Αστάθμητοι παράγοντες και νέα στοιχεία στον προεκλογικό, θολώνουν το τοπίο

Στοιχεία που ποτέ προηγουμένως δεν είδαμε λίγες ημέρες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας όλους όσους επιμένουν, πως σχεδόν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενόψει τις πρώτης Κυριακής των εκλογών. Αναμφίβολα, όπως είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει τα επιτελεία αυτές τις ημέρες παίζουν τα ρέστα τους. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και πλέον τα οργανωτικά, τόσο στα κόμματα όσο και στα επιτελεία αρχίζουν να παίρνουν μορφή και να διαμορφώνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα στελέχη των κομμάτων και των επιτελείων καθημερινά κάνουν εκατοντάδες τηλέφωνα, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα για το πως κινείται η παραδοσιακή βάση των ψηφοφόρων τους.

Παράλληλα είναι πυρετώδεις και οι προετοιμασίες, που αλλού ολοκληρώθηκαν αι αλλού βρίσκονται σε εξέλιξη, σε σχέση με τις μεγάλε προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Σημειώνεται πως δυο εκ των τριών, έκαναν τις τελικές τους συγκεντρώσεις, με τεράστια επιτυχία. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με χαρά είδε το κλειστό Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία να πλημμυρίζει από κόσμο την περασμένη εβδομάδα, ενώ ιδιαίτερα δυναμική και πολυπληθής ήταν και η τελική προεκλογική συγκέντρωση του Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επιλογές του επόμενου Προέδρου, οι αλλαγές που αναμένονται και τα ερωτήματα

Η τελική προεκλογική συγκέντρωση του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε και η επαρχιακή συγκέντρωση της Λεμεσού. Παράλληλα οι υποψήφιοι ετοιμάζονται για τα δύο τελευταία και κρίσιμα debate της Τετάρτης και της Πέμπτης, όπου ο κάθε ένας θα παίξει το τελευταίο του χαρτί για να κερδίσει τους αναποφάσιστους, ή να αλλάξει υπέρ της «ξεκλείδωτες» ψήφους.

Αυτά όμως που περιγράφονται πιο πάνω, είναι πράγματα που έτσι κι αλλιώς πάντα σύμβαιναν και θα συμβαίνουν σε κάθε προεκλογική. Είναι ο παραδοσιακός τρόπος, με τον οποίο αλληλοεπιδρούν υποψήφιοι και ψηφοφόροι, ειδικά τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Τι είναι αυτό όμως που καθιστά τις συγκεκριμένες εκλογές μοναδικές; Σε ένα άλλο επίπεδο, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, οι υποψήφιοι προσκλήθηκαν και συμμετείχαν σε μια σειρά από εκπομπές podcast, όπου πρόσωπα που δεν είναι κατ΄ ανάγκη δημοσιογράφοι, κάθισαν απέναντι τους και χωρίς φόβο και πάθος, ρώτησαν πράγματα που δεν θα μπορούσαν να ερωτηθούν στα πλαίσια μιας πολιτικής συνέντευξης ή ενός debate.

Άνθρωποι που ασχολούνται με το επιχειρείν, τη δικηγορία, το μάρκετινγκ, το Youtube, ανέκριναν τους υποψηφίους και είναι κοινή διαπίστωση πως σε αυτές τις συζητήσεις, αναδείχθηκαν θέματα και τέθηκαν ερωτήσεις, που ποτέ ξανά δεν τέθηκαν σε υποψηφίους. Αντίστοιχα, οι ίδιοι οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να δείξουν την πιο ανθρώπινη και προσιτή τους πλευρά, να μιλήσουν πιο ελεύθερα, πιο απλά, ενίοτε σε κυπριακή διάλεκτο και χωρίς την πίεση του χρόνου να ξεδιπλώσουν ολοκληρωμένες απόψεις και θέσεις και όχι απλά συνθήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελευταία δεδομένα, η συντήρηση του θρίλερ και η μεγάλη μάχη της εβδομάδας

Υπολογίζεται πως την τελευταία εβδομάδα στο κυπριακό Youtube ανέβηκαν πέραν των είκοσι τέτοιων εκπομπών τις οποίες ο κάθε χρήσης μπορεί να καθίσει να της παρακολουθήσει με την ησυχία του, όποια ώρα  της ημέρας θέλει. Είναι ενδεικτικό πως αυτές οι εκπομπές, μόνο στην πλατφόρμα του YouTube προβλήθηκαν πέραν των 300 χιλιάδων φορών, με κάποια βίντεο μάλιστα να έχουν πάνω από 100 χιλιάδες προβολές. Κάι που ουσιαστικά σημαίνει πως ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα το πιο απαιτητικό κοινό, αυτό των πιο νέων, αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του για να δει τι έχουν να του πουν οι υποψήφιοι.

Μάλιστα αν κάποιος παρατηρήσει και τα σχόλια σε κάποια εξ αυτών τον βίντεο, μπορεί με ευκολία να πιάσει τον παλμό και να ανιχνεύσει πως ενδεχομένως η παρουσία των υποψηφίων σε podcast, να συνιστά έναν από εκείνους τους παράγοντες που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού.

Αφενός το γεγονός ότι μια κρίση και πολύ μεγάλη αριθμητικά μάζα αφιέρωσε χρόνο να παρακολουθήσει αυτά τα βίντεο στο YouTube, αφετέρου το γεγονός πως κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν ήταν κουμπωμένοι, αντιθέτως απελευθερώθηκαν και άφησαν ή καλύτερα επεδίωξαν να φανούν άλλες πτυχές του χαρακτήρα τους, ενώ εκτέθηκαν και ενώπιον ζητημάτων που δεν τέθηκαν ποτέ ενώπιον τους στο αποστειρωμένο χώρο της τηλεόρασης, φαίνεται και μέσα από τα εκατοντάδες σχόλια των χρηστών σε κάποια από αυτά τα βίντεο, πως έπιασαν τόπο και πως ενδεχομένως να αποτελούν, έναν από τους αστάθμητους παράγοντες των εκλογών. Υπήρξαν βέβαια και οι υποψήφιοι οι οποίοι είτε συμμετείχαν σε λιγότερες τέτοιες συζητήσεις ή ακόμα και αν συμμετείχαν, ήταν πιο προσεκτικοί και δεν άφησαν, πολλή χώρο για να ταυτιστούν μαζί τους οι πολίτες. Την ίδια ώρα πάντως, υπήρξαν από διάφορες πηγές, άσκηση κριτικής για το γεγονός, ότι κάποιοι υποψήφιοι, ιδιαίτερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, παρουσιάστηκε σε αυτές τις εκπομπές, μιλώντας σε έντονη κυπριακή διάλεκτο και τονίζοντας την ταπεινή καταγωγή του.

Ίσως να είναι και σε αυτό το πλαίσιο, που ο Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε την περασμένη Παρασκευή να καταθέσει μια πρόταση ενώπιον των ανθυποψηφίων του, για να υπάρξει μια συζήτηση με ελεύθερες ερωτήσεις προς τους υποψηφίους από τους πολίτες. Ουσιαστικά ο κ. Νεοφύτου αυτό που ζητά είναι να βρεθούν οι βασικοί υποψήφιοι σε μια σκηνή και να απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού για τις πολιτικές και το πρόγραμμα τους. Το χαρακτήρισε μάλιστα ένα πανηγύρι της Δημοκρατίας, ενώ έριξε το γάντι στους ανθυποψηφίους του, λέγοντας πως όλοι επικαλούμαστε τους πολίτες και την κοινωνία, άρα κανείς δεν έχει κάτι να κρύψει ή να φοβηθεί. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε θετική απάντηση από κανένα άλλο επιτελείο, πλην του Γιώργου Κολοκασίδη.

Οι βασικοί υποψήφιοι των εκλογών, ωστόσο, θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν τετ α τετ δύο φορές αυτή την εβδομάδα, μια την Τετάρτη και μια την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο το debate του ΡΙΚ, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το διακαναλικό debate των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, στο οποίο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετέχουν επτά υποψήφιοι, όπως έγινε και στο τελευταίο διακαναλικό debate. Αυτά τα debate θα είναι ουσιαστικά ο τελευταίος λόγος κάθε υποψηφίου προς τους πολίτες. Όλοι, αναμένεται πως θα επενδύσουν στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, αλλά και να αποφύγουν το μεγάλο λάθος, που δεν θα έχουν χρόνο για να διορθώσουν στη συνέχεια και ενδεχομένως να είναι μοιραίο για την επιτυχία της υποψηφιότητας τους την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών
Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Σαραντατετράχρονος έβρισε και γρονθοκόπησε αλλοδαπό στην Πάφο-Συνελήφθη για υπόθεση ρατσισμού
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής