Δίνει το πρόσταγμα για Μαυρογιάννη η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ

Τα τελευταία χιλιόμετρα στην κούρσα του για εξεύρεση υποψηφίου για τις Προεδρικές Εκλογές, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, διανύει σήμερα το ΑΚΕΛ. Μετά την ανάλωση αρκετού χρόνου στις διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου και το ναυάγιο που ακολούθησε, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία μόνο του. Παρέμεινε, ωστόσο, πιστό στη στρατηγική που εξ’ αρχής επέλεξε, να προτείνει στους ψηφοφόρους μια ανεξάρτητη και όχι κομματική υποψηφιότητα, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή. Γι’ αυτό και σήμερα, τα μέλη της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, καλούνται να εγκρίνουν την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη.  

Η επιλογή του ΑΚΕΛ θεωρείται κίνηση ρίσκου, υπό την έννοια ότι σε μία εκλογική διαδικασία που ήταν ήδη υποψήφιος ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και τέως Υπουργός Εξωτερικών του Νίκου Αναστασιάδη, επέλεξαν να ρίξουν στην μάχη τον επί χρόνια στενότερο συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να μην προτείνει ούτε καν το ΑΚΕΛ ένα πρόσωπο που δεν διασυνδέεται με κάποιο τρόπο με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Και το ρίσκο ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι η διασύνδεση αυτή ήταν στον τομέα του Κυπριακού, τη θεματική ενότητα που το ΑΚΕΛ ασκούσε στην Κυβέρνηση μακράν την σκληρότερη αντιπολίτευση από όλα τα άλλα κόμματα και πλέον θα εκφράζει διαφωνίες με τους χειρισμούς του υποψηφίου του. Παρόλο που αντιτείνουν πως ο κ. Μαυρογιάννης απλώς εφάρμοζε την πολιτική Αναστασιάδη και δεν λάμβανε αποφάσεις, είναι ξεκάθαρο πως ο ίδιος διατηρεί τις δικές του απόψεις για το τι διαμείφθηκε όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι απαραιτήτως συμβατό με την ανάγνωση του ΑΚΕΛ, όσο κι αν συμφωνούν στον στόχο για το μέλλον.

Το κόμμα της Αριστεράς, ωστόσο, έκρινε ότι αυτοί δεν είναι αποτρεπτικοί παράγοντες, μπροστά στο κύρος του Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον σεβασμό που τυγχάνει σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη, τα οποία θεωρούν ισχυρά στοιχεία εκλεξιμότητας, ιδιαίτερα σε συνθήκες δευτέρου γύρου. Η εκτίμηση είναι ότι όντως κατάφεραν να βρουν ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο, που συνδυάζει την καλή γνώση της πολιτικής με την ευρύτερη αποδοχή και θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη πέραν της ΑΚΕΛικής βάσης, παρά τις δυσκολίες που κάτι τέτοιο ενέχει σε ό,τι αφορά τον μεγάλο στόχο της συσπείρωσης του κόμματος.

Το σκεπτικό της πρότασης αυτής αναμένεται να αναλύσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, κατά την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Ακολούθως, τα μέλη του κόμματος που θα παρευρεθούν, τα οποία αναμένεται να είναι εκατοντάδες, έχουν το δικαίωμα να λάβουν τον λόγο και να εκφράσουν τις απόψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις, δεδομένου ότι η υποστήριξη Μαυρογιάννη συζητήθηκε διεξοδικά σε όλο το εύρος των κομματικών οργάνων του ΑΚΕΛ το προηγούμενο διάστημα και τυγχάνει αποδοχής τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο βάσης.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία όλα τα προγνωστικά λένε πως οι σύνεδροι θα εγκρίνουν την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Στέφανος Στεφάνου θα αναλάβει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα και να ολοκληρώσει τις εργασίες της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, θέτοντας επίσημα το κόμμα σε προεκλογική περίοδο.

Το επόμενο βήμα θα είναι η εξαγγελία της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, ώστε να μπορεί να τρέχει τον προεκλογικό επί ίσοις όροις με τους άλλους δύο βασικούς υποψηφίους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Μαυρογιάννης υπήρξε διπλωμάτης καριέρας και θα πρέπει να συστηθεί ξανά στο κοινό ως ένα πρόσωπο που διαθέτει όραμα, προτάσεις και απόψεις σε ένα πολυδιάστατο πολιτικό πεδίο, που περιλαμβάνει σοβαρά ζητήματα σε όλο το εύρος της καθημερινότητας. Και θα πρέπει να πείσει πως το δικό του πρόγραμμα είναι καλύτερο από των άλλων υποψηφίων, επιδιώκοντας να κερδίσει ταυτόχρονα και την ΑΚΕΛική ψήφο και εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, που θα του επιτρέψουν την είσοδο στον δεύτερο γύρο.  

Επιτελικά η υποψηφιότητά του θα υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ, με την συνδρομή του κομματικού μηχανισμού να θεωρείται ιδιαίτερα πολύτιμη, δεδομένου ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν διαθέτει εμπειρία στην κομματική πολιτική και στη διεκδίκηση εκλογών, κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά το κόμμα της Αριστεράς. Θα πρέπει, όμως, ο υποψήφιος και το ΑΚΕΛ να πείσουν ότι είναι καλύτερος από τις υπόλοιπες επιλογές. Γι’ αυτό και σήμερα το απόγευμα τελειώνουν τα διαδικαστικά και οι πανηγυρικοί και ξεκινά η μάχη…

Το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης

Οι εργασίες της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης θα αρχίσουν στις δέκα το πρωί με ομιλία από τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Χάρη Καραμάνο. Ακολούθως θα γίνει η εισηγητική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, η οποία θα μεταδίδεται τηλεοπτικά από το κρατικό κανάλι. 

Στις 10 και 45, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη μια το μεσημέρι, όταν και θα ανοίξουν οι κάλπες, όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη για την επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη μια και σαρανταπέντε. Μετά από μισάωρο διάλειμμα θα γίνει η ανακοίνωση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων από την Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα κλείσουν στις 2 και 25 το μεσημέρι με ομιλία του Στέφανου Στεφάνου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε