Οι επιλογές Μαυρογιάννη, τα μηνύματα αλλαγής και ο ρόλος του ΑΚΕΛ

«Διεκδικώ μαζί σας την αλλαγή», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, απευθυνόμενος στο κοινό που είχε μαζευτεί το βράδυ της Τρίτης στην Πλατεία Ελευθερίας. Κι από το κέντρο της πρωτεύουσας, εκεί όπου το μεσαιωνικό τείχος σμίγει με τη σύγχρονη πλατεία, μίλησε για όσα θέλει να αλλάξει στην Κύπρο. Μίλησε για τα αδιέξοδα που δημιούργησαν «μαθητευόμενοι μάγοι» και για μια χώρα που μας πληγώνει. Και ανέλυσε τα στάδια από τα οποία, κατά τη δική του γνώμη, περνά η προοδευτική αλλαγή που οραματίζεται.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ κατέχω το μαγικό ραβδί, που με ένα άγγιγμα θα τα αλλάξει όλα. Στέκομαι όμως μπροστά σας, σας κοιτάζω κατάματα και με υπευθυνότητα λέω ότι με δουλειά, με σκληρή δουλειά, με σαφείς στόχους, με προσανατολισμό, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, μπορώ να ηγηθώ της προσπάθειας να κάνουμε πράξη το όραμα για την Κύπρο που ονειρευόμαστε», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με όραμα αλλά χωρίς μαγικό ραβδί ο Μαυρογιάννης-«Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής»

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε τις προτάσεις του για την πενταετία που έρχεται και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την Προεδρία του τόπου. Έδωσε στην υποψηφιότητά του το περιεχόμενο που δεν είχε παρουσιάσει μέχρι στιγμής, έχοντας μπει τρίτος στην κούρσα των βασικών υποψηφίων. Ο προσανατολισμός του ήταν κοινωνικός, επιλέγοντας να προτάξει ζητήματα όπως η ακρίβεια και η παιδεία, αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «πραγματική ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική για το αύριο θα υπάρχει μόνο όταν επιλυθεί το Κυπριακό», στο οποίο αφιέρωσε το τελευταίο κόμματι της ομιλίας του.

Ο υποψήφιος επέλεξε να διατηρήσει το γνωστό, ήρεμο προφίλ του. Φρόντισε, ωστόσο, να επιτεθεί στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, επιχειρώντας ξεκάθαρα συνταύτισή τους. Τους χαρακτήρισε, μάλιστα, «οι δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού Συναγερμού», ενώ παρουσίασε τον εαυτό του ως το πρόσωπο που θα ακολουθήσει εντελώς διαφορετική πολιτική και αποτελεί την απάντηση για όσους δεν θέλουν να συνεχιστεί η τρέχουσα προσέγγιση.

«Σε αυτές τις εκλογές είμαστε τρεις οι υποψήφιοι που καταγράφουν δυναμική, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο μόνο επιλογές. Γνωρίζετε όλοι ότι τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσαν πως θέλουν να πορευτούν στην ίδια τροχιά, ως συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη», είπε, τονίζοντας ότι «εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα πισωγυρίσματα. Τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν». Χαρακτήρισε εμπαιγμό να εμφανίζονται οι κύριοι Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης ως να θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας, καθώς, όπως υποστήριξε, είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης.  

 «Η αλλαγή θα έρθει μέσα από τη ξεκάθαρη, σαφή, αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση που έχω να κυβερνήσω τη χώρα, δίνοντας πρώτος εγώ και μετά οι συνεργάτες  μου, το καλύτερο παράδειγμα εντιμότητας και ήθους. Αρχές με τις οποίες πορεύτηκα σε όλη μου τη δημόσια ζωή και κάνοντας πρώτος εγώ πράξη την πεποίθησή μου ότι οι φορείς εξουσίας είναι υπηρέτες του λαού και της χώρας τους. Όχι τον δικών τους ή άλλων, ιδιωτικών συμφερόντων», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να τοποθετήσει τη δική του υποψηφιότητα στο υψηλότερο σκαλί της πολιτικής ηθικής.

Ο υποψήφιος επέλεξε πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, να παρατάξει τον εαυτό του ανάμεσα στους πολλούς. Να καταστεί κομμάτι τους και να τους καταστήσει μέρος της προσπάθειάς του. Να δείξει πως ταυτίζεται με τις ανάγκες του απλού κόσμου και να πείσει ότι διεκδικεί τα δικά του αιτήματα και μοιράζονται κοινό όραμα. Κυρίως προσπάθησε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, να στείλει το μήνυμα ότι με συλλογική δράση και δική του εκλογή, μπορεί να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες του τόπου.

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενώνονται μαζί μας αποφασισμένοι. Δυναμώνουν τη φωνή της κοινωνικής πλειοψηφίας που απλώνεται παντού και βροντοφωνάζει: Κύπρος μπορείς» και επέλεξε να την τελειώσει λέγοντας «από σήμερα, από τώρα, από εδώ, από την μοιρασμένη καρδιά της Κύπρου, αντηχεί η φωνή των πολλών, η φωνή μας. Θέλουμε αλλαγή. Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Να πούμε μαζί: Κύπρος μπορείς. Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής».

Στους πολλούς που επικαλείται ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πρωταγωνιστική θέση έχει βέβαια το ΑΚΕΛ, οι δυνάμεις του και ο μηχανισμός του. Κι η παρουσία του ήταν έκδηλη στην χθεσινή εκδήλωση. Στην πρώτη γραμμή καθόταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, στη δεύτερη η σύζυγος του μ. Δημήτρη Χριστόφια, Έλση, δίπλα από τον Άντρο Κυπριανού. Ανάμεσα στο πλήθος κινούνταν αξιωματούχοι του κόμματος και νυν και πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ, χαιρετώντας κόσμο και λαμβάνοντας περίοπτες θέσεις. Εγκαίρως έφτασε στην εκδήλωση και ο «προκάτοχος» του κ. Μαυρογιάννη, Σταύρος Μαλάς, την υποψηφιότητα του οποίου υποστήριζε το ΑΚΕΛ στις δύο προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές.

Υπήρξε, ωστόσο, μια συνειδητή επιλογή να μην επισκιάσει την εκδήλωση το κόμμα και να διατηρήσει ο κ. Μαυρογιάννης ένα πιο ανεξάρτητο προφίλ. Τίποτα στον χώρο δεν ήταν κόκκινο, εκτός από κάποια πλακάτ που κρατούσαν παρευρισκόμενοι. Ο υποψήφιος, μπροστά σε αποχρώσεις του μπλε, δεν μίλησε για το ΑΚΕΛ αλλά για την κοινωνία. Και κανένας εκπρόσωπος του κόμματος δεν έλαβε τον λόγο. Το ΑΚΕΛ ήταν κάτι περισσότερο από παρόν, αλλά ξεκάθαρα επέλεξε, σε αυτή την χρονική στιγμή, να είναι διακριτικό και να του δώσει χώρο.

Προσεκτικές ήταν και οι επιλογές σε ό,τι αφορά τους χαιρετισμούς, που έγιναν μέσω βίντεο. Πρώτος εμφανίστηκε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ. Πρόκειται για μία παρέμβαση που στόχο είχε να προσδώσει κύρος στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Τον ίδιο στόχο, αλλά με πιο ανοιχτούς ορίζοντες, που εκτείνονται στην Ευρώπη, εξυπηρετούσε και η επόμενη παρέμβαση, αυτή του πρώην Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αναφέρθηκε στη διπλωματική πορεία του υποψηφίου.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο πρώην διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς Οζντίλ Ναμί, σε μία παρέμβαση που στόχο είχε να υπογραμμίσει τον ρόλο του κ. Μαυρογιάννη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το βίντεο έκλεισε ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, μια εξέχουσα προσωπικότητα του πολιτισμού και η ογκολόγος Μαρία Θεολόγου, η οποία, πέραν από την εκπροσώπηση της επιστήμης, ανέλαβε το έργο της παρουσίασης του ανθρώπου Ανδρέα Μαυρογιάννη, μιλώντας για μία δύσκολη στιγμή της ζωής του, όταν η σύζυγός του έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Τέλος στο βήμα για τον μεγάλο χαιρετισμό ανέβηκε η πρώην βουλεύτρια Άννα Θεολόγου, που είχε αρχικά εκλεγεί με τη Συμμαχία Πολιτών και έπειτα συνέχισε την κοινοβουλευτική της πορεία ως ανεξάρτητη, η οποία μίλησε ως εκπρόσωπος των υποστηρικτών του κ. Μαυρογιάννη.

Η κ. Θεολόγου δεν ήταν, όμως, η μοναδική «μεταγραφή», καθώς στο κοινό, το οποίο, με βάση τις εκτιμήσεις του επιτελείου Μαυρογιάννη πλησίασε τον στόχο των δύο χιλιάδων ατόμων, βρίσκονταν κι άλλα πρόσωπα που είχαν στο παρελθόν διασυνδεθεί με άλλα κόμματα. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, ενώ στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΠΑ. Παρούσα ήταν επίσης η επιχειρηματίας και πρώην σύζυγος του Γιώργου Λιλλήκα, Βαρβάρα Πετροπούλου. Στο κοινό βρίσκονταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο γιατρός Νίκος Ζάμπογλου, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ο πρώην ποδοσφαιριστής Πανίκος Ξιούρουππας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ