Ετοιμάζει εξαγγελία και συνεχίζει τις προσωπικές επαφές ο Χριστοδουλίδης

Το καταλληλότερο timing, πιθανότατα εντός Μαΐου, για την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του αναζητεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για μια κίνηση την οποία αναμένουν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους. 

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος και αναμένει την σωστή στιγμή, έχοντας εξ’ αρχής ξεκαθαρίσει πως δεν βιάζεται. Άλλωστε η μέχρι στιγμής παρασκηνιακή του δουλειά φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς διατηρεί την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, ενώ το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για τις εκλογές παραμένει αρκετά μεγάλο, ώστε να του προσφέρει ευχέρεια κινήσεων.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του τέως Υπουργού, στην εξαγγελία προτίθεται να δώσει μία πρώτη γεύση των προγραμματικών προσεγγίσεών του, παρουσιάζοντας κάποιες από τις βασικές του θέσεις, επί των οποίων έχει γίνει αρκετή εργασία από την ομάδα που τον πλαισιώνει.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στο κομμάτι των νέων. Όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντιζε να έχει αρκετές επαφές με νέους ψηφοφόρους, καταγράφοντας με προσοχή τα προβλήματα και τις εισηγήσεις τους, που εκτείνονται σε μία ευρεία γκάμα θεματολογίας. Η τακτική της προσωπικής επικοινωνίας βρίσκεται, άλλωστε, στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του, με θετικά αποτελέσματα, όπως κρίνονται μέχρι στιγμής.

Αυτές είναι οι επαφές στις οποίες δίνει έμφαση ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε αυτή τη φάση κι όχι εκείνες με κομματικά στελέχη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν συζητά με πολιτικά πρόσωπα. Αλλά βασικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κερδίσει τον κόσμο. Έτσι κι αλλιώς, από την στιγμή που η υποψηφιότητά του θα εξαγγελθεί ως ανεξάρτητη, η όποια κομματική στήριξη θα προκύψει εκ των υστέρων και τότε θα είναι η κατάλληλη ώρα για να επικεντρωθούν εκεί οι διαβουλεύσεις.

Τις ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη αναμένουν πολλοί για πολλούς λόγους. Για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ το ενδιαφέρον αναπτύσσεται κυρίως σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό έναντι των δικών τους υποψηφίων, καθώς εκτιμάται ότι η κούρσα των Προεδρικών θα είναι, στην πραγματικότητα, για τρία άλογα, ασχέτως πόσοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι. Την ίδια στιγμή, για κάποια από τα κόμματα του Κέντρου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τέως Υπουργού Εξωτερικών αποτελεί το ορόσημο για να ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις για συμπόρευση.   

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πολιτικό τέκνο του Νίκου Αναστασιάδη, υπηρέτησε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του από σημαντικά πόστα και αυτή την στιγμή εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να ξεπερνά τον Αβέρωφ Νεοφύτου και να αντλεί σημαντική υποστήριξη από την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. Γι’ αυτό και στον ΔΗΣΥ αναμένεται να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις εξαγγελίες του και να ετοιμάσουν αναλόγως τα επόμενα τους βήματα, έχοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτές θα ξενίσουν κάποιους Συναγερμικούς, που ενδεχομένως σήμερα να κάνουν σκέψεις να τον ψηφίσουν.

Στην αριστερή όχθη, το ΑΚΕΛ είναι αυτή τη στιγμή απασχολημένο με την αναζήτηση του δικού του υποψηφίου, έχοντας χάσει το πλεονέκτημα που θα του έδινε η δημιουργία ενός μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού μετώπου, μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων με το ΔΗΚΟ. Η ικανότητα του κ. Χριστοδουλίδη, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, να διεισδύει σε διάφορους χώρους, είναι κάτι που ανησυχεί το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αφού φαίνεται πως έχει συμπάθειες και σε μέρος της δικής του εκλογικής βάσης, αλλά κυρίως δείχνει να διαθέτει μεγάλα ερείσματα στους ψηφοφόρους του Κέντρου, από τους οποίους επιθυμεί το ΑΚΕΛ να αντλήσει επιπλέον ψήφους, προς υποστήριξη της δικής του υποψηφιότητας.

Το ΔΗΚΟ έχει, στην ουσία, στραφεί προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, από την ίδια μέρα που αποφάσισε την κήρυξη ναυαγίου στην προσπάθεια με το ΑΚΕΛ. Η δημοφιλία που έχει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του, παράλληλα με την αποτυχία της προσπάθειας που έγινε με κόμμα της Αριστεράς και το υψηλό ρίσκο της αυτόνομης καθόδου, δημιούργησαν προϋποθέσεις για συνεργασία των δύο πλευρών. Έχει, ωστόσο, ξεκαθαρίσει πως επίσημες διαβουλεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο μετά την εξαγγελία και ως εκ τούτου αναμένει την επόμενη κίνηση του τέως ΥΠΕΞ.

Παρομοίως και η ΕΔΕΚ, η οποία φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει τον δρόμο που θα ανοίξει το ΔΗΚΟ, αφενός λόγω της υποστήριξης που φαίνεται να έχει στο εσωτερικό της ο κ. Χριστοδουλίδης και αφετέρου γιατί με την κατάσταση που επικρατεί εσωκομματικά, υπάρχει πολύ περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων. Άλλωστε ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως «η στάση μας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τις υπόλοιπες κομματικές δυνάμεις, ανάλογα με το ποιες θα είναι οι δικές τους ενέργειες και αποφάσεις».

Από την εξίσωση δεν πρέπει να αφαιρούνται ούτε η ΔΗΠΑ, στην οποία φαίνεται να υπάρχει ένα έντονο ρεύμα υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη, αλλά ούτε και Οικολόγοι, παρά τις τάσεις που αναπτύσσονται προς την πλευρά του ΑΚΕΛ. Τα δύο αυτά κόμματα, ωστόσο, βρίσκονται στο στάδιο διερεύνησης των επιλογών τους και δεν επηρεάζονται από την εξαγγελία ή όχι του κ. Χριστοδουλίδη στο παρόν στάδιο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό