Οι τρεις μεγάλοι διεκδικητές, οι τέσσερις μικροί ρυθμιστές

Μπορεί να δήλωναν ότι θα μείνουν μακριά από παζάρια και πάρε δώσε, μπορεί να παραδέχθηκαν ότι στο παρελθόν λειτούργησαν με τρόπο που έπληττε το κύρος της Βουλής, μπορεί να δήλωσαν ότι έλαβαν τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης, ωστόσο τα κόμματα, σύμφωνα με τα όσα πράττουν στο παρασκήνιο, έμειναν στα λόγια.

Τις τελευταίες ώρες πριν από την πρώτη συνεδρία της Βουλής, εκτυλίσσεται ένα οργιώδες πολιτικό παρασκήνιο μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων, ώστε να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο θα πορευθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας.

Προγνωστικά και προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, αφού όλα μοιάζουν ρευστά και ακροβατούν σε πολύ λεπτές ισορροπίες που θα αλλάζουν όσο η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή θα προχωρά. Ενδεικτική της κατάστασης είναι τα όσα μετέφερε χθες στο REPORTER ανώτατο στέλεχος κόμματος, στο οποίο έχουν γίνει ήδη οι ρυθμίσεις, ώστε η ηγεσία να είναι σε ανοικτή γραμμή με τα μέλη του Ανωτάτου οργάνου του κόμματος, μέσω viber, για το πώς θα τοποθετείται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνουν παιχνίδι ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσεις στο και πέντε

Ένας επιπλέον λόγος που καθιστά τη σημερινή ψηφοφορία αμφίρροπη, είναι και ο τρόπος που με βάση τον κανονισμό της Βουλής αυτή θα διεξαχθεί. Με βάση τον Νόμο, αφού τεθούν οι υποψηφιότητες, θα διεξαχθεί ψηφοφορία και θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 και άνω. 

Το κάθε όνομα υποψηφίου θα μπαίνει σε διαφορετική ψηφοφορία με τους 56 βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν, υπέρ, κατά ή αποχή. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κόμμα να ψηφίσει πάνω από ένα υποψήφιο σε κάθε γύρο της ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, θα μπορούν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν υπέρ της Αννίτας Δημητρίου και στην ίδια ψηφοφορία να ψηφίσουν υπέρ και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σειρά που θα τεθούν προς ψηφοφορία οι υποψηφιότητες, αφού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των υποψηφίων από τα μικρότερα κόμματα, θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις δυναμικές εντός της Βουλής.

Το ζήτημα της σειράς που θα τεθούν οι υποψήφιοι προς ψηφοφορία, απασχόλησε τις ηγεσίες των κομμάτων τις τελευταίες ημέρες, με κάποιους να θεωρούν πως αυτοί θα πρέπει να μπουν κατά αλφαβητική σειρά και άλλοι να υπενθυμίζουν πως στο παρελθόν οι υποψηφιότητες, θέτονταν με βάση τη δύναμη των κομμάτων που στήριζαν κάθε υποψήφιο. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε η δεύτερη επιλογή.

Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των 56 βουλευτών, δηλαδή θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους. Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές ψήφους των παρόντων βουλευτών.

Με Αννίτα μέχρι τέλους ο ΔΗΣΥ 
Πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλο κόμμα είναι τα πράγματα στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος έσπευσε από νωρίς να δηλώσει πως δεν θα μπει σε παζάρια και θα πορευθεί μέχρι τέλους με υποψήφια την Αννίτα Δημητρίου. Στον ΔΗΣΥ δεν έκλεισαν τις πόρτες για επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα, στα οποία υπογράμμισαν τα θετικά που θα προκύψουν αν η αντιπρόεδρος του κόμματος, ψηφιστεί νέα πρόεδρος της Βουλής. Πάντως, χθες στελέχη άλλων κομμάτων που είχαν επαφές με την ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν απέκλειαν ακόμα και το σενάριο, αναλόγως της πορείας της δεύτερης ή της τρίτης ψηφοφορίας, οι βουλευτές του Αβέρωφ Νεοφύτου πέραν της Αννίτας Δημητρίου, να παρέχουν στήριξη και σε ένα άλλο υποψήφιο, ώστε να αποτρέψουν την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Άντρου Κυπριανού.

Η Αννίτα Δημητρίου ξεκινά την αυριανή ψηφοφορία έχοντας ως μόνες δεδομένες τις ψήφους των συναδέλφων της του ΔΗΣΥ και προσβλέπει σε στήριξη και από άλλα κόμματα κατά τη δεύτερη και την τρίτη, εάν χρειασθεί ψηφοφορία.

Με Άντρο και ότι προκύψει το ΑΚΕΛ
Στην αντίπερα όχθη, στο ΑΚΕΛ, έγινε μια μίνι ανατροπή τις τελευταίες ώρες, αφού όλοι θεωρούσαν πως το αντιπολιτευτικό μέτωπο που συστάθηκε με το ΔΗΚΟ προεκλογικά, δύσκολα θα έσπαγε για την προεδρία της Βουλής. Οι φωνές όμως, τόσο από τη βάση όσο και από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και το αποτέλεσμα των επαφών του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα με τις ηγεσίες των μικρότερων κομμάτων, ανέστρεψαν το κλίμα και έπεισαν την ηγεσία του κόμματος να κυνηγήσουν την υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τουλάχιστον δύο μικρότερα κόμματα, εκφράσθηκαν θετικά απέναντι σε μια τέτοια υποψηφιότητα και από το ΑΚΕΛ αναμένουν να δουν, αν αυτό θα αποτυπωθεί και σήμερα το απόγευμα. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ωστόσο, γίνονται και ασκήσεις επί χάρτου, σε περίπτωση που δεν αγκαλιαστεί η υποψηφιότητα Άντρου και δεν δημιουργούνται προοπτικές εκλογές, να έχουν έτοιμο εναλλακτικό σενάριο για να στηρίξουν μια άλλη υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης και να ανακόψουν την πορεία της Αννίτας Δημητρίου προς την προεδρία της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Άντρο η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ-Κλειδώνουν αύριο οι αποφάσεις

Μόνο ο Νικόλας ανακόπτει την Αννίτα
Στο ΔΗΚΟ το μήνυμα που στέλνουν προς τα υπόλοιπα κόμματα, είναι πως μόνο η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου μπορεί να κερδίσει την Αννίτα Δημητρίου. Στην ηγεσία του κόμματος δεν άρεσε καθόλου η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού, ωστόσο θεωρούν πως ακόμα υπάρχει χώρος και περιθώρια για συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων για την προεδρία της Βουλής.

Διαμηνύουν μάλιστα, πως σε καμία περίπτωση το ζήτημα της προεδρίας της Βουλής δεν συνδέεται με τις Προεδρικές εκλογές αν και στο παρελθόν, ακόμα και ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων τα συνέδεαν. Τόσο οι πληροφορίες όσο και ο σχολιασμός των εξελίξεων στα υπόλοιπα κόμματα, γίνεται με φειδώ από το ΔΗΚΟ, αφού θεωρούν πως τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πάντως ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορεί να στηρίζεται στις εννέα ψήφους του κόμματός του και ενδεχομένως σε στήριξη από τους βουλευτές της ΕΔΕΚ, σε περίπτωση που τελικά δεν κατέλθει ως υποψήφιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Από εκεί και πέρα στο ΔΗΚΟ θα αναμένουν πως τα υπόλοιπα κόμματα θα ταχθούν κατά τη δεύτερη ψηφοφορία και προσβλέπουν στις ψήφους των Οικολόγων ή ακόμα και του ΑΚΕΛ, σε περίπτωση που Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Άντρος Κυπριανού αποσυρθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νικόλας ο τέταρτος για την προεδρία-Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Μοναχικός εκτός απροόπτου ο δρόμος του ΕΛΑΜ
Το ΕΛΑΜ, μετά την μετεκλογική μέθη που προκάλεσε το αποτέλεσμα της 30ης Μαΐου, έχει ως βασική επιδίωξη το επόμενο διάστημα, να αποδείξει χωρίς να εκφεύγει από τις θέσεις αρχής του κόμματος, πως μπορεί να μπει στην εξίσωση της συνεννόησης των κομμάτων και να αναδείξει τον ρυθμιστικό ρόλο που θα ήθελε να αναλάβει στη νέα Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο αν και έσπευσε να καταθέσει την υποψηφιότητα του προέδρου του, δεν έχει κλείσει τα αυτιά του στις υπόλοιπες υποψηφιότητες. Εξάλλου, μιλώντας στον REPORTER την περασμένη Κυριακή, ο Χρίστος Χρίστου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΕΛΑΜ να στηρίξει και μια άλλη υποψηφιότητα. Σίγουρα από την εξίσωση θα πρέπει να αφαιρεθεί ο Άντρος Κυπριανού και από εκεί και πέρα, όλα θα πρέπει να θεωρούνται πιθανά για τη στάση των τεσσάρων βουλευτών του. Το ΕΛΑΜ πάει δηλαδή με την υποψηφιότητα Χρίστου Χρίστου και περιμένει στη γωνία για να αναδείξει εκεί και όπου χρειαστεί τον ρυθμιστικό ρόλο που θέλει να αναλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει μπόλικη δουλειά τη νέα Βουλή-Μεταρρυθμίσεις, Πόθεν Έσχες και «Pay as You Throw»

Δύσκολα Αννίτα ή Άντρο η ΕΔΕΚ
Ένα από τα κόμματα που κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του, είναι η ΕΔΕΚ της οποίας ο πρόεδρος ανέλαβε να έχει επαφές με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Αυτό που αφήνεται να νοηθεί από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, είναι πως δύσκολα θα στηριχθεί μια υποψηφιότητα που προέρχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Χθες το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, εξουσιοδότησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να χειριστεί το θέμα ανάλογα με τη διαμόρφωση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας στη βάση των αρχών που το Πολιτικό Γραφείο καθόρισε κατά την συνεδρία της περασμένης Πέμπτης, 3 Ιουνίου, ενώ την ίδια ώρα, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος εάν και εφόσον κρίνει αναγκαίο να θέσει την υποψηφιότητά του στη διάθεση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Κινεί τα νήματα η ΔΗΠΑ
Μαζί με την ΕΔΕΚ, τα μοναδικά κόμματα που δεν εξήγγειλαν κομματική υποψηφιότητα είναι η Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν. Ωστόσο, ο κ. Καρογιάν ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες κάποιες πρωτοβουλίες που λειτούργησαν ως καταλύτης εξελίξεων και σε άλλα κόμματα. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες τον θέλουν ως το πρόσωπο που οδήγησε τα πράγματα για να εξαγγελθεί η υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού.

Οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΠΑ, αναμένεται να ληφθούν σήμερα πριν από τη ψηφοφορία. Αυτό που διαμηνύουν στελέχη της Παράταξης πάντως, είναι πως είναι ανοικτοί για στήριξη όλων των υποψηφιοτήτων πλην αυτών του Χρίστου Χρίστου και του Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατεύει την τράπουλα ο Αναστασιάδης-Αντιστάσεις κομμάτων με ορίζοντα διετίας

Σκέφτονται Θεοπέμπτου μέχρι τέλους οι Οικολόγοι
Στο ζύγι των θετικών και των αρνητικών που μπορεί να προκύψουν από τη στάση τους στη σημερινή ψηφοφορία στρέφουν το βλέμμα τους οι Οικολόγοι. Αν και έχουν από νωρίς εξαγγείλει την υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με άλλα κόμματα και δεν αποκλείουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Πάντως από την εξίσωσή αποκλείουν την οποιαδήποτε στήριξη υποψηφιότητας προερχόμενη από το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ. Σε χθεσινή του συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο των Οικολόγων εξέτασε όλες τις υποψηφιότητες και κατέληξε στις εναλλακτικές επιλογές που θα έχουν οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος, αναλόγως και της δυναμικής που θα αναπτύσσεται εκείνη την ώρα εντός της Βουλής. Ωστόσο δεν αποκλείουν να παραμείνουν σταθεροί μέχρι τέλους στην πρόταση τους με την υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για προεδρία-Τα δεδομένα, τα στρατόπεδα και που θα κάτσει η μπίλια

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ