Κλείδωσε η πρόταση προς την ΚΕ στο ΑΚΕΛ-Οι τάσεις εντός του Πολιτκού Γραφείου

Χωρίς να καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο όνομα, ολοκλήρώθηκε η διήμερη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφειο του ΑΚΕΛ, το οποίο εξέτασε το προγραμματικό πλαίσιο και τη διαμόρφωση της πρότασης για την υποψηφιότητα που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνέλθει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Μαΐου.

Όπως εκτιμήθηκε από στελέχη του κόμματος από χθες, παρά την εις βάθος συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο, δεν υπήρξε τελική και ομόφωνη κατάληξη σε ένα μόνο όνομα. Συνεπώς ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής θα κατατεθούν και τα δύο ονόματα, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Μαυρογιάννη να έχει πλειοψηφούσα τάση υπέρ του ανάμεσα στα μελη του Πολιτικού Γραφείου. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το πέρας της σημερινης συνεδρίας, αναφέρεται πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικόυ Γραφείου  για το προγραμματικό πλαίσιο των Προεδρικών Εκλογών του 2023 και για την υποψηφιότητα που θα προταθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

«Ως προς το πρόσωπο της υποψηφιότητας, το Π.Γ. συζήτησε τις επιλογές δύο προσωπικοτήτων: τον Αντρέα Μαυρογιάννη και τον Αχιλλέα Δημητριάδη, οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν το αίτημα για την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση και τις προσδοκίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για μια νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα στον τόπο μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Η πρόταση στην οποία κατέληξε το Πολιτικό Γραφείο και το σκεπτικό που τη συνοδεύει θα κατατεθεί πρώτα στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Μαΐου 2022. Η Κ.Ε. θα καταλήξει στην πρόταση που θα τεθεί ενώπιον των μελών και των φίλων του ΑΚΕΛ τις αμέσως επόμενες μέρες. Το αποτέλεσμα του διαλόγου και των ψηφοφοριών που θα πραγματοποιούνται θα αξιολογηθεί εκ νέου από την Κ.Ε. Η απόφαση για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ θα ληφθεί στις 5 του Ιούνη, από την έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κόμματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οδικός χάρτης με βάθος χρόνου

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο ΑΚΕΛ, είναι ανάλογη και της διαδικασίας που έγινε και κατά τη διάρκεια της πρώτης προσπάθειας για εξεύρεση υποψηφίου. Συγκεκριμένα μετά τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκυρίακο. 

Εκεί αναμένεται, ενδεχομένως, να ληφθεί και η κρίσιμη απόφαση για το αν ενώπιον της βάσης του κόμματος θα πάει πρόταση για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, ή αν η Κεντρική Επιτροπή θα δώσει κατεύθυνση για συζήτηση δύο ονομάτων. Ακολούθως το βάρος θα πέσει στις Κομματικές Ομάδες Βάσης του κόμματος, οι οποίες αφού μελετήσουν και συζητήσουν το κείμενο θα διενεργούν τοπικά μυστική ψηφοφορία. 

Όταν ολοκληρωθεί εντός ολίγων εβδομάδων αυτή η διαδικασία, πλέον τα αποτελέσματα από τις ΚΟΒ θα επιστρέψουν στην Κεντρική Επιτροπή στα τέλη Μαίου όπου αφού μελετηθούν και συζητηθούν, θα καταρτιστεί το τελικό κείμενο με την εισήγηση των 105 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος με τη συμμετοχή των μελών και αντιπροσώπων όλων των τοπικών οργανώσεων, νυν και πρώην στελεχών του ΑΚΕΛ, που ανέρχονται περίπου σε 1500 άτομα. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του κόμματος, η εν λόγω διαδικασία χρονικά θα ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ