Καθοριστικός ο Οκτώβριος για τις Προεδρικές-Μήνας επίλυσης των εκκρεμοτήτων

Μήνας καθοριστικών αποφάσεων είναι ο Οκτώβριος για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς, κατά τη διάρκειά του, αναμένεται να επιλυθούν οι τρεις εκκρεμότητες που παραμένουν. Δυο εξ’ αυτών έχουν μεταφερθεί στο Φθινόπωρο από το προηγούμενο διάστημα, ενώ η μία προέκυψε σχετικά πρόσφατα και έχει περιπλέξει μια εικόνα που ήταν σταθερή εδώ και μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι πατούν γερά στα πόδια τους, θέλοντας να εκμεταλλευτούν αυτό το διάστημα, πριν από την τελική ευθεία των εκλογών, για να συσπειρώσουν δυνάμεις. Αναμένεται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, ποντάροντας στο πρόγραμμά τους, ενώ με την άκρη του ματιού τους κοιτούν προς τα δύο κόμματα που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουν στις Προεδρικές Εκλογές, αναμένοντας την ολοκλήρωση του εκλογικού παζλ. 

ΔΗΠΑ

Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά την απόφαση της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, το κόμμα επανήλθε στο σημείο που βρισκόταν από τη στιγμή που κατέστη ξεκάθαρο πως η ιδέα για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή έστω ευρείας αποδοχής δεν θα λάμβανε σάρκα και οστά. Ταλαντεύεται, δηλαδή, μεταξύ της υποστήριξης στον Αβέρωφ Νεοφύτου και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών.

Πρόσφατα η ηγεσία της ΔΗΠΑ είχε νέες συναντήσεις με τους δύο υποψηφίους αλλά και την ευκαιρία να ακούσει τη βάση της, με τη διοργάνωση επαρχιακών συγκεντρώσεων. Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, κατέστη ξεκάθαρο πως το κόμμα να κλίνει προς την υποστήριξη του κ. Χριστοδουλίδη, παρά την ύπαρξη κι άλλης τάσης.

Εάν όντως ληφθεί αυτή η απόφαση, θα διαμορφωθεί μια μεγάλη συμμαχία του Κέντρου γύρω από το πρόσωπό του, καθώς ήδη στο πλευρό του βρίσκονται το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και πλέον τα κόμματα που τον υποστηρίζουν θα γίνουν πέντε. Η σύγκληση των συλλογικών οργάνων της ΔΗΠΑ αναμένεται τις επόμενες μέρες. 

Οικολόγοι

Το άλλο κόμμα με εκκρεμότητα είναι το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο παρουσιάζει παρόμοιο πρόβλημα με τη ΔΗΠΑ, δηλαδή στις τάξεις του εκδηλώνονται παράλληλες τάσεις. Στην περίπτωσή τους, όμως, αυτές είναι τέσσερις. Οι Οικολόγοι επέλεξαν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη μεθοδολογία προς τις εκλογές, κάνοντας πολλές διαβουλεύσεις με υποψηφίους, που είχαν κατάληξη την απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων από έξι άτομα. Ακολούθως, έθεσαν τα ονόματά τους σε αξιολόγηση από τα μέλη, σύμφωνα με την οποία κανένας δεν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, ωστόσο πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης και αρκετά πιο πίσω οι άλλοι δύο, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως, στις φωνές που υπήρχαν έτσι κι αλλιώς στο κίνημα ότι καμία από αυτές τις επιλογές δεν εκφράζει τα μέλη στην πλειοψηφία τους, προστέθηκε και περίπου το ένα τέταρτο των όσων επέλεξαν να συμμετέχουν στην εσωκομματική δημοσκόπηση, καθώς φάνηκε να προτιμούν τον κανένα. Αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε εκ νέου σε σκέψεις για αυτόνομη κάθοδο, παρά το κακό timing για μια τέτοια απόφαση και το γεγονός πως δεν υπάρχει στέλεχος πρόθυμο, καθώς θεωρητικά είναι διέξοδος από τον μονόδρομο της κατά βούληση ψήφου, στον οποίο βαδίζει εδώ και καιρό το κόμμα. Βάσει Καταστατικού, για να υποστηριχθεί μία επιλογή, χρειάζεται συμφωνία από το 60%, ποσοστό που φαντάζει πολύ ψηλό με βάση τον πολυκερματισμό που παρατηρείται. 

Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής δεν κατέστησε κανένα σοφότερο και έτσι όλα τα σενάρια θα τεθούν επί τάπητος στις 23 Οκτωβρίου, που έχει προγραμματιστεί η Εκλογική Συνδιάσκεψη, με την ψήφο κατά βούληση να παραμένει η επικρατέστερη επιλογή. 

Οι τέσσερις ανεξάρτητοι

Η τελευταία εκκρεμότητα που, σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, θα επιλυθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου, είναι η απόφαση κατά πόσον οι υποψήφιοι Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς θα συγχωνεύσουν τις υποψηφιότητές τους σε μία. Ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους εδώ και αρκετούς μήνες, με κάποιους εξ αυτών να έχουν προχωρημένες προεκλογικές εκστρατείες, σοβαρή συζήτηση για μεταξύ τους συμπόρευση γίνεται από τα τέλη του καλοκαιριού.

Το κύριο ζητούμενο για επιτυχία του εγχειρήματος είναι να εξευρεθεί το άτομο που θα παραμείνει στην κούρσα, επί του οποίου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία. Το θέμα παραμένει υπό συζήτηση με τη συμβολή και τρίτων, οι οποίοι καλοβλέπουν το ενδεχόμενο τέσσερα πρόσωπα που ποντάρουν, σε μεγάλο βαθμό, σε μια κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να σταματήσουν να μοιράζονται οι ψήφοι αυτές μεταξύ τους. Η προσπάθεια, ωστόσο, παίζει ενάντια στον χρόνο, καθώς έχει ήδη χάσει τα δύο τελευταία τρένα κομματικής υποστήριξης, αφού οι τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των Οικολόγων και της ΔΗΠΑ, καθώς τώρα ανακοινώθηκε η έναρξη του βασικότερου εργαλείου τους, της εξειδικευμένης εσωτερικής δημοσκόπησης.

Δεν είναι ξεκάθαρο, σε αυτό το στάδιο, πώς ακριβώς θα κινηθεί η προσπάθεια εάν τελεσφορήσει. Θα κρατήσει, δηλαδή, ο υποψήφιος που θα μείνει το δικό του πρόγραμμα; Θα ενσωματώσει τα προγράμματα των άλλων τριών; Τι ρόλο θα διαδραματίζουν οι άλλοι τρεις στην προεκλογική του; Πώς θα φέρουν το κοινό τους κοντά σε ένα άλλο κοινό; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, εάν και εφόσον καταλήξουν στο πρόσωπο. Και θα πρέπει να απαντηθούν γρήγορα, δεδομένου του χρόνου που βρισκόμαστε. Εάν, δε, αποφασιστεί ότι τελικά, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν είναι εφικτό να υπάρξει αυτή η συμπόρευση, τότε θα πρέπει να μπουν πιο δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα και να είναι ξανά ο ένας αντίπαλος του άλλου.

Συζητήσεις, εξορμήσεις και συσπείρωση

Κι ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι τρεις εκκρεμότητες και τα ενδεχόμενα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτό το ξεκαθάρισμα, οι υπόλοιποι υποψήφιοι εκμεταλλεύονται τον Οκτώβριο για προώθηση της υποψηφιότητάς τους. Με εξορμήσεις και μικρότερης εμβέλειας αλλά δημογραφικά στοχευμένες εκδηλώσεις, στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, μέσα από την παρουσίαση των προτάσεών τους στο κοινό αλλά και με την παράλληλη οργανωτική δουλειά.  

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οποία παρουσίασε το όραμα και τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός του. Το επιτελείο του έμεινε ευχαριστημένο από την προσέλευση του κόσμου αλλά και την πορεία της εκδήλωσης, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και προσωπικότητες που τον υποστηρίζουν, πέραν από τον χώρο του ΑΚΕΛ. 

Ενδιαφέρουσα θεωρείται η απόφαση για «εξαφάνιση» του ΑΚΕΛικού συμβολισμού από την εκδήλωση, παρά την εντονότατη παρουσία του κόμματος, άλλη μια ένδειξη της ισορροπίας του κ. Μαυρογιάννη ανάμεσα στην ανεξαρτησία του και την εκλογική του εξάρτηση από τη συσπείρωση του κόμματος της Αριστεράς, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων. Το επόμενο διάστημα, ο υποψήφιος αναμένεται να εντείνει τις παρουσίες του, αλλά, όπως και οι άλλοι δύο βασικοί, δεν ετοιμάζει άλλη μεγάλη εκδήλωση εντός Οκτωβρίου. 

Η συσπείρωση παραμένει και ο πρώτος στόχος του Αβέρωφ Νεοφύτου, που έχει πάρει τ’ απάνω του μετά το καλοκαίρι, με το περιβάλλον του να αισιοδοξεί για ακόμη καλύτερη πορεία από εδώ και πέρα. Οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε σε Λευκωσία και Λεμεσό υπήρξαν μαζικές και έστειλαν μηνύματα κινητοποίησης του κόσμου του ΔΗΣΥ. Ο κ. Νεοφύτου αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνεχίσει τις δημόσιες του παρουσίες με πιο μικρές εκδηλώσεις, σε τοπικό αλλά και θεματικό επίπεδο, οι οποίες θα του επιτρέψουν να αναλύσει εις βάθος τις θέσεις που ήδη ανακοίνωσε και να δώσει έντονο στίγμα παρουσίας.

Την ίδια στιγμή αναμένεται πως από το συναγερμικό στρατόπεδο θα συνεχιστούν οι επιθέσεις προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε μία προσπάθεια επαναπατρισμού ψηφοφόρων που φαίνεται να προτιμούν τον πρώην Υπουργό του Νίκου Αναστασιάδη. Φαίνεται πως στόχος είναι η ψαλίδα να μικρύνει προς τα πάνω, παρά να μεγαλώσει προς τα κάτω, γι’ αυτό και η προσοχή στρέφεται κυρίως στον κ. Χριστόδουλίδη κι όχι στον κ. Μαυρογιάννη. Άλλωστε τις όποιες συνθήκες «κλασικού» φανατισμού είναι η διαμάχη με το ΑΚΕΛ που τις δημιουργεί και όχι τόσο αυτή με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη σε προσωπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκίνησε να συμμετέχει στις τηλεοπτικές συζητήσεις που διοργανώνουν τα κανάλια, μετά την απόφασή του να απέχει τον Σεπτέμβριο λόγω άλλων υποχρεώσεων κι έτσι θα υπάρξουν περισσότερες δημόσιες παρουσίες του και ευκαιρίες για ευθεία αντιπαράθεση με τους άλλους υποψηφίους. 

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχίζει στην πεπατημένη των πολλών εξορμήσεων και επαφών με το κοινό, μία πρακτική που ξεκίνησε από πριν καν εξαγγείλει επίσημα υποψηφιότητα και φαίνεται ότι συνεχίζει να αποδίδει. Δεν αναμένονται μεγάλες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα, αλλά θα δοθεί έμφαση στην παρουσίαση του προγράμματός του, σε συνδυασμό με τις τοπικές εκδηλώσεις.

Πολύ γεμάτος μήνας αναμένεται να είναι ο Οκτώβρης για τον Χρίστο Χρίστου, ο οποίος εργάζεται με τον κλασικό τρόπο που συνηθίζει το κόμμα του ενόψει των εκλογών. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμά του, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον μήνα, καθώς αυτές τις μέρες εκτυπώνονται τα προεκλογικά έντυπα με τις θέσεις του, ώστε να μπορούν να διανεμηθούν. Ταυτόχρονα, έχουν προγραμματιστεί αρκετές συγκεντρώσεις και επισκέψεις σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, ανέβασε στροφές και το επιτελείο του, το οποίο συνεδριάζει συνεχώς και συντονίζει τις επόμενες ενέργειες σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Με μεγαλύτερη ένταση θα μπει στον Οκτώβριο και ο Γιώργος Κολοκασίδης. Ο υποψήφιος αισθάνεται ενθαρρυμένος από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει από τον κόσμο, που πλέον εκδηλώνει πιο εύκολα την υποστήριξη στο πρόσωπό του. Τον Σεπτέμβριο έγινε επανασχεδιασμός της επικοινωνιακής πολιτικής και της οργανωτικής στρατηγικής, με στόχο να μπει όσο πιο δυναμικά γίνεται στα τελικά στάδια της προεκλογικής εκστρατείας. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού, αναμένεται οι παρεμβάσεις του να είναι πιο έντονες και πιο στοχευμένες και να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες για να επιτίθεται σε όλους τους αντιπάλους. Ο κ. Κολοκασίδης θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τις μικρές εκδηλώσεις, εμβαθύνοντας περισσότερο στην παρουσίαση των θέσεών του, που έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Παράλληλα αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τις διαφημίσει.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ