Προς ΑΚΕΛ και Χριστοδουλίδη στραμμένα τα βλέμματα για τις Προεδρικές Εκλογές

Προς δύο κατευθύνσεις είναι στραμμένα τα βλέμματα σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς, αφενός βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, στην οποία συζητείται η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου και αφετέρου ετοιμάζεται για την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που το ΑΚΕΛ μελετά κατά πόσον θα κατέλθει στις εκλογές με υποψήφιο τον επί σειρά ετών διαπραγματευτή του Νίκου Αναστασιάδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών του βάζει τις τελευταίες πινελιές στην εξαγγελία του, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να δώσει μια πρώτη γεύση της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη, καθώς θα περιλαμβάνει τους βασικούς προγραμματικούς του πυλώνες.  

Η κίνηση του τέως ΥΠΕΞ θα φέρει την υποψηφιότητά του στο προσκήνιο, καθώς το προηγούμενο διάστημα εργαζόταν κυρίως παρασκηνιακά, επιλέγοντας την οδό των προσωπικών επαφών με άτομα και οργανωμένα σύνολα, κατά τις οποίες κατέγραψε εισηγήσεις αλλά κυρίως ανησυχίες. Η εξαγγελία θα ανοίξει τον δρόμο για επίσημες συνομιλίες με το ΔΗΚΟ, το οποίο αποφάσισε πριν από το Πάσχα να διαβουλευθεί μαζί του, ωστόσο αποτελεί εμπόδιο για αυτές τις συζητήσεις το γεγονός πως δεν είναι ακόμη υποψήφιος. Εάν ο διάλογος στεφθεί με επιτυχία, τη σκυτάλη για συζητήσεις μαζί του αναμένεται να πάρει η ΕΔΕΚ, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο υποστήριξής του από την ΔΗΠΑ.

Της δρομολόγησης αυτών των διαβουλεύσεων αναμένεται να προηγηθούν νέα από την Εζεκία Παπαϊωάννου, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, ανέλυσε την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου ενώπιον των 105 μελών του Σώματος, τα οποία λαμβάνουν τον λόγο, ζητώντας διευκρινίσεις, και προβαίνουν σε τοποθετήσεις. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, ώστε η Κεντρική Επιτροπή να προωθήσει τη δική της πρόταση στις κομματικές ομάδες βάσεις, οι οποίες θα την επεξεργαστούν, ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι, αν και πλειοψηφικά το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ έδειξε την προτίμησή του στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, το κάθε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής δικαιούται να προβεί στις δικές του εισηγήσεις, με το όνομα του Αχιλλέα Δημητριάδη να παραμένει στο τραπέζι, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες προτάσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που κάποιοι φαίνεται να προκρίνουν αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές. Τόσο ο κ. Μαυρογιάννης όσο και ο κ. Δημητριάδης φαίνεται να έρχονται με υπέρ και κατά για το κόμμα της Αριστεράς, αφού κανένας εκ των δύο δεν προέρχεται από τις τάξεις του, τα οποία μπαίνουν στη ζυγαριά της Κεντρικής Επιτροπής και θα βρεθούν και στο μικροσκόπιο της ΑΚΕΛικής βάσης τις επόμενες τρεις εβδομάδες.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος