Η έγκριση Μαυρογιάννη, η συσπείρωση και η άσκηση ισορροπιών στο ΑΚΕΛ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες στο ΑΚΕΛ για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς, μετά τη χθεσινή, τελική εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πλέον εκκρεμεί μόνο η επικύρωση από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου. Λίγο αργότερα αναμένεται να εξαγγείλει και επίσημα την υποψηφιότητά του ο κ. Μαυρογιάννης.

Η έγκριση του κ. Μαυρογιάννη από τις εκατοντάδες συνέδρους που αναμένεται να προσέλθουν στην Κρατική Έκθεση θα λειτουργήσει ως η επίσημη έναρξη του προεκλογικού για το κόμμα της Αριστεράς, δύο μήνες περίπου μετά την αντίστοιχη επικύρωση του Αβέρωφ Νεοφύτου από τα όργανα του ΔΗΣΥ. Θα το θέσει, ωστόσο, πιο μπροστά στην κούρσα από τις πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποφάσεις τους, παρά τις τάσεις που αναπτύσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αυτή τη στιγμή πορεύεται στις Προεδρικές χωρίς κομματική υποστήριξη.  

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαυρογιάννης πέρασε από τις Κομματικές Ομάδες Βάσης του ΑΚΕΛ ευκολότερα από όσο αναμενόταν και η έγκρισή του την 5η Ιουνίου θα είναι πλέον τυπική διαδικασία, με την έμφαση να δίνεται στο σκεπτικό της υποψηφιότητάς του, που αποτελεί και το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο το ΑΚΕΛ κατέρχεται σε αυτές τις Προεδρικές Εκλογές. Το σκεπτικό αυτό θα επικοινωνήσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, ενώπιον των συνέδρων.

Μάλιστα, ήταν και... εντυπωσιακό το σκορ του στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς η τελική εισήγηση εγκρίθηκε με 94 ψήφους έναντι μίας, ενδεικτικό του πόσο έχει ενωθεί η ηγεσία του κόμματος γύρω από την υποψηφιότητά του, αλλά και του γεγονότος πως ανήκουν στο παρελθόν οι διαφωνίες που είχαν εκφραστεί στα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας. Το ζήτημα είναι κατά πόσον θα επιδείξει αντίστοιχο ενθουσιασμό και ο κόσμος. 

Αν και τα δείγματα από τις ΚΟΒ είναι θετικά, καθώς το 78% των όσων επέλεξαν να προσέλθουν στις συνεδριάσεις τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης Ανδρέας Μαυρογιάννη, όπως επίσης θετική ήταν και η πρώτη δημοσκοπική ανταπόκριση της ΑΚΕΛικής βάσης, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι δεν αναμένεται η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη να συγκεντρώσει επίσημη στήριξη από άλλα κόμματα, όπως διαμορφώνεται η εικόνα στον χώρο του Κέντρου αυτή τη στιγμή, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην ίδια θέση με τον ΔΗΣΥ: Ο υποψήφιός του έχει να αντλήσει ψήφους μόνο από τη δική του κομματική δεξαμενή και από πιθανές διαρροές ψηφοφόρων άλλων κομμάτων ή από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.  

Η απουσία οργανωμένης στήριξης από άλλους χώρους, ρίχνει όλο το βάρος της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη στους ώμους του ΑΚΕΛ, το οποίο θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος. Αυτό, ωστόσο, πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο, που να μην αποτρέπει ανένταχτους ψηφοφόρους ή ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που εκτιμούν προσωπικά τον τέως διαπραγματευτή από το να τον ψηφίσουν, θεωρώντας ότι έχει καταστεί αμιγώς ΑΚΕΛική επιλογή.

Πρόκειται, δηλαδή, για μία άσκηση ισορροπίας, η οποία αφενός θα στοχεύει στον κομματικό πατριωτισμό και αφετέρου θα προσπαθεί να καλλιεργήσει μια εικόνα πολυσυλλεκτικής αποδοχής του κ. Μαυρογιάννη. Το πρώτο θα επιτευχθεί, κυρίως, με την πρόταξη του ΑΚΕΛικού οράματος από την Κύπρο, όπως έχει αναπτυχθεί καθ’ όλα αυτά τα χρόνια που το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Το δεύτερο θα επιτευχθεί κυρίως μέσα από την προσωπικότητα και του σεβασμό που χαίρει ο υποψήφιος και στη βάση της προώθησης των δικών του θέσεων.  Το κόμμα της Αριστεράς, άλλωστε, επένδυσε πολλά στην εξεύρεση μίας ανεξάρτητης προσωπικότητας με ευρύτερη αποδοχή, θεωρώντας ότι αυτή θα μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν των στενών κομματικών ορίων, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο, και η υπερβολική συνταύτιση του κ. Μαυρογιάννη με το ΑΚΕΛ ενδεχομένως να αφαιρούσε από την ιδιαιτερότητα της υποψηφιότητάς του.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραμένει στοίχημα να πεισθούν οι ΑΚΕΛικοί, πέραν των στελεχών και πέραν των μελών των συλλογικών οργάνων του κόμματος, να αγκαλιάσουν την υποψηφιότητα. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ γνωρίζουν καλά πως ο υποψήφιός τους ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και το Κυπριακό ήταν ένα από τα πεδία που το κόμμα ασκούσε την μεγαλύτερη αντιπολίτευση στην απερχόμενη διακυβέρνηση. Θα πρέπει, συνεπώς, να μεσολαβήσει μία περίοδος κατά την οποία ο κ. Μαυρογιάννης, χωρίς σε καμία περίπτωση να ακυρώνει την προσωπική του πορεία, να πάρει τις απαραίτητες αποστάσεις από τον ρόλο του στο πλευρό του Προέδρου και να πείσει ότι βρίσκεται κοντά στη δική τους ανάγνωση του Κυπριακού, πέραν της συμφωνίας επί του στόχου.

Την ίδια στιγμή, παρά την μεγάλη του αναγνωρισιμότητα, ο κ. Μαυρογιάννης είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος, όσον αφορά τις θέσεις του σε ζητήματα όπως η οικονομία και η εσωτερική διακυβέρνηση, τόσο στο ΑΚΕΛικό κοινό όσο και στους ψηφοφόρους ευρύτερα. Θα πρέπει, συνεπώς, το επόμενο διάστημα, επί της ουσίας να συστηθεί ξανά, ως ένας υποψήφιος με κοινωνικό προσανατολισμό, αναπτύσσοντας το όραμά του για όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών. Άλλωστε, αυτό φαίνεται να είναι και η κυρίαρχη θεματολογία των εκλογών του 2023. Υπενθυμίζεται πως κάτι ανάλογο επιχείρησε να κάνει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσα από την εξαγγελία του, στην οποία επικεντρώθηκε κυρίως σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, μακριά από το προφίλ του Υπουργού Εξωτερικών.  

Τελικός στόχος του κ. Μαυρογιάννη, βεβαίως, είναι η εκλογή του. Και θα πρέπει επικοινωνιακά να πείσει ότι μπορεί να κερδίσει τόσο τον κ. Νεοφύτου όσο και τον κ. Χριστοδουλίδη. Αλλιώς, μερίδα της βάσης του ΑΚΕΛ, ενδέχεται να κάνει διαφορετικές επιλογές, σε μία εποχή που η υπακοή στις κομματικές αποφάσεις φθίνει και οι πολίτες προτάσσουν ποιοτικά κριτήρια στις εκλογικές τους επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι