντίνας για 14 μέρες, καθαρά για προληπτικούς λόγους. Όσοι φοιτητές, επιλέξουν δε, να παραμείνουν στους χώρους διαμονής τους θα τους παραχωρηθεί επίδομα 750 ευρώ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών