Τα πλάνα του ΑΚΕΛ για την επόμενη μέρα, η εξαγγελία Μαυρογιάννη και το στοίχημα

Τις τελευταίες ετοιμασίες ενόψει της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, κάνει το ΑΚΕΛ, ενώ παράλληλα εντείνονται οι σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα, καθώς, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών, θα πρέπει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να προχωρήσει στην εξαγγελία του, ώστε να καταστεί και επίσημα υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο τέως διαπραγματευτής δεν αναμένεται να παραστεί στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, καθώς δεν είναι μέλος του ΑΚΕΛ. Οι σκέψεις που γίνονται, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι, μετά το πέρας των διαδικασιών, να προβεί σε γραπτή δήλωση, αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την επίσημη εξαγγελία του, ανταλλάσσονται διάφορες απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεδομένου ότι αυτό το διάστημα επεξεργάζεται τις προγραμματικές του θέσεις, με παρασκηνιακή συμβολή από το ΑΚΕΛ, δεν αποκλείεται η επιλογή να είναι να μην σπεύσει να εξαγγείλει την επόμενη εβδομάδα, αλλά να αφήσει να παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει μια βασική καταγραφή, που να μπορεί να ενσωματωθεί στην ομιλία του.

Ανδρέας Μαυρογιάννης και ΑΚΕΛ βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία αναφορικά με το πρόγραμμα που ετοιμάζεται, αλλά αυτό γίνεται με διακριτικότητα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απόφαση για υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από το κόμμα, ενώ ο ίδιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό πως ελέγχεται η συμβατότητα των θέσεων που ετοιμάζει με τους συνεργάτες του με αυτές του ΑΚΕΛ και κατατίθενται κάποιες ιδέες.

Στη Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κρατική Έκθεση, έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος περίπου 1000 σύνεδροι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, πριν από τη ψηφοφορία.

Τη διαδικασία θα ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος θα αναπτύξει το σκεπτικό πίσω από την πρόταση για υποστήριξη του τέως διαπραγματευτή και ακολούθως, όσοι επιθυμούν, θα τοποθετηθούν καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις. Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στις Κομματικές Ομάδες Βάσης, η υιοθέτηση της πρότασης για Ανδρέα Μαυρογιάννη πλησίασε το 80%, αποδοχή που θεωρείται από την ηγεσία αρκετά ευρεία, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή μόλις ένα στέλεχος ψήφισε εναντίον. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσκολία η λήψη της επίσημης απόφασης την Κυριακή.

Μετά τις τοποθετήσεις, θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία και, ακολούθως, ο κ. Στεφάνου θα ανακοινώσει δημοσίως το αποτέλεσμα, με μια σύντομη καταληκτική ομιλία. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις Προεδρικές Εκλογές του 2023.  

Κάπου εκεί το πανηγυρικό σκέλος τελειώνει και στο κόμμα της Αριστεράς θα πρέπει να σηκώσουν μανίκια, για να ριχθούν επίσημα στον προεκλογικό. Και πρόκειται για μια μάχη που έρχεται με μεγάλες προκλήσεις, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το ΑΚΕΛ θα διεκδικήσει αυτές τις εκλογές μόνο του, με τις δικές του δυνάμεις. Αν και οι εκτιμήσεις στην Εζεκία Παπαϊωάννου είναι πως ο κ. Μαυρογιάννης μπορεί να συγκεντρώσει υποστήριξη από ψηφοφόρους πολλών χώρων, λόγω του σεβασμού που τυγχάνει και της πολιτικής πρότασης που θα παρουσιάσει, είναι σαφές πως αυτές οι εισροές από μόνες του δεν μπορούν να τον περάσουν στον δεύτερο γύρο, εάν το ίδιο το κόμμα δεν συσπειρώσει τους δικούς του ψηφοφόρους, που είναι και η μεγάλη μάζα στην οποία προσδοκά η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, το κόμμα θα μπορεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του ευρύτερα, πέραν των ορίων των δικών του οργάνων, και θα πρέπει να τους πείσει να ακολουθήσουν τις κομματικές αποφάσεις και να περιορίσει τις απώλειες. Με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις από τις δημοσκοπήσεις, κάποιοι ΑΚΕΛικοί φαίνεται να προτίθενται να κάνουν την υπέρβαση και να ψηφίσουν Νίκο Χριστοδουλίδη, ενδεχομένως επειδή έτσι θεωρούν ότι φράσσουν τον δρόμο για το Προεδρικό στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στον κόσμο του ΑΚΕΛ προσβλέπει και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό, γνωρίζοντας πως διατηρεί συμπάθειες στο κόμμα, στο short list του οποίου βρισκόταν μέχρι πρόσφατα η υποψηφιότητά του. Την ίδια στιγμή, στη μεγάλη δεξαμενή του ΑΚΕΛ αναμένεται να απευθυνθούν και άλλοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Είναι έναντι αυτών των τάσεων που θα πρέπει να συγκρατήσει δυνάμεις το κόμμα, για να διασφαλίσει την πορεία του κ. Μαυρογιάννη προς την κάλπη. Δηλαδή να πείσει αυτούς που κάνουν σκέψεις προς άλλες κατευθύνσεις να μην αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Και στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι σημαντικό να εργαστούν από την πρώτη στιγμή, για να δώσουν δυναμική στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, έτσι ώστε να εμπεδωθεί από την αρχή η εκλεξιμότητα την οποία διαβλέπει σε αυτόν η ηγεσία και να μπει στον προεκλογικό οπλισμένος με υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »