Δευτέρα 5 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Από εβδομάδας οι αποφάσεις της ΔΗΠΑ για τις Προεδρικές-Κλίνει προς Χριστοδουλίδη

Μικαέλλα Λοΐζου  05/10/2022 06:38
Από εβδομάδας οι αποφάσεις της ΔΗΠΑ για τις Προεδρικές-Κλίνει προς Χριστοδουλίδη

Από εβδομάδας οι αποφάσεις της ΔΗΠΑ για τις Προεδρικές-Κλίνει προς Χριστοδουλίδη

Μικαέλλα Λοΐζου  05/10/2022 06:38

Μια ανάσα πριν από τις αποφάσεις για τις Προεδρικές Εκλογές βρίσκεται η ΔΗΠΑ, η οποία, εκτός απροόπτου, θα καταλήξει στον υποψήφιο που θα υποστηρίξει εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Και τα προγνωστικά εντός του κόμματος λένε πως προβάδισμα έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Μετά την ολοκλήρωση των επαρχιακών συγκεντρώσεων, που είχαν ως στόχο να δοθεί ο λόγος στα μέλη της παράταξης, έτσι ώστε να ακουστούν απόψεις και προβληματισμοί αναφορικά με τις επιλογές που έχουν ενώπιον τους και να καταγραφεί από την ηγεσία ο παλμός της βάσης, αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο, ώστε να ετοιμάσει την πρόταση που θα προωθηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο προς επικύρωση την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην απόφαση αναμένεται να ληφθούν υπόψη όσα ακούστηκαν σε επίπεδο επαρχιακών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοποθετήσεις αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης.

Το βασικό επιχείρημα που ακούστηκε υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη είναι πως είναι το φαβορί και, ως εκ τούτου, θα θέσει τη ΔΗΠΑ σε τροχιά εξουσίας, ενώ το πρόγραμμά του έχει κεντρώο προσανατολισμό. Το κυριότερο που ακούστηκε εναντίον του είναι πως θα πρέπει να συνυπάρξουν με το ΔΗΚΟ στην ίδια Κυβέρνηση, κάτι που είναι άβολο για κάποια στελέχη της ΔΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τον κ. Νεοφύτου, βασικό επιχείρημα υπέρ είναι η στρατηγική σχέση που θα δημιουργηθεί με τον ΔΗΣΥ, η οποία θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου και σε επόμενες εκλογικές διαδικασίες, όπως αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κύριο επιχείρημα εναντίον του ήταν ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει λιγότερες πιθανότητες εκλογής και, αν επαληθευτούν, η ΔΗΠΑ θα τοποθετήσει τον εαυτό της στην αντιπολίτευση με αυτή την απόφαση.

Αναλόγως επαρχίας οι απόψεις υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου διαφοροποιούνταν, όμως φαίνεται πως η πλάστιγγα της παράταξης γέρνει προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη, κάτι που αντανακλά και τα αποτελέσματα αρκετών δημοσκοπήσεων. Εκκρεμεί, ωστόσο, η απάντησή του σε κάποια ζητήματα πολιτικής που του έθεσε η ΔΗΠΑ, η οποία επίσης αναμένεται εντός των επόμενων ωρών. Αυτά αφορούν τις θέσεις του σε κάποια θέματα, τα οποία το κόμμα ιεραρχεί πολύ ψηλά και θα ήθελε δέσμευση για ξεκάθαρη γραμμή. Παρόμοιες διευκρινήσεις ζητήθηκαν και από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.   

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να δώσει ανάλογες διευκρινίσεις ή να υιοθετήσει, ουσιαστικά, θέσεις και από τα υπόλοιπα συνεργαζόμενα κόμματα, άρα αυτή η διαδικασία δεν αφορά αποκλειστικά τη ΔΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το κόμμα του Κέντρου του ζήτησε λεπτομέρειες και για τον τρόπο που σκοπεύει να αναπτύξει τη σχέση του με τα κόμματα που τον υποστηρίζουν στο πλαίσιο μιας πιθανής διακυβέρνησής του. Ποιες, δηλαδή, θα είναι οι δυναμικές, πώς θα κινείται η συνεργασία, τι θα συμβαίνει σε περίπτωση διαφωνίας ή πολλαπλών απόψεων είναι θέματα που η ΔΗΠΑ θεωρεί πως πρέπει να ξεκαθαριστούν εγκαίρως. Αυτές οι διευκρινίσεις, άλλωστε, ενδεχομένως να διασκεδάσουν και τις ανησυχίες που εκφράζονται από μία μερίδα μελών, αναφορικά με την συνύπαρξη με το ΔΗΚΟ, καθώς θα δεσμεύσουν τον υποψήφιο σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο δράσης.  

Είναι πλέον θέμα ημερών να λάβει και η ΔΗΠΑ την απόφασή της και να διαφανεί κατά πόσον τα προγνωστικά θα επαληθευτούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας