Με 90% επικύρωσε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και σηκώνει μανίκια το ΑΚΕΛ

Με συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, εγκρίθηκε από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Τα μέλη και οι αντιπρόσωποι του κόμματος, με 90% άναψαν το πράσινο φως στην επιλογή της ηγεσίας, με τον Στέφανο Στεφάνου να δίνει τον ρυθμό για να ξεκινήσει δουλειά από όλα τα μέλη του κόμματος για την προεκλογική περίοδο.

Η Παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ ξεκίνησε στις δέκα το πρωί και ολοκληρώθηκε στις δύο και τριάντα το μεσημέρι, εν μέσω πανηγυρικού κλίματος, με τον Στέφανο Στεφάνου να χαρακτηρίζει την επιλογή Μαυρογιάννη, πράξη πολιτικής ευθύνης. Στην εκλογική διαδικασία που ακολούθησε της ομιλίας Στεφάνου και της συζήτησης μεταξύ των μελών του κόμματος, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συμμετείχαν 999 μέλη του κόμματος. Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής του Συνεδρίου, εννέα ψηφοδέλτια ήταν λευκά, 99 (10%) εναντίον και 891 (90%) υπέρ της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Στην καταληκτική του ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ανέβηκε στο βήμα και αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες, υπέδειξε πως, «τους τελευταίους μήνες μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία συζητήσαμε πολύ και συζητήσαμε για πολλά πράγματα. Από σήμερα τελειώνουν οι συζητήσεις και ξεκινούν οι πράξεις. Από σήμερα συντασσόμαστε με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη». 

Η απόφαση για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι μια απόφαση που, «σηματοδοτεί τη θέληση του κόμματος μας να προτάξει το καλό του τόπου, πέρα από ιδεολογικές διαφορές. Η Κύπρος έχει ανάγκη από πολιτικές υπερβάσεις. Ως ΑΚΕΛ αισθανόμαστε ότι η στήριξη Μαυρογιάννη είναι πράξη πολιτικής ευθύνης».

Από την ακίδα του κ. Στεφάνου δεν ξέφυγε η Κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. «Έπειτα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια ανοχής. Το κράτος μετατράπηκε σε κομματικό τσιφλίκι, η διαφθορά άγγιξε τα ανώτατα δώματα της εξουσίας, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας κατακρημνίστηκε και το Κυπριακό βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Μαυρογιάννη τον χαρακτήρισε, βαθύ γνώστη του Κυπριακού και πιστό στο μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Είναι ο πιο κατάλληλος για να επιχειρήσει την επανεκκίνηση των συνομιλίων από εκεί που διακόπηκαν με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Η προσήλωσή του στη λύση του Κυπριακού τον καθιστά αξιόπιστο για να ηγηθεί μιας ενωμένης Κύπρου, κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, μπορεί να εκφράσει όλο αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται φύσει και θέσει απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές. Ένας άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες και όραμα που εκπηγάζει από τον λαό για ν’ αγκαλιάσει τον λαό.

Την ίδια ώρα επανέλαβε πως στις επικείμενες εκλογές το δίλημμα για τους πολίτες είναι, είτε με το ΑΚΕΛ, ειτε με τους δύο κυβερνητικούς υποψηφίους. «Από τη μια», είπε, «είναι οι συνεχιστές του Αναστασιάδη. Από την άλλη είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μια άλλη φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα έχει στο επίκεντρο των πολιτικών του τον απλό άνθρωπο τον απλό πολίτη. Εκεί ως ΑΚΕΛ συναντιόμαστε μαζί του. Συναντιόμαστε μαζί του στηρίζοντας το ΓΕΣΥ, τη δημόσια Παιδεία, διευρύνοντας και ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος, στηρίζοντας ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομίας, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον. Σας καλώ όλους να παλέψουμε ενωμένοι για την προοδευτική αλλαγή». 

Σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα στην πορεία του ΑΚΕΛ προς τις Προεδρικές, εξήγησε πως απομένουν οκτώ κρίσιμοι μήνες. «Σε αυτή μας την προσπάθεια», επεσήμανε, «πεποίθηση μας είναι ότι δεν περισσεύει κανένας. Μας ενώνει το καλύτερο αύριο που χρωστάμε στα παιδιά μας. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε ενωμένοι και με ενθουσιασμό για να την κερδίσουμε. Ο κύβος ερρίφθη! Από αύριο με σηκωμένα τα μανίκια, όλοι στη δουλειά όπως ξέρουμε να κάνουμε». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα αλλαγής ο Στεφάνου-«Ο Μαυρογιάννης αποτελεί νικηφόρα επιλογή»

Στεφάνου: Γιατί καταλήξαμε στον Μαυρογιάννη

Νωρίτερα στο άνοιγμα του Συνεδρίου ο Στέφανος Στεφάνου, αναφέρθηκε στο σκεπτικό, βάσει του οποίου η ηγεσία του κόμματος κατέληξε στο όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποδεικνύοντας πως, η στήριξη ενός ανεξάρτητου και υπερκομματικού υποψηφίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καιρού μας, δήλωσε, γιατί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να γεφυρώσει διαφορές, να δημιουργήσει συγκλίσεις, να συνθέσει και να ενώσει δυνάμεις. «Μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία και την καχυποψία με την οποία ένα μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Μπορεί ξανά να εμπνεύσει την αισιοδοξία και τη διάθεση για δημιουργία».

Από την αρχή της προσπάθειάς για οικοδόμηση συνεργασιών, είπε, αναζήτησαν έναν υποψήφιο που να συμμερίζεται μαζί τους την ανάγκη για προοδευτική αλλαγή στον τόπο, η οποία να αρχίζει από τη λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναζητήσαμε και συζητήσαμε, ανέφερε, για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που αποδεδειγμένα να έχει εμπειρία διοίκησης και διακυβέρνησης, να είναι εμβριθής γνώστης του Κυπριακού και πεπεισμένος ότι χωρίς λύση και επανένωση του τόπου ο λαός μας δεν έχει μέλλον, να έχει γνώσεις για την εσωτερική και διεθνή πολιτική και την οικονομία, να διαθέτει κοινωνική ευαισθησία, γιατί μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και το ράλι αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά.

Αναζητήσαμε υποψήφιο με σημαντικές σχέσεις στη διεθνή πολιτική κονίστρα, για να αναστηλώσουμε το καταρρακωμένο κύρος της χώρας, πρόσθεσε, υποψήφιο ο οποίος παρότι ανεξάρτητος να διαθέτει ιστορικό συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις, πάνω από τον οποίο να μην αιωρείται καμία σκιά, να είναι έντιμος και καθαρός, να απευθυνθεί ευρύτερα στην κοινωνία και να πετύχει τον συντονισμό των προσπαθειών, τη συστράτευση των δυνάμεων για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την Κύπρο μας.

Ακολουθώντας τις διαδικασίες και συζητώντας τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας όσο και στο επίπεδο της βάσης κατέληξαν, είπεε, στην πρόταση για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, «έναν καταξιωμένο διπλωμάτη ο οποίος για χρόνια με επιτυχία υπηρετεί την Κύπρο και τον λαό μας από διάφορα σημαντικά πόστα».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πληροί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης μπορεί να ηγηθεί και να εκφράσει την προσπάθεια για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης αποτελεί νικηφόρα επιλογή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη η χώρα μας μπορεί ξανά να πορευτεί με σιγουριά προς το μέλλον».

Από σήμερα, κατέληξε, και με την λήψη της απόφασης της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης σηκώνουν τα μανίκια και αρχίζουν δουλειά, για να μπορούν να κοιτάνε τους νέους κατάματα, για την Κύπρο και τον λαό, και ενωμένοι θα παλέψουν για την αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήκωσε το γάντι ο Αβέρωφ-Πώς απαντά σε Στεφάνου και Αρχιεπίσκοπο

Δειτε Επισης

Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος