Τα τελευταία δεδομένα, η συντήρηση του θρίλερ και η μεγάλη μάχη της εβδομάδας

Το μεγάλο θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή, αναφορικά με το ποιοι θα αποτελέσουν το ζευγάρι του δεύτερου γύρου, ανέδειξε η έβδομη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να φαίνεται να κρατά στο χέρι το πρώτο εισιτήριο, λόγω του προβαδίσματος δέκα μονάδων που διαθέτει, η μάχη μεταξύ Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζεται αμφίρροπη έξι μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.  

Με την άμμο να αδειάζει στην κλεψύδρα των Προεδρικών Εκλογών και την νομοθεσία να μην επιτρέπει πλέον τη δημοσιοποίηση νέων δημοσκοπήσεων, οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη χωρίς ξεκάθαρη εικόνα εάν θα είναι ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ ή του ΑΚΕΛ που θα βρεθεί απέναντι από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος φαίνεται να χάνει την είσοδο στον δεύτερο γύρο μόνο εάν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς δημιουργεί συνθήκες πόλωσης, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρο για κάποιους από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους, οι οποίοι, μέχρι στιγμής, έκαναν διαφορετικές επιλογές από την επίσημη κομματική γραμμή. Με δεδομένο το οργανωτικό pressing των τελευταίων ημερών, αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να έχει θετική έκβαση σε συγκεκριμένα ακροατήρια.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει ποσοστό 32,7%, ενώ δεύτερος έρχεται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 22,5%, δηλαδή μόλις 1,1% περισσότερο από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε πραγματικούς αριθμούς, και αναλόγως του ποσοστού στο οποίο θα κινηθεί η αποχή, η διαφορά αυτή ανάγεται σε λιγότερες από πέντε χιλιάδες ψήφους. Γίνεται κατανοητό ότι το νούμερο αυτό δεν είναι απαγορευτικό για τους οργανωτικούς μηχανισμούς του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, δεδομένου του μεγέθους τους. Είναι, συνεπώς, πιθανόν οι κύριοι Νεοφύτου και Μαυρογιάννης να εναλλάσσονται στην κατάταξη μέχρι και τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες για καταμέτρηση. Ο βαθμός που η αύξηση στις συσπειρώσεις των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων θα επηρεάσει το τελικό ποσοστό του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι άλλο ένα μυστήριο που τελικά θα κληθεί να λύσει η κάλπη, καθώς ο τέως ΥΠΕΞ καταγράφει σημαντική εισροή 32% από την δεξαμενή του ΔΗΣΥ και άλλο 13% από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

Ερώτημα αποτελεί και το συνολικό ποσοστό που θα καταφέρουν να πάρουν οι υποψήφιοι που δεν παλεύουν για είσοδο στον δεύτερο γύρο, καθώς, τουλάχιστον οι ψηφοφόροι τους που ανήκουν σε ομάδες παραδοσιακών ψηφοφόρων κομμάτων, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να δεχθούν ασφυκτικές πιέσεις να συνταχθούν με την κομματική γραμμή. Στη δημοσκόπηση τέταρτος εμφανίζεται ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ με 4,8%, πέμπτος ο Αχιλλέας Δημητριάδης με 4,3%, έκτος ο Γιώργος Κολοκασίδης με 2,1% και έβδομος ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 1,3%, ενώ άλλοι υποψήφιοι καταγράφουν συνολικά 1,5%.

Συνολικά οι 11 υποψήφιοι φαίνεται να συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό 14% και αποτελεί ερώτημα κατά πόσον θα το συγκρατήσουν απέναντι στις πιέσεις ή ακόμη κι αν θα το αυξήσουν, δεδομένου ότι αποτείνονται και στις δεξαμενές των αναποφάσιστων και της αποχής. Η έκβαση αυτών των υποψηφιοτήτων έχει τη δική της αξία στα σενάρια του δεύτερου γύρου, καθώς οι χιλιάδες ψήφοι που θα συγκεντρώσουν, θα διοχετευθούν σε έναν από τους δύο διεκδικητές, μαζί με τις ψήφους που θα λάβει ο μεγάλος χαμένος εκ των τριών. Κάποιοι από τους «μικρούς» υποψήφιους που θα καταφέρουν να καταγράψουν ένα καλύτερο ποσοστό, αναμένεται επίσης να επιχειρήσουν να το εξαργυρώσουν έναντι κάποιας μορφής πρόσβαση στην εξουσία, μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, συμβάλλοντας σε κάποιο βαθμό στις νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν για τον δεύτερο γύρο.

Βέβαια, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, και με διάφορους άγνωστους παράγοντες στην εξίσωση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραμένει το φαβορί για τη νίκη και για τον δεύτερο γύρο, καθώς κερδίζει και τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εάν, όμως, ο κ. Χριστοδουλίδης βρεθεί απέναντι ενός εκ των δύο, αυτόματα σημαίνει πως είτε το ΑΚΕΛ είτε ο ΔΗΣΥ θα πρέπει για πρώτη φορά να κάνουν μια νέα επιλογή για τη δεύτερη Κυριακή, η οποία αναπόφευκτα θα αλλάξει τις δυναμικές, ακόμη κι αν είναι ψήφος κατά βούληση. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, πάντως, στο σενάριο που αντιμέτωποι είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τέως ΥΠΕΞ κερδίζει με 52%, έναντι 28% του προέδρου του ΔΗΣΥ, με τον κ. Νεοφύτου να εξασφαλίζει την υποστήριξη του 52% των ψηφοφόρων της παράταξης και τον κ. Χριστοδουλίδη το 41%. Από πλευράς ΑΚΕΛ, ωστόσο, προς τον υποψήφιο που στηρίζει το Κέντρο κινείται το 39%, ενώ προς τον κ. Νεοφύτου το 13%.

Στο ανάποδο σενάριο, δηλαδή εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και πάλι κόβει το νήμα πρώτος, καθώς τα ποσοστά κινούνται στο 49% και 31% αντίστοιχα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ψηφοφόροι του χαμένου ΔΗΣΥ φαίνεται να κινούνται προς το πρώην στέλεχος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη σε ποσοστό 56%, ενώ οι εισροές προς τον κ. Μαυρογιάννη είναι της τάξης του 15%. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ που υποστηρίζουν τον τέως διαπραγματευτή ανεβαίνουν στο 80%, με μόνο το 14% να προτίθεται να ψηφίσει Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η εικόνα του θρίλερ συντηρείται, πάντως, και στον δεύτερο γύρο, εάν υπάρξει ανατροπή και βρεθεί εκτός το φαβορί, καθώς τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη χωρίζουν μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα πρέπει να επαναχαράξουν την πορεία τους ενόψει της δεύτερης Κυριακής. Πολύ εύκολα το 38% υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 34% υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να αλλάξουν, με την προσθήκη ενός ακόμη κόμματος στο άρμα τους αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο υπάκουοι θα ήταν οι ψηφοφόροι τους σε μία καινούρια κομματική γραμμή. Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, πάντως, για την οποία μας δίνει ευρήματα η δημοσκόπηση του Σαββάτου, το 36% επιλέγει Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 19% Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και η πρόθεση για αποχή, με 14% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Για να μην φτάσουν, όμως, ενώπιον τέτοιων διλημμάτων, τα κόμματα θα πρέπει να εξαντλήσουν όλες τους τις προσπάθειες για νικηφόρο αποτέλεσμα την πρώτη Κυριακή. Και, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, όλοι έχουν δουλειά μπροστά τους για την τελευταία εβδομάδα. Ίσως την πλέον δύσκολη έχουν τα στελέχη του ΔΗΣΥ, καθώς η παράταξη συσπειρώνεται γύρω από τον πρόεδρό της μόνο κατά το ήμισυ, ενώ ένας στους τρεις Συναγερμικούς προτίθεται να ψηφίσει Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε πολύ καλά ποσοστά κινείται το ΑΚΕΛ, με τα τρία τέταρτα της βάσης να αγκαλιάζει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, ωστόσο δεδομένης της πολύ μικρής απόστασης από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, υπάρχει ανάγκη για ακόμη υψηλότερη συσπείρωση.

Η ψήφος στο Νίκο Χριστοδουλίδη διαφέρει από κόμμα σε κόμμα, με το ΔΗΚΟ να έχει μία καλή συσπείρωση, της τάξης του 69%. Στις περιπτώσεις της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, ωστόσο, για τις οποίες, ωστόσο, ήταν μικρότερη η στατιστική βάση, φαίνεται η συσπείρωση να είναι παρόμοια με του ΔΗΣΥ. Προφανώς το ζήτημα δεν είναι πολιτικά όσο μεγάλο όσο του ΔΗΣΥ, δεδομένου ότι ο κ. Χριστοδουλίδης προέρχεται από την Δεξιά και αναφερόμαστε στις συσπειρώσεις του Κέντρου, ενώ ο κ. Νεοφύτου είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Κυρίως, όμως, επειδή τα ποσοστά που καταγράφει ο υποψήφιος ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ υπερκαλύπτουν αυτές τις απώλειες, ενώ εισροές σε διψήφια νούμερα φαίνεται να έχει και από άλλους πολιτικούς χώρους. Πάντως, Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν βγήκαν τις τελευταίες ημέρες μπροστά, με επιθέσεις που έχουν κυρίως ως στόχο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ έτρεχαν τον προεκλογικό από το παρασκήνιο τους προηγούμενους μήνες, κάτι που θεωρείται ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλουν τις τελευταίες ημέρες και τα κόμματα που υποστηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δειτε Επισης

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά