Συζήτησαν οι τρεις, τσακώθηκαν οι δύο στο debate των βασικών υποψηφίων

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας διασταύρωσαν χθες βράδυ τα ξίφη τους στο debate του ΡΙΚ, ωστόσο ουσιαστική αντιπαράθεση εκδηλώθηκε μόνο μεταξύ των δύο. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκαν για δεύτερη φορά στο ίδιο στούντιο, αλλά για πρώτη σε μια συζήτηση με ευρεία θεματολογία, ωστόσο προσωπικοί διαξιφισμοί υπήρξαν μεταξύ των δύο τελευταίων, με τον κ. Μαυρογιάννη να επιλέγει να εμπλακεί μόνο σε πολιτικές συζητήσεις. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, σε μία αντιπαράθεση Χριστοδουλίδη-Νεοφύτου για το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική, είπε «με συγχωρείτε που θα είμαι λίγο στη μέση, ως διαιτητής των δυο».  

Η ατζέντα της συζήτησης καθορίστηκε από τις εισαγωγικές τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο ρεπορτάζ στο κοινό, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, προσδιόρισε ως τα μεγαλύτερα ζητήματα που το απασχολούν την ακρίβεια και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ζητήματα επί των οποίων αναλώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του debate, ενώ σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και για τη διαφθορά. Αναδείχθηκε επίσης το Κυπριακό, το οποίο συζητήθηκε σε συνάρτηση με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι τρεις βασικοί υποψήφιοι-Όσα έγιναν στο debate

Η σύγκρουση Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη

Αν και οι τόνοι δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλοί, ήταν ξεκάθαρο πως Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου έβαλαν ο ένας στόχο τον άλλο, ανταλλάζοντας πυρά, αν και υπήρξαν αναφορές προς τον κ. Μαυρογιάννη. Η πρώτη τέτοια αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε παράπονο, επειδή ο κ. Νεοφύτου δεν έλεγε το όνομά του. «Ο αγαπητός κ. Νεοφύτου αποκαλεί τον κ. Μαυρογιάννη με το όνομά του και εμένα τον άλλο υποψήφιο. Εγώ θα συνεχίσω να τον αποκαλώ με το όνομα του», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ήταν παράλειψή του. Ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ και ο κ. Χριστοδουλίδης του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και διαφόρων άλλων και ανεξάρτητος και Συναγερμικός και αυτά να τα κρίνει ο πολίτης, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Η στήριξη είναι κάτι που με τιμά, που είμαι περήφανος που όλοι αυτή ήρθαν να συνενώσουν δυνάμεις μαζί μου», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι είχαν συνενωθεί δυνάμεις για να εκλεγούν και ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης. Διατύπωσε, ακολούθως, τη θέση πως και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ήθελαν αυτή τη στήριξη.

Ο κ. Νεοφύτου επανήλθε, λέγοντας ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να μην έχει ζήσει τον ΔΗΣΥ, για να γνωρίζει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, μέσα από διαδικασίες του ΔΗΣΥ, με πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ. «Ουδέποτε υπήρξαν υποψήφιοι κοινοπραξίας συμφερόντων και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων», τόνισε. Οι Κυβερνήσεις του ΔΗΣΥ, ανέφερε περαιτέρω, είχαν αξιοπιστία, όχι να μιλούμε για ΔΔΟ και αυτοί που μας υποστηρίζουν να το θεωρούν κατάρα. «Ποτέ ο Κληρίδης ή ο Αναστασιάδης δεν το έπαιξαν ανεξάρτητοι. Έχουμε ταυτότητα, έχουμε πολιτικές δεν τις αρνούμαστε», σημείωσε περαιτέρω.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σήκωσε το γάντι, λέγοντας πως «ζήσαμε μαζί τον ΔΗΣΥ από το 1990». Ακολούθως αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Νεοφύτου, πως προτού προσφέρουν υποστήριξη στη δική του υποψηφιότητα, άλλα έλεγε για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ και «σήμερα το βλέπει διαφορετικά». Εξέφρασε, παράλληλα, το παράπονό του, πως του καταλογίζονται μόνο τα αρνητικά και «για τα θετικά ο Χριστοδουλίδης δεν έχει λόγο».

«Δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι, όταν έχουμε μια κοινοπραξία ετερόκλητων. Άλλοι ενιαίο κράτος, άλλη ένωση με την Ελλάδα, άλλοι ενάντια στην ομοσπονδία και κάτσε να πείσεις πως είσαι αξιόπιστος», απάντησε εκ νέου ο κ. Νεοφύτου, αναφερόμενος στις θέσεις των κομμάτων που υποστηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη. Είπε, μάλιστα, πως είναι υποψήφιος αυτών που μας έβριζαν ότι φέραμε το Κυπριακό στη χειρότερη του μορφή. «Δεν μπορεί κάποιος να είναι αξιόπιστος με αυτή την κοινοπραξία των αντιφάσεων».

Κρητική στον κ. Χριστοδουλίδη ασκήθηκε από τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ και για τον τρόπο που ασκούσε εξωτερική πολιτική ως Υπουργός, με τον κ. Χριστοδουλίδη να απαντά ότι «ειρωνεύονται τις κυρώσεις, υπήρχαν πολιτικοί αρχηγοί που έλεγαν σε ξένους πρέσβεις στη Λευκωσία πως αυτή δεν είναι πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά πολιτική του Χριστοδουλίδη». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για κάποιους που «έκτιζαν πολιτική καριέρα με τα βέτο», ενώ μίλησε και για συνταυτίσεις με δικτάτορα, αναφερόμενος στη διασύνδεση των κυρώσεων στην Τουρκία με την Λευκορωσία. «Δεν έχω πρόβλημα να τσαλακωθώ για τη χώρα μου, δεν με ενοχλεί να με χαρακτηρίσουν σκληρό για τη χώρα μου», απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αντιπαράθεση οικονομικών προτάσεων

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, που ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που αναλώθηκε περισσότερος χρόνος κατά το debate, και οι τρεις υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, καθώς και τη δική τους φιλοσοφία για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες αλλά και τον πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για μια εύρωστη οικονομία. Ο κ. Νεοφύτου εμφανίστηκε πιο συντηρητικός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια δυνατή οικονομία και υιοθετώντας την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ενώ οι άλλοι δύο εμφανίστηκαν πιο «ανοιχτοχέρηδες», με τον κ. Χριστοδουλίδη να είναι ωστόσο πιο «κουμπωμένος» από τον κ. Μαυρογιάννη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε να ενισχυθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5% και να βοηθηθούν όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνάρτηση με στοχευμένα μέτρα για της ευάλωτες ομάδες. Για χρηματοδότηση αυτών των ενεργειών, πρότεινε την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Πρότεινε επίσης προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εισηγήθηκε την άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού και των καυσίμων και ενίσχυση των νοικοκυριών για να μπορούν να καταβάλλουν το ενοίκιό τους. Προωθεί, επίσης, πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και μεταρρύθμισή της με τέτοιο τρόπο, ώστε να επωφεληθούν τα κατώτερα στρώματα. Ανέφερε ακόμη πως θα αλλάξει το ύψος του κατώτατου μισθού και πως πρέπει να αλλάξει η πολιτική του penalty 12% για όσους αφυπηρετούν στα 63.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον κόσμο πρέπει να έχεις οικονομία και αυτή είναι η βασική του μέριμνα. Πρότασή του είναι να φορολογείται το οικογενειακό εισόδημα κι όχι ξεχωριστά το κάθε μέλος, έτσι ώστε δύο οικογένειες που έχουν συνολικά το ίδιο εισόδημα, να πληρώνουν τον ίδιο φόρο.

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ