Τα κριτήρια της ηγεσίας, η άποψη της βάσης και οι παρακινδυνευμένες προβλέψεις

Πιο δύσκολη ενδεχομένως κι από ότι οι ίδιοι θα ανέμεναν, εξελίσσεται στο ΑΚΕΛ η διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Κι αυτό διότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου που έγινε σε δύο μέρη την Τετάρτη και την Πέμπτη, καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις που δεν έγινε εφικτό να γεφυρωθούν με αποτέλεσμα η πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, να περιλαμβάνει τελικά δύο ονόματα.  

Αν και η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη καταγράφει πλειοψηφική τάση ανάμεσα στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το κόμμα, υψηλόβαθμα στελέχη υποδεικνύουν πως, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη στην παρούσα φάση να γίνει η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τελική έκβαση της επιλογής. Από τη στιγμή μάλιστα, που βρισκόμαστε στα μισά μιας διαδικασίας, ιδιαίτερα αμφίρροπης και δημοκρατικής, αφού για τη λήψη της τελικής απόφασης εκκρεμούν μια σειρά από εσωκομματικές διαδικασίες, σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά κυρίως και σε επίπεδο βάσης.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Πολιτικού Γραφείου, έγινε μια ανασκόπηση των συναντήσεων που είχε η ηγεσία του ΑΚΕΛ με τους δύο εν δυνάμει υποψηφίους, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν τα θετικά και τα αρνητικά, έτσι όπως η Γραμματεία τα αντιλαμβάνεται. Ακολούθως ακολούθησαν οι τοποθετήσεις, όλων των συμμετεχόντων, με τις απόψεις να καταγράφονται, έτσι ώστε να αποτελέσουν μέρος του τελικού κειμένου που ετοιμάσθηκε και θα αναγνωστεί το ερχόμενο Σάββατο από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος στα 105 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Για την ουσία του ζητήματος, δηλαδή για τα θετικά και τα αρνητικά που συνοδεύει κάθε μια εκ των δύο προτάσεων που θα βρεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο ήταν εκτενέστατη, με κάποια μέλη να έχουν τονίσει πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι η συνοχή του κόμματος και η συσπείρωση της βάσης, ενώ κάποια άλλα να έχουν εκφράσει την άποψη, πως θα ήταν πιο ωφέλιμο ο υποψήφιος να έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει γύρω από την υποψηφιότητά του και πολίτες από άλλους κομματικούς χώρους, αυξάνοντας αυτόματα και τη δυναμική εκλογής του τον δεύτερο γύρο. Βέβαια από τη συζήτηση δεν εξέλειπαν και οι αναφορές στην προηγούμενη ιδιότητα του κ. Μαυρογιάννη, με τα πιο ευαίσθητα στελέχη στο Κυπριακό, να υποδεικνύουν πως ο τέως διαπραγματευτής ήταν ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν εκ των πρωταγωνιστών στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε η πρόταση προς την ΚΕ στο ΑΚΕΛ-Οι τάσεις εντός του Πολιτκού Γραφείου

Για το μεν πρώτο, δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση του κόμματος, προκρίνεται η υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη, ενώ για το δεύτερο, δηλαδή την πολυσυλλεκτικότητα η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Το συμπέρασμα που μπορεί να καταλήξει κάποιος, επιχειρώντας να θέσει το γενικό πλαίσιο της συζήτησης που προηγήθηκε, είναι πως το ζύγι μπορεί ναι μεν να έγειρε προς την πλευρά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά η διαφορά είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει πως θα είναι ανάλογη και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Μιας Κεντρικής Επιτροπής, που αναμφίβολα εκπροσωπεί, όλες τις τάσεις εντός του κόμματος και που δεν αποκλείεται να ανατρέψει την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου. Αυτό που σημείωναν τις τελευταίες ημέρες στελέχη του ΑΚΕΛ μιλώντας στον REPORTER, είναι πως αν και η προσπάθεια θα είναι η Κεντρική Επιτροπή να προωθήσει στις Κομματικές Ομάδες Βάσης κείμενο με μόνο ένα όνομα, εάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της το Σαββατοκύριακο, επιβεβαιωθούν οι πολύ μικρές διαφορές μεταξύ των δύο, δεν αποκλείεται να σταλεί τελικά κείμενο και με τα δύο ονόματα.

Μάλιστα η ίδια πηγή υπέδειξε πως ανάλογη θα είναι η εικόνα και στις ΚΟΒ. Σε επίπεδο τον κομματικών οργανώσεων του ΑΚΕΛ, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι επίσης σύνθετη και δεν αποκλείεται ακόμα και εκεί να ανατραπεί η όποια πρόταση ληφθεί το Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Επιτροπή. Κι αυτό διότι, η διαδικασία προνοεί πως τα μέλη στις ΚΟΒ, αφού ακούσουν από το στέλεχος που εκπροσωπεί την ηγεσία το κείμενο που θα σταλεί από την Κεντρική Επιτροπή, θα τοποθετηθούν. Οι απόψεις που θα ακουστούν καταγράφονται και αποστέλνονται πίσω στο κόμμα. Μάλιστα στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας θα στηθούν και κάλπες, όπου τα μέλη των ΚΟΒ θα κληθούν να απαντήσουν αναλόγως με το ποια θα είναι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής. Αν η Κεντρική Επιτροπή αποστείλει προς έγκριση μόνο ένα όνομα, τότε τα μέλη τον ΚΟΒ θα κληθούν να απαντήσουν αν συμφωνούν ή αν διαφωνούν. Αν η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής περιλαμβάνει και τα δύο ονόματα, τότε τα μέλη των ΚΟΒ θα κληθούν να επιλέξουν έναν εκ των δύο.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα από τη διαδικασία στις Κομματικές Ομάδες Βάσης, τόσο τις τοποθετήσεις όσο κι από την ψηφοφορία, απέχουν κατά πολύ από την πρόταση που θα στείλει η Κεντρική Επιτροπή, τότε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, δεν αποκλείεται να φέρει νέες ανατροπές.Υπενθυμίζεται πως με βάση τη διαδικασία, μετά τις ΚΟΒ, η Κεντρική Επιτροπή θα συνέλθει στο τέλος Μαΐου για να μελετήσει τα αποτελέσματα του διαλόγου στη βάση και ακολούθως να αποφασίσει ποια πρόταση θα στείλει προς έγκριση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις πέντε Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος