Λεπτές ισορροπίες στο ΑΚΕΛ-Τα σενάρια για την πρόταση προς τη βάση

Στα βαθιά μπαίνει σήμερα η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την πρόταση που θα προωθήσει προς τις Κομματικές Ομάδες Βάσης για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το κόμμα στις Προεδρικές του 2023, με όλα τα σενάρια ανοικτά. Στη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία διήρκησε κάτι λιγότερο από οκτώ ώρες, ο Γενικός Γραμματέας ανέλυσε τις ενέργειες της ηγεσίας, όλο το προηγούμενο διάστημα και το σκεπτικό στη βάση του οποίου στηρίχθηκε, για να καταλήξει στα δύο ονόματα, του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Αχιλλέα Δημητριάδη.

Αν και κατά τη χθεσινή συνεδρία δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ως ένα βαθμό επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόταση της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως ήταν η εισήγηση από το Πολιτικό Γραφείο στην Κεντρική Επιτροπή, αφού όσο η διαδικασία επιλογής υποψηφίου πλησιάζει τη βάση, τόσο πυκνώνουν οι ενστάσεις, λόγω του γεγονότος ότι υπήρξε στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη.

Έχει διαφανεί πως εντός της Κεντρικής Επιτροπής εκδηλώνονται τρεις τάσεις, καθώς εκπροσωπούνται απόψεις υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, ενώ σε σημαντικό βαθμό εκφράζεται και η θέση για αυτόνομη κάθοδο, είτε με τον Γενικό Γραμματέα είτε με άλλο αξιωματούχο της Αριστεράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας, πρόλαβε να τοποθετηθεί σχεδόν το ένα τρίτο των μελών, καταθέτοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η επιλογή.

Η σημερινή, δεύτερη μέρα της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκαθαρίσει ποια εξ αυτών των τάσεων συγκεντρώνει την πλειοψηφία. Και επιπλέον θα ξεκαθαρίσει εάν τελικά η πρόταση από την Κεντρική Επιτροπή προς τις Κομματικές Ομάδες Βάσης θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ονόματα.

Πάντως, η επιδίωξη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τη σημερινή διαδικασία το κόμμα να βγει ενωμένο, αποφασισμένο και σίγουρο για την επιλογή του με πρόταση που θα περιλαμβάνει μόνο ένα όνομα. Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή, που η Κεντρική Επιτροπή καταλήξει σε έναν προτεινόμενο υποψήφιο ενώπιον των μελών και φίλων του κόμματος, τις επόμενες τρεις εβδομάδες που θα τρέξει η διαδικασία στις ΚΟΒ, θα τεθεί το ερώτημα εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με την εν λόγω επιλογή.

Εάν, ωστόσο, στη σημερινή ψηφοφορία οι διαφορές είναι πολύ μικρές, τότε δεν αποκλείεται ενώπιον των ΚΟΒ να τεθούν και τα δύο ονόματα και τα μέλη και οι φίλοι του ΑΚΕΛ να κληθούν να απαντήσουν ποιον εκ των δύο επιθυμούν. Αυτό που σημειώνουν, ενδεχομένως και ως απάντηση στην κριτική που ασκείται για τον τρόπο που διεξάγεται η όλη διαδικασία επιλογής υποψηφίου στο ΑΚΕΛ, είναι πως πρόκειται για μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία, η οποία λαμβάνει υπόψη στην οποία τις επόμενες εβδομάδες θα συμμετέχουν, ενδεχομένως και πάνω από δέκα χιλιάδες μέλη και φίλοι του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΚΕΛ αριθμεί πέραν των 300 Κομματικών Ομάδων Βάσης Παγκύπρια, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες άτομα. Όλοι, αυτοί, σημειώνουν στελέχη του κόμματος, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις απόψεις τους ακόμα κι αν αυτές είναι διαφορετικές από την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να τεθούν ενώπιον της ξανά στις 29 του μήνα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται ο REPORTER, πέραν από το διάλογο με τη βάση μέσω τον ΚΟΒ, τις επόμενες εβδομάδες θα αναπτυχθεί παράλληλα και ο διάλογος με τις νέες δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθούν συναντήσεις σε όλες τις Επαρχίες με φίλους του ΑΚΕΛ που ανήκουν στις νέες δυνάμεις, οι οποίοι θα μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, οι οποίες όπως και οι απόψεις από τις ΚΟΒ, θα αξιολογηθούν από την Κεντρική Επιτροπή.

Η σημερινή συνέδρια της Κεντρικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις εννέα το πρωί και αναμένεται να είναι πολύωρη όπως και η χθεσινή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι με το τέλος της Κεντρικής Επιτροπής, να εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία θα ανακοινώνεται το όνομα ή τα ονόματα που προτείνονται στη βάση του κόμματος, καθώς επίσης και το σκεπτικό, πάνω στο οποίο βασίστηκε η απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα