«Ανέκριναν» τον Χριστοδουλίδη για ένα δωδεκάωρο στη ΔΗΠΑ πριν αποφασίσουν

Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, ώστε να ετοιμάσει την πρόταση για τις Προεδρικές Εκλογές, η οποία θα τεθεί το Σάββατο ενώπιον του Πολιτικού Συμβουλίου προς επικύρωση.

Εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή, η πρόταση ενώπιον των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου θα είναι για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη από την παράταξη και θα υιοθετηθεί. Στη ΔΗΠΑ υπάρχει κυρίαρχη τάση υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη εδώ και αρκετούς μήνες, η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, ενώ αποδείχθηκε πως ήταν πλειοψηφική και κατά τη διάρκεια των επαρχιακών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός πως υπάρχει μία ομάδα στελεχών που διαφωνεί.  

Πέραν, όμως, αυτών των επαφών με τη βάση, το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, υπήρξαν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ηγεσίας της ΔΗΠΑ και του υποψηφίου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι οποίες κράτησαν συνολικά περισσότερο από δώδεκα ώρες. Στόχος τους ήταν να αποσαφηνιστούν οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη σε διάφορα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη ΔΗΠΑ και αγγίζουν το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, ώστε στο κόμμα να βεβαιωθούν πως δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από τον υποψήφιο, ακόμη κι αν δεν είναι όλα ταυτόσημα.

Πέραν, όμως, των απαντήσεων σε ό,τι αφορά το προγραμματικό πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις και για τον τρόπο που θα λειτουργεί η διακυβέρνησή του, εάν εκλεγεί. Αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για την ΔΗΠΑ, καθώς θα έπρεπε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, πως η παρουσία πολλών πολιτικών σχηματισμών γύρω από την υποψηφιότητά του και κατόπιν στη μελλοντική του κυβέρνηση, ενδεχομένως να δημιουργούσαν συνθήκες σύγκρουσης, ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ, από το οποίο προέρχεται η πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις πως θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών, ενώ επανέλαβε πως δεν έχει μπει στη διαδικασία συζήτησης για πόστα και αξιώματα με κανένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα.

Με βάση τα όσα εξήγησε ο υποψήφιος, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοινού εδάφους σε ό,τι αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης, καθώς, όπως έχει δηλώσει και στο debate του ΡΙΚ, επιθυμεί να συγκροτήσει μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, κάτι που αποτελούσε τον νούμερο ένα στόχο της ΔΗΠΑ καθ’ όλη την πορεία της προς τις Προεδρικές Εκλογές. Αν και ενδεχομένως οι δύο πλευρές να μην εννοούν ακριβώς το ίδιο πράγμα, είναι ξεκάθαρο πως και σε αυτό το κομμάτι ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε πιο κοντά στο κόμμα, ενώ είναι μια πρόθεση που έχει δυνατότητα εφαρμογής, δεδομένου ότι, εφόσον όλα πάνε βάσει σχεδιασμού στις 15 του μήνα, η ΔΗΠΑ θα είναι η τρίτη κοινοβουλευτική και η πέμπτη συνολικά πολιτική δύναμη, που θα ανέβει στο καράβι της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ως εκ τούτου, ήδη ο υποψήφιος συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη, που διευκολύνει την πρόθεσή του να στήσει μια κυβέρνηση με τους καλύτερους σε διάφορους τομείς, ανεξαρτήτως του χώρου κομματικής τους προέλευσης.

Όλα τα πιο πάνω αναμένεται ότι θα αναλυθούν από τον πρόεδρο της παράταξης, Μάριο Καρογιάν, κατά την παρουσίαση του σκεπτικού της εισήγησης, στη συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου, μετά από την οποία τα μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά. Θα πρόκειται, δηλαδή, για τεκμηριωμένη εισήγηση προς τα συλλογικά όργανα.

Το γεγονός, βέβαια, πως η απόφαση της ΔΗΠΑ έρχεται στα μέσα Οκτωβρίου έδωσε το δικαίωμα σε πολλά στελέχη αλλά και μέλη της βάσης να αποκρυσταλλώσουν τις δικές τους απόψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να τοποθετηθούν δημοσίως υπέρ κάποιου υποψηφίου. Οι περιπτώσεις που συντάχθηκαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη δεν αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα, αφού από το Σάββατο και μετά θα είναι σύμφωνες με την επίσημη κομματική γραμμή. Ερώτημα αποτελεί, ωστόσο, η στάση που θα τηρήσουν στελέχη που έχουν ήδη αποφασίσει την συμπόρευσή τους με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που ήταν η άλλη τάση που αναπτυσσόταν εντός του κόμματος τους τελευταίους μήνες και ένα ενδεχόμενο που συζητείτο μέχρι πολύ πρόσφατα, καθώς γίνεται κατανοητό πως δεν αναμένεται να αλλάξουν άποψη τώρα.

Φαίνεται πως η πρόθεση της ηγεσίας της ΔΗΠΑ είναι να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις για απόκλιση από την επίσημη γραμμή, δεδομένου και του χρόνου της απόφασης. Η πικρή εμπειρία του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις τάσεις αποσυσπείρωσης που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια το κομματικό σύστημα ευρύτερα, δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για τιμωρητικές προσεγγίσεις ή προσπάθειες επιβολής, βάσει αυτού του σκεπτικού. Έτσι κι αλλιώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να μπορεί να φέρει στον υποψήφιο της επιλογής του όλους του τους ψηφοφόρους, ενώ προβλήματα συσπείρωσης παρουσιάζουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακόμα και οι δύο δυνάμεις που διεκδικούν την Προεδρία του κράτους με τον ίδιο τον πρόεδρό τους. Ως εκ τούτου, αναμένεται αυτές οι διαφωνίες να πέσουν στα μαλακά, σε μία προσπάθεια να μην επηρεαστεί η κομματική συνοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ