Πρώτα ανακοινώνει ο Χριστοδουλίδης και έπειτα το ΔΗΚΟ-Σε στάση αναμονής το κόμμα

Σε στάση αναμονής βρίσκεται το ΔΗΚΟ αναφορικά με τις Προεδρικές Εκλογές. Μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου να διακόψει τις επαφές με το ΑΚΕΛ και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους, άνοιξε διάπλατα η πόρτα για συζητήσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά δεν την έχουν ακόμα διαβεί πλήρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ του κ. Χριστοδουλίδη και στελεχών του ΔΗΚΟ, οι οποίες φαίνεται να πήγαν καλά και να διευκρινίστηκαν κάποια ζητήματα, ενώ αναμένεται πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και επαφή με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η πρώτη μετά την αποδέσμευση του ΔΗΚΟ από τον διάλογο με το ΑΚΕΛ. Η απουσία του προέδρου του ΔΗΚΟ στο εξωτερικό το προηγούμενο διάστημα δεν ευνόησε, ωστόσο, κάποια μεγάλη εξέλιξη.

Επίσημες συνομιλίες δεν αναμένονται πριν από την εξαγγελία του κ. Χριστοδουλίδη, η οποία φαίνεται να τοποθετείται χρονικά εντός Μαΐου. Αυτό είναι κάτι που αφενός προανήγγειλε ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πρώτη στιγμή και αφετέρου ταιριάζει και με τους δικούς του σχεδιασμούς, να εξαγγείλει δηλαδή την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητη και να δεχθεί την όποια κομματική στήριξη μετά. Είναι σημαντικό για τον κ. Χριστοδουλίδη τα πράγματα να γίνουν με αυτή τη σειρά, καθώς δεν θέλει να συνταυτιστεί εξαρχής με οποιοδήποτε κόμμα, δεδομένου ότι φαίνεται να συγκεντρώνει υποστήριξη από ψηφοφόρους που προέχονται από διάφορους χώρους.

Από αυτές τις επαφές, πάντως, αναμένεται να προκύψει μια καλύτερη εικόνα ως προς τις θέσεις του τέως Υπουργού σε διάφορα ζητήματα, τα οποία προκαλούν ανησυχία σε αυτούς εντός του ΔΗΚΟ που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την υποστήριξη ενός πρώην Υπουργού του Νίκου Αναστασιάδη από το κόμμα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί στη μεγάλη εικόνα και σε τακτικό επίπεδο η αυξανόμενη δημοφιλία που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις στον χώρο του Κέντρου, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εάν επιλεγεί μια διαφορετική οδός.

Υπενθυμίζεται ότι, αν και την υποστήριξη Χριστοδουλίδη ευνοούσε μερίδα στελεχών από πολύ νωρίς, υπάρχει άλλη μία μερίδα που θεωρεί λανθασμένη την εγκατάλειψη της προσπάθειας για ευρείες συναινέσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης και συνεχίζει να πιστεύει ότι θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια για να εξευρεθεί ένας κοινός υποψήφιος που να εκπροσωπεί τουλάχιστον τα κόμματα του Κέντρου. Αυτές οι φωνές θα ήθελαν να δουν ένα κομματικό συνασπισμό υπό τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή κάποιο άλλο πρόσωπο προερχόμενο από τον κεντρώο χώρο, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει αυτή τη στιγμή εξαιρετικά δύσκολο, ενώ δεν φαίνεται να μπορεί να συγκεντρώσει την δυναμική που χρειάζεται για είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Όπως επεσήμαναν στελέχη του κόμματος στον REPORTER, πάντως, δεν υπάρχει λόγος μεγάλης βιασύνης, καθώς ο χρόνος που μεσολαβεί για τις εκλογές είναι επαρκής, ώστε να γίνουν οι διαβουλεύσεις και να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα στην ώρα τους. Και σε αυτά ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνεται και η ΕΔΕΚ, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μιας ευρύτερης συμμαχίας, ενώ αναμένεται να υπάρξουν επαφές και μεταξύ ΔΗΚΟ και Οικολόγων το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, στην περίπτωση του κ. Χριστοδουλίδη, το ΔΗΚΟ δεν θα κληθεί να στήσει εκλογές από την αρχή, αφού ήδη διαθέτει επιτελική ομάδα και εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό προς αυτή την κατεύθυνση. Η επικέντρωση, συνεπώς, θα είναι στο προγραμματικό και το πολιτικό σκέλος.  

Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και μετρημένες. Αν στο ΔΗΚΟ συμφωνούν όλοι σε κάτι, αυτό είναι πως ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουν ξανά με αξιώσεις την εξουσία και να καταστούν πραγματικοί ρυθμιστές των εξελίξεων. Το κόμμα δεν συνηθίζει να μένει μακριά από την εξουσία για μεγάλα χρονικά διαστήματα και θεωρεί αποστολή του να εμβολιάζει τα κέντρα λήψεως αποφάσεων με κεντρώες θέσεις. Και δεδομένου ότι πλέον αυτόν τον ρόλο διεκδικούν κι άλλα κόμματα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ΔΗΚΟ να καταφέρει να έχει μια επιτυχημένη πορεία στις Προεδρικές Εκλογές, που θα του επιτρέψει να πρωταγωνιστήσει ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία