Εξαγγέλλει υποψηφιότητα και βουτά στα βαθιά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Στον προεκλογικό αγώνα θα ριχθεί και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα προτίθεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του. Μετά το πράσινο φως από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, η οποία ενέκρινε την υποστήριξή του σε ποσοστό 90%, ο κ. Μαυρογιάννης θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές, έτσι ώστε να μπορεί να τρέχει πλέον την εκστρατεία του στην ίδια συχνότητα με τους άλλους δύο βασικούς υποψηφίους.

Ο τέως διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό αρχικά σκόπευε να προβεί στην εξαγγελία του την προηγούμενη εβδομάδα, χρονικά πολύ κοντά στην απόφαση του ΑΚΕΛ. Όμως, λόγω του πένθους για τον θάνατο της Ζέτας Αιμιλιανίδου, αποφάσισε να την αναβάλει για μετά την κηδεία. Αναμένεται, όμως, να διατηρήσει το ίδιο format που είχε αρχικά κατά νου.

Η εξαγγελία θα γίνει μέσω γραπτής δήλωσης και όχι on camera, αποφεύγοντας να ακολουθήσει τον δρόμο των διαδικτυακών βίντεο, που επέλεξαν άλλοι υποψήφιοι στις φετινές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναμένεται να είναι σαφώς συντομότερη και πιο ουσιαστική, καθώς ο γραπτός λόγος δεν προσφέρεται για φλυαρίες και υπερβολές. Άλλωστε ο ίδιος έχει, μέχρι στιγμής, δείξει ότι προτιμά τα λίγα λόγια, καθώς οι παρεμβάσεις που κλήθηκε να κάνει στο διάστημα που έτρεχαν οι διαδικασίες του ΑΚΕΛ ήταν πάντα γραπτές και μόλις μερικές παράγραφοι.

Η επιλογή αυτή στερεί, βέβαια, την άμεση επικοινωνία που προσφέρει η εικόνα και ο ήχος, αλλά φαίνεται να ικανοποιεί τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την ομάδα του, καθώς αναπόφευκτα η προσοχή θα στραφεί στο περιεχόμενό της. Αφαιρεί, ταυτόχρονα, την ΑΚΕΛική σημειολογία που ενδεχομένως να προσέδιδε η παρουσία τρίτων, επιτρέποντας του να κάνει ένα πιο ανεξάρτητο ξεκίνημα, το οποίο αποσκοπεί στο άνοιγμα που προτίθεται να κάνει στους ψηφοφόρους πέραν των κομματικών ορίων του ΑΚΕΛ.

Αυτή θα είναι και η πρώτη ευκαιρία για τον κ. Μαυρογιάννη να βγάλει το καπέλο του διαπραγματευτή και του επί χρόνια διπλωμάτη και να φορέσει το καπέλο του πολιτικού, καθώς μπορεί να είναι γνωστός στους ψηφοφόρους και να τυγχάνει γενικά σεβασμού, όμως αυτό είναι απότοκο των προηγούμενων ιδιοτήτων του. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συστηθεί εκ νέου στο κοινό ως ο άνθρωπος που έχει τη γνώση και την ικανότητα να καθίσει στο τιμόνι του κράτους για την επόμενη πενταετία, χωρίς να έχει ποτέ στο παρελθόν να απασχολήσει την κοινή γνώμη στο πλαίσιο της ενάσκησης της καθημερινής πολιτικής.

Μέσα από την εξαγγελία αναμένεται να δώσει το πλαίσιο της υποψηφιότητάς του, καταγράφοντας τη φιλοσοφία της και το όραμά του ως πρόσωπο που θέλει να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν και το ΑΚΕΛ το έχει προκαθορίσει ως την «προοδευτική αλλαγή», το σλόγκαν θα πρέπει πλέον να λάβει περιεχόμενο. Αναμένεται να δοθεί μια γεύση για τους βασικούς θεματικούς τομείς που θα τον απασχολήσουν σε προγραμματικό επίπεδο, συστήνοντας, ουσιαστικά, το κοινό στη λογική μέσα στην οποία θα κινηθεί τους επόμενους οκτώ μήνες.

Η εξαγγελία του κ. Μαυρογιάννη θα του επιτρέψει και να συζητήσει, σε πιο επίσημη βάση πλέον, με κόμματα που δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποφάσεις τους για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς και με οργανωμένα σύνολα, προσβλέποντας στην στήριξή τους. Παρόλο που το ΔΗΚΟ βρίσκεται πολύ κοντά στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, με την ΕΔΕΚ να φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει, τα άλλα δύο κόμματα του Κέντρου, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, είναι ακόμη αρκετά μακριά από τις δικές τους αποφάσεις, γεγονός που δημιουργεί έδαφος για διαβούλευση και όχι απλώς εθιμοτυπικές συναντήσεις.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του σηματοδοτεί και την έναρξη του προεκλογικού του, καθώς ο κ. Μαυρογιάννης εισέρχεται πλέον στα βαθιά. Και με όπλο την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και το καθαρό από μικροπολιτική βιογραφικό του, θα κληθεί να κολυμπήσει τη θάλασσα του προεκλογικού, αντιμετωπίζοντας όλα τα κύματα που θα έρθουν προς το μέρος του. Ο ίδιος δήλωσε πως η γενναιόδωρη και αφειδώλευτη στήριξη από το ΑΚΕΛ διανοίγει προοπτικές ευρείας δυναμικής με νικηφόρους ορίζοντες, θέση την οποία υποστηρίζει και ο Στέφανος Στεφάνου, παρουσιάζοντας τον ως νικηφόρα επιλογή. Ήρθε τώρα η ώρα να την διεκδικήσει.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ