Το σύνθημα Αναστασιάδη, η σκληρή δουλειά και το μεγάλο στοίχημα του ΔΗΣΥ

«Οι τελευταίες ώρες είναι που μετρούν. Αυτές είναι πάντα που μας έδιναν τη νίκη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της προεκλογικής συγκέντρωσης του Αβέρωφ Νεοφύτου στη Λεμεσό. «Δεν πρέπει κανένας να εφησυχάσει. Τηλέφωνα! Επαφές! Από σπίτι σε σπίτι, από συγγενή σε συγγενή», ήταν το σύνθημα που έδωσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι παλιά καραβάνα της πολιτικής. Έχει φάει τις εκλογές με το κουτάλι και ξέρει τη σημασία των τελευταίων, κομβικών ημερών μιας προεκλογικής εκστρατείας. Γνωρίζει πως το μεγάλο βάρος της δουλειάς βρίσκεται πίσω από τα λαμπερά φώτα των μαζικών προεκλογικών συγκεντρώσεων και των τηλεοπτικών στούντιο, καθώς οι «χαμένες ψήφοι» έχουν ονοματεπώνυμο για τα κόμματα και είναι μέσω της προσωπικής επαφής που επιχειρούν να τις κερδίσουν. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τη δική του παράταξη, αλλά για όλα τα επιτελεία των υποψηφίων, που προσπαθούν να αυξήσουν αυτές τις ημέρες τον όγκο των ψηφοφόρων τους.  

Είναι κατανοητό πως το έργο δεν είναι εύκολο, καθώς, αν και ένα μέρος αυτής της κινητοποίησης αφορά την αύξηση της δυναμικής και την εμψύχωση, κυρίως πρόκειται για μία προσπάθεια αύξησης των ψήφων. Αυτοί που αποφάσισαν να παραστρατήσουν από την κομματική γραμμή έχουν τους λόγους τους, οι οποίοι δεν αναιρούνται απαραιτήτως από μια κουβέντα με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ή έναν ενθουσιώδη συγγενή. Και δεδομένης της οργανωτικής δουλειάς που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς που μπορούσαν να πεισθούν, μάλλον έχουν ήδη πεισθεί. Άρα, αυτοί που επιμένουν να κάνουν διαφορετικές επιλογές, είτε αυτές είναι άλλος υποψήφιος, είτε η αποχή, είναι οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις. Γι’ αυτό και υπάρχει συνεχής βομβαρδισμός, από το τηλέφωνο ή κατ’ ιδίαν, ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

Παρά την εντατική δουλειά, συνεχίζει να αποτελεί ερώτημα κατά πόσον μπορούν όντως να πεισθούν πολλοί ψηφοφόροι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Προφανώς αυτοί που δηλώνουν αναποφάσιστοι -αν όντως είναι αναποφάσιστοι και δεν αποκρύβουν απλώς την ψήφο τους- αλλά προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή, είναι μία δεξαμενή ψηφοφόρων στην οποία μπορούν να έχουν όντως επιτυχία οι κομματικοί μηχανισμοί και, ως εκ τούτου, πολλές δυνάμεις επικεντρώνονται σε αυτήν. Αυτοί που έχουν κάνει διαφορετικές επιλογές, όμως, δεν πρέπει απλώς να πεισθούν, αλλά να μεταπεισθούν, εγχείρημα που ενέχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Έχει το στοιχείο του αντίλογου, ενδεχομένως της απογοήτευσης ή της διαφωνίας και συχνά κάποιον άλλο, στην απέναντι όχθη, που προσπαθεί να συγκρατήσει την ψήφο αυτή.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που βλέπαμε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σε όλα τα κόμματα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συσπείρωση, γι’ αυτό και επενδύουν τόσο πολύ μέχρι την τελευταία στιγμή. Ταυτόχρονα, οι απώλειες είναι πάντα αναμενόμενες και μέσα στο παιγνίδι, καθώς είναι αδύνατον η συσπείρωση να αγγίξει το 100%. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όμως, έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες, καθώς είτε καταγράφουν χαμηλότερα νούμερα, είτε οι υποψήφιοί τους δεν έχουν εισροή από άλλους χώρους, για να εξισορροπηθεί η απώλεια από τον δικό τους. Γι’ αυτό και η ένταση της οργανωτικής δουλειάς αλλά και το άγχος ενδεχομένως να διαφέρουν από κόμμα σε κόμμα.

Βεβαίως το κάλεσμα του Νίκου Αναστασιάδη γινόταν στο δικό του κόμμα, το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης. Όχι επειδή δεν υπάρχουν και δυνάμεις στο Κέντρο που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις πως μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα από όσο θα επιθυμούσαν, αλλά επειδή η πορεία της υποψηφιότητας Νεοφύτου εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα κινηθούν οι Συναγερμικοί, ενώ, αντιθέτως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα, αντλεί ψήφους από παντού και, αν ένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα έχει χαμηλή επίδοση, ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος, από τη στιγμή που το ΔΗΚΟ τα πάει καλά και τα άλλα κόμματα είναι αρκετά μικρότερα. 

Από την αρχή των δημοσκοπήσεων ήταν ξεκάθαρο πως ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης του ΔΗΣΥ προτιμούσε την επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, αντί του προέδρου του κόμματος. Αυτή η ομάδα ψηφοφόρων, με την πάροδο του χρόνου, την συνεχή αποδόμηση και την σκληρή δουλειά περιορίστηκε, αλλά συνεχίζει να αποτελείται από χιλιάδες Συναγερμικούς ψηφοφόρους. Το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο μπορούν να μειωθούν μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, ιδιαίτερα και κάτω από την πίεση πως η συσπείρωση του ΑΚΕΛ, η οποία διοχετεύεται στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, βρίσκεται σε καλά επίπεδα.

Στον ΔΗΣΥ δηλώνουν ενθαρρυμένοι από τα όσα εισπράττουν από τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ και τα νικηφόρα μηνύματα από πλευράς του Νίκου Αναστασιάδη –που δεν ήταν πάντοτε τόσο ενθουσιώδης και έχει βρεθεί σε σύγκρουση με τον υποψήφιο της παράταξης για την στάση του- φαίνεται να βοηθούν τη δυναμική της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Συνεχίζουν να παρουσιάζουν τον πρόεδρο του κόμματος ως τον άνθρωπο που μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα και, με συνετή πολιτική, να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα της απερχόμενης Κυβέρνησης και καλούν τον κόσμο να αποφύγει τους πειραματισμούς, στους οποίους θεωρούν ότι θα οδηγήσει μια Κυβέρνηση υπό το ΑΚΕΛ ή τα κόμματα του Κέντρου.

Κυρίως, όμως, έχουν κολλήσει στο ακουστικό του τηλεφώνου, χτυπούν πόρτες και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε, μέχρι την τελευταία στιγμή, να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή ευκαιρία για να πάρουν τη συσπείρωση του κόμματος στο σημείο που χρειάζεται, ώστε ο Αβέρωφ Νεοφύτου να περάσει στον δεύτερο γύρο και να μπορεί, υπό νέα δεδομένα πλέον, να διεκδικήσει την εκλογή του τη δεύτερη Κυριακή. Γνωρίζουν, άλλωστε, πως το στοίχημα του ΔΗΣΥ περνά μέσα από τον κόσμο του ΔΗΣΥ και μέσα από τη δουλειά που γίνεται στον ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή