Ο ΔΗΚΟς του ο δρόμος, το ΑΚΕΛ θα διαλέξει, προεδρία... επικίνδυνη λέξη

Κινήσεις τακτικής, που όσο κι αν δημόσια τα στελέχη των κομμάτων προσπαθούν να πείσουν πως είναι ανεξάρτητες από οποιεσδήποτε μελλοντικές συνεργασίες ή συμμαχίες, λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα στη σκιά της εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής, που είναι προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα.

Αν κάποιος παρακολουθούσε την ομοιότητα, την ένταση και τα χαρακτηριστικά που προεκλογικά χρησιμοποιούσαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα πόνταρε όλα του τα χρήματα σε μια συνεργασία των δύο κομμάτων στη Βουλή, για την εκλογή του νέου προέδρου της. Οι σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στα θέματα της διαφθοράς, η απαίτηση για παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή, ακόμα και οι σχεδόν ταυτόσημη κριτική για το ζήτημα της πανδημίας, που αποτέλεσαν τα βαριά όπλα στα καθημερινά τους πυρά προς την Κυβέρνηση, έδιναν την εικόνα μιας διασφαλισμένης μετεκλογικής συνεργασίας.

Εξάλλου ακόμα και τα ίδια τα στελέχη του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, όταν ζητείτο η άποψη τους για μια συνεργασία, τόσο εντός της Βουλής όσο και εκτός, με ορίζοντα τις προεδρικές του 2023, δεν το απέκλειαν ούτε το επιβεβαίωναν, αλλά επαναλάμβαναν χωρίς δεύτερη σκέψη, πως ο μεγάλος στόχος είναι η απομάκρυνση του ΔΗΣΥ από την εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνουν παιχνίδι ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσεις στο και πέντε

Όλα αυτά φαίνεται ότι άλλαξαν το βράδυ των εκλογών. Στα δύο κόμματα άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές προβληματισμού για την υπό εκκόλαψη συνεργασία, η οποία κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν σχεδόν ταυτόχρονα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσιζαν την υποβολή υποψηφιότητας από τον Άντρο Κυπριανού και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αντίστοιχα.

Το πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο τα δύο κόμματα, είναι εύκολο να ερμηνευθεί αν δει κάποιος το χαστούκι που δέχθηκαν το βράδυ της 30ης Μαΐου. Τα στελέχη των κομμάτων, αντιλήφθηκαν πως η ακραία κριτική χωρίς όρια και οι συντονισμένες επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης, δεν είχαν την ανταπόκριση που θα ήθελαν, καθιστώντας την ανάγκη για αλλαγή τακτικής επιβεβλημένη, αφού οι πολίτες τους θεώρησαν ως συναυτουργούς σε όλα τα κακώς έχοντα του πολιτικοκοινωνικού μας συστήματος. Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκολας Παπαδόπουλος διέκοψε την συνεργασία του με τον ένα εκ των επικοινωνιολόγων του.  

Παράλληλα, οι διαβουλεύσεις εντός των κομμάτων οδήγησαν σε κάποια αρχικά συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα που θα έπρεπε να γίνουν στη βάση και κάποιων δεδομένων. Σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, διαπίστωσαν ότι η αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας περνά μέσα από συνεργασίες και δη με το ΑΚΕΛ, το οποίο όμως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, πως το πρόσωπο που θα επιλεχθεί για το 2023 δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι αρχηγός κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νικόλας ο τέταρτος για την προεδρία-Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Κάπως έτσι έκλεισε η πόρτα του Προεδρικού για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος θεωρεί πως από τη στιγμή που δεν θα είναι υποψήφιος το 2023, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανέλθει στο δεύτερο τη τάξει θεσμικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επενδύοντας στην στήριξη που θα λάμβανε και από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ωστόσο, οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι άλλες, αφού το κόμμα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του κρίση και ενώπιον σημαντικών αλλαγών, τόσο σε σχέση με την οργανωτική του δομή όσο και ενώπιον αλλαγών προσώπων στην ηγετική του πυραμίδα. Αλλαγές που αναμένεται να επικυρωθούν στο επικείμενο συνέδριο τον ερχόμενο Ιούλιο. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο προσυνεδριακός διάλογος που βγάζει στην επιφάνεια τους προβληματισμούς, την αγανάκτηση, ακόμα και την οργή της βάσης του κόμματος, αλλά και μελών της Κεντρικής Επιτροπής που ζητούν από την απερχόμενη ηγεσία, τομές σε σχέση με τον τρόπο που πολιτεύεται.

Επιπρόσθετα, οι επαφές που είχε ο Άντρος Κυπριανού με τις ηγεσίες άλλων κομμάτων κατέδειξαν μια δυναμική που αν τύχει εκμετάλλευσης, θα μπορεί να τον αναδείξει νέο πρόεδρο της Βουλής και που στην παρούσα φάση θα μπορούσε να επουλώσει κάποιες πληγές στη βάση του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Άντρο η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ-Κλειδώνουν αύριο οι αποφάσεις

Τα δύο κόμματα κατά τη σημερινή ψηφοφορία θα βρεθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενώπιον σημαντικών διλημμάτων και θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις που όσο κι αν τα στελέχη τους θέλουν να τις παρουσιάσουν ως ανεξάρτητες από την μεγάλη εικόνα και τον όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα του 2023, θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τη συνέχεια και τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Ουσιαστικά, μένει να διαφανεί αν μετά την πρώτη ψηφοφορία, ένα εκ των δύο κομμάτων θα κάνει το βήμα πίσω και θα στηρίξει τον άλλο υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής και να δημιουργήσει σοβαρές πιθανότητες για εκλογή προέδρου από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ή αν θα επιμείνουν στις προειλημμένες αποφάσεις τους. Εάν συμβεί το δεύτερο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δουν την Αννίτα Δημητρίου νέα πρόεδρο της Βουλής, σηματοδοτώντας ακόμα μια νίκη για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τόσο στον πολιτικό στίβο όσο και στον στίβο των εντυπώσεων.

Τα σενάρια βέβαια είναι πολύ περισσότερα και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας δίνει ακόμη περισσότερες επιλογές στους 56 βουλευτές, αφού έχουν το δικαίωμα σε μια ψηφοφορία να ψηφίσουν πέραν του ενός υποψηφίου. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο` να δούμε τους βουλευτές ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πέραν από τον αρχηγό του κόμματός τους, να δίνουν τη θετική τους ψήφο και σε δεύτερο υποψήφιο, γέρνοντας με αυτό τον τρόπο την πλάστιγγα υπέρ της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει μπόλικη δουλειά τη νέα Βουλή-Μεταρρυθμίσεις, Πόθεν Έσχες και «Pay as You Throw»

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν προβλήτα στη Γάζα, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη και στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών