Κάνουν παιχνίδι ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσεις στο και πέντε

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ακόμα και την ώρα της ψηφοφορίας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως πώς θα κινηθούν τα επτά κόμματα που θα βρίσκονται στη νέα Βουλή, στην πρώτη ψηφοφορία που θα κληθούν να συμμετάσχουν για την ανάδειξη του προέδρου του Σώματος, την ερχόμενη Πέμπτη στις τέσσερις το απόγευμα.   

Αν και αρκετοί περίμεναν πως στις αρχές αυτής της εβδομάδας το σκηνικό θα ξεκαθάριζε και η εικόνα σε σχέση με τις υποψηφιότητες και τις δυναμικές των κομμάτων θα ήταν πλήρης, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί. Κι αυτό διότι, τουλάχιστον δύο κόμματα επιφυλάσσονται για το πως θα ταχθούν στη ψηφοφορία και δεν αποκλείουν να το αποφασίσουν λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, μεταξύ των ψηφοφοριών που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Χθες, κλείδωσαν άλλες δύο υποψηφιότητες για την Προεδρία της Βουλής, με το Εκτελεστικό Γραφείο και τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ να καταλήγουν στον Νικόλα Παπαδόπουλο ως τον εκλεκτό του κόμματος για την προεδρία της Βουλής, την ίδια ώρα που η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ κατέληγε σε μια κομματική υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού. Συνολικά μέχρι στιγμής κατατέθηκαν επίσημα τέσσερις υποψηφιότητες. Πρόκειται για την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, την υποψηφιότητα του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου και την υποψηφιότητα του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού, τελεί υπό την έγκριση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νικόλας ο τέταρτος για την προεδρία-Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Χθες συνεδρίασε εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή σε συνέχεια της συνεδρίας του περασμένου Σαββάτου, για να καταθέσουν τις θέσεις τους τα 40 περίπου μέλη που δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν στις πέντε του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση αφορά τους λόγους της εκλογικής αποτυχίας και την επόμενη μέρα του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου στις δύο με τέσσερις Ιουλίου. Στη συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα για την προεδρία της Βουλής με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του κόμματος. 

Τις προηγούμενες μέρες, οι τάσεις ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος ήταν δύο. Η πρώτη αφορούσε τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου, ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας στέρεης συνεργασίας ενόψει των Προεδρικών του 2023 και η δεύτερη, το κόμμα να κατέλθει με δικό τους υποψήφιο, διεκδικώντας τη στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Άντρο η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ-Κλειδώνουν αύριο οι αποφάσεις

Αυτό που σημείωναν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, είναι πως ο Άντρος Κυπριανού διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα που θα πρέπει να συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Βουλής στην προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου κύρους του Σώματος, ενώ σημειώνουν πως θα μπορέσει να λειτουργήσει και συλλογικά από τη στιγμή που θα αποχωρήσει από τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον ερχόμενο μήνα.

Η στάση που θα κρατήσει το ΑΚΕΛ θα είναι καταλυτική για την έκβαση της ψηφοφορίας, αφού με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής, αποκλείεται η εκλογή προέδρου της Βουλής στην πρώτη ψηφοφορία. Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ζυμώσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και δεν αποκλείεται κάποιες από τις μέχρι τώρα εξαγγελθείσες υποψηφιότητες να αποσυρθούν. Σε αυτό το πλαίσιο τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις εξαγγελίες των υποψηφιοτήτων των αρχηγών τους χθες, ασκούν αντίρροπες πιέσεις, ώστε πριν τη δεύτερη ψηφοφορία, μια εκ των δύο υποψηφιοτήτων να αποσυρθεί για να δημιουργηθούν προοπτικές νίκης του υποψήφιου της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει μπόλικη δουλειά τη νέα Βουλή-Μεταρρυθμίσεις, Πόθεν Έσχες και «Pay as You Throw»

Στα υπόλοιπα δύο κόμματα αν και τα συλλογικά τους όργανα μελέτησαν το θέμα της προεδρίας της Βουλής, δεν λήφθηκε τελική απόφαση. Μάλιστα πληροφορίες τα θέλουν να μην προβαίνουν σε επίσημες ανακοινώσεις, ούτε για τον υποψήφιο που θα στηρίξουν, αλλά ούτε και τη στάση που θα κρατήσουν, η οποία θα είναι ρευστή μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα και περίπλοκα, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, να έχει ξεκαθαρίσει στα κομματικά όργανα πως δεν προτίθεται να κατέλθει ο ίδιος ως υποψήφιος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σιζόπουλος έχει αρχίσει τις τηλεφωνικές επαφές με τις ηγεσίες άλλων κομμάτων, ώστε να επιστρέψει στα όργανα του κόμματος με μια πρόταση. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, από την ηγεσία των Σοσιαλιστών, ο κ. Σιζόπουλος δεν αποκλείεται να ζητήσει από το Πολιτικό Γραφείο λευκή επιταγή ώστε ότι είναι να αποφασιστεί, να γίνει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Πάντως στην παρούσα φάση η ΕΔΕΚ δεν αποκλείει τις υποψηφιότητες των Αννίτα Δημητρίου και Νικόλα Παπαδόπουλου ενώ υπενθυμίζεται πως από τη Λόρδου Βύρωνος έχει ξεκαθαριστεί πως δεν θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Χρίστου Χρίστου. Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναμένεται να έχει σειρά επαφών με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Ανάλογες συναντήσεις, αναμένεται να γίνουν και μεταξύ άλλων κομμάτων, της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια σύστασης ενός μετώπου απέναντι στην υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για προεδρία-Τα δεδομένα, τα στρατόπεδα και που θα κάτσει η μπίλια

Τέλος σε ότι αφορά την Δημοκρατική Παράταξη, ήδη η ηγεσία του κόμματος έχει κάνει τις πρώτες επαφές με άλλες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάποιου είδους συμφωνία. Ο Μάριος Καρογιάν αναμένεται να ενημερώσει αύριο το Συντονιστικό Εκλογικό Όργανο της Δημοκρατικής Παράταξης και της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, με τις αποφάσεις να μην αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής.

Δεδομένου και του τρόπου που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη, το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν στο παρασκήνιο είναι κάτι παραπάνω από ορατή, αφού όλα θα εξαρτηθούν στη δεύτερή ή ακόμη και την τρίτη, αν χρειαστεί, ψηφοφορία.

Και μπορεί τα κόμματα να ξεκαθάριζαν την περασμένη εβδομάδα πως θα μείνουν μακριά από παζάρια και συνδιαλλαγές, ωστόσο διαφαίνεται και μέσα από τις πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο, πως ειδικά στο αντιπολιτευτικό μπλοκ, τα κόμματα έχουν εξελίξει σε ένα τέτοιο επίπεδο τη μεταξύ τους συζήτηση. Κι από την άλλη πλευρά όμως, η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, μεταφράζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια προσπάθεια καθοδήγησης των εξελίξεων και σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατεύει την τράπουλα ο Αναστασιάδης-Αντιστάσεις κομμάτων με ορίζοντα διετίας

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά