Στα βαθιά με γνώμονα την πρόταση του ΠΓ και πυξίδα τις φωνές της βάσης το ΑΚΕΛ

Στην επόμενη φάση περνά επίσημα σήμερα η προσπάθεια του ΑΚΕΛ για εξεύρεση του εκλεκτού του, με τον οποίο θα δώσει τη μάχη στις Προεδρικές του 2023. Από τις εννέα και τριάντα το πρωί, συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αφού μελετήσει την πρόταση που θα τεθεί ενώπιον της από το Πολιτικό Γραφείο, ακολούθως θα συζητήσει και θα καταλήξει στο κείμενο που θα σταλεί προς τις Κομματικές Ομάδες Βάσης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που παραδοσιακά ακολουθείται στο ΑΚΕΛ, την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου θα αναλύσει στα 105 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας, ενώ στη συνέχεια θα δεχθεί ερωτήσεις και θα δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις εκεί και όπου χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα είναι διήμερη και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν όλα τα μέλη. Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, όπου τα μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν για το ποια θα είναι η πρόταση που θα αποσταλεί προς συζήτηση στις ΚΟΒ.

Έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, δεν δεσμεύεται από την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου και το κάθε μέλος της μπορεί να τοποθετηθεί ελεύθερα και πέραν των δύο υποψηφίων που βρίσκονται σε κεντρικό πλάνο, να προτείνει και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο θεωρεί ικανό για να θέσει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται στο shortlist των δύο να προστεθεί και τρίτο όνομα, σε περίπτωση που καταγράψει σημαντικά ποσοστά η εν λόγω τάση, ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κριτήρια της ηγεσίας, η άποψη της βάσης και οι παρακινδυνευμένες προβλέψεις

Η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τις τελευταίες ώρες τα στελέχη του ΑΚΕΛ, είναι οι διαρροές για το τι πραγματικά διαμείφθηκε κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο κατά πλειοψηφία προέκρινε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Κι αυτό διότι, υπήρξαν τόσες πολλές διαρροές, ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη του κόμματος δεν μπορούσαν να απαντήσουν δημόσια για το αν αυτές ευσταθούν, δεσμευμένοι από την αρχή που διέπει τη λειτουργία του ΑΚΕΛ, πως πριν από όποια δημόσια τοποθέτηση θα έπρεπε να προηγηθεί η ενημέρωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Μια εξ αυτών των διαρροών, ήταν πως ο Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε την υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη, κάτι που σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση δεν ισχύει με τον κ. Στεφάνου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός και να μην τοποθετείται, είτε υπέρ της μιας, είτε υπέρ της άλλης υποψηφιότητας.

Πάντως αυτό που φαίνεται πως ισχύει, είναι πως κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας, του Πολιτικού Γραφείου, καταγράφηκαν όλες οι απόψεις, οι οποίες σε γενικό πλαίσιο συμφωνούσαν, πως αμφότεροι οι δύο υποψήφιοι που βρίσκονται στη μικρή λίστα του κόμματος, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αχιλλέας Δημητριάδης, διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είχαν τεθεί στην αρχή της διαδικασίας, εκφράζοντας τον στόχο του κόμματος της Αριστεράς για μία ουσιαστική και προοδευτική αλλαγή.  Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στο κείμενο που θα διαβαστεί σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή, το οποίο όμως περιλαμβάνει και τα συν και πλην της κάθε υποψηφιότητας.

Συν και πλην που σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες έγιναν γνωστά. Σε αδρές γραμμές η Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρεί αρνητικό για τον Αχιλλέα Δημητριάδη το γεγονός ότι ενεπλάκη ενεργά, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας με την «επιτροπή αποζημιώσεων» καθώς επίσης και το γεγονός πως δεν διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που θα καθιστούσαν την υποψηφιότητα του πολυσυλλεκτική, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες του για να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, όχι τόσο η στενή σχέση που είχε τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι ο ίδιος δεν διαφώνησε σε κανένα σημείο με τις πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και δεν επιβεβαίωσε τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ για το Κρανς Μοντάνα, αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα του προβληματισμού για την υποψηφιότητα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε η πρόταση προς την ΚΕ στο ΑΚΕΛ-Οι τάσεις εντός του Πολιτκού Γραφείου

Μένει αναπάντητη η κριτική

Από την ώρα πάντως που έγινε γνωστό πως έστω και με μικρή πλειοψηφία το Πολιτικό Γραφείο προκρίνει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, υπήρξαν αντιδράσεις οι οποίες έφτασαν και στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΕΛ. Οι αντιδράσεις αφορούν την προϋπηρεσία του πρώην διαπραγματευτή και τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω. Αυτό που μένει να διαφανεί, είναι εάν θα κατατεθούν κι επίσημα, είτε κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα και αύριο, είτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στις Κομματικές Ομάδες Βάσεις.

Ένα κομμάτι της βάσης του ΑΚΕΛ, διαφωνεί ότι το κόμμα θα πάει στις εκλογές με έναν πρώην συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη, διότι με αυτόν τον τρόπο αναιρεί από το ΑΚΕΛ, βασικά επιχειρήματα από την προεκλογική του φαρέτρα. Πάντως στελέχη του κόμματος, υποδείκνυαν στον REPORTER τις τελευταίες ώρες πως μπορεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να διορίστηκε στη θέση του διαπραγματευτή από τον Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο υπήρξε Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια καθώς και στενός συνεργάτες για θέματα Κυπριακού επί Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αυτό που υποδεικνύουν στην Εζεκία Παπαϊωάννου, είναι πως όποια απόφαση κι αν ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή, αυτή θα επεξηγηθεί με ανάλυση του σκεπτικού στη βάση, όπου κι εκεί μπορεί το κάθε μέλος να εκφέρει ελεύθερα την άποψή του. Στην παρούσα φάση ωστόσο, δεν ενδείκνυται να υπάρξει επίσημα αντίλογος από το κόμμα στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με την επιλογή του Πολιτικού Γραφείου, ειδικά από τη στιγμή που εκκρεμεί η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής που ενδεχομένως, αν και το παρελθόν δεν έχει να επιδείξει ανάλογες αποφάσεις, να ανατρέψει την απόφαση της Πέμπτης.

Η σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να είναι πολύωρη, ενώ θα συνεχισθεί το πρωί της Κυριακής, με τη τοποθέτηση όσων δεν προλάβουν σήμερα καθώς επίσης και τη ψηφοφορία. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας της συνεδρίας θα εκδοθεί ανακοίνωση από το κόμμα, στην οποία θα δημοσιοποιείται με ξεκάθαρο τρόπο, ποια είναι η επιλογή ονομαστικά και παράλληλα η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προς τη βάση.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διαδικασία, τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα διεξαχθούν οι ΚΟΒ του κόμματος σε όλη την Κύπρο. Με την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας, στο τέλος του μήνα θα επανέλθει η Κεντρική Επιτροπή, η οποία αφού εξετάσει και εξάγει συμπέρασμα για το τι επιζητεί η βάση του κόμματος, θα ετοιμάσει την τελική πρότασή της προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις πέντε του μήνα για να επικυρώσει τις αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις