Οι εισφορές στα ταμεία και οι μεγαλύτεροι ιδιώτες χρηματοδότες των κομμάτων

Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση σε σχέση με τις εισφορές που δέχονται τα κόμματα από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή, στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέταζε την έκθεση του για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, κατήγγειλε, πως ξένοι επενδυτές που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο, λίγο πριν ή λίγο μετά την πολιτογράφηση τους, εισέφεραν σημαντικά ποσά στα ταμεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.  

Ο Γενικός Ελεγκτής, δεν άφησε να πέσουν κάτω οι καταγγελίες Χριστοφίδη και προέβη σε μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε να ελέγξει τα οικονομικά των κομμάτων και να διερευνήσει τη νομιμότητα των εισφορών που δέχονται. Πάντως σε σχέση με τις εισφορές πολιτογραφηθέντων στο κυβερνών κόμμα, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε παρανομία, αφού κάθε Κύπριος πολίτης ή εταιρεία με παρουσία τριών ετών στην Κύπρο, έχει το δικαίωμα να προσφέρει μέχρι και πενήντα χιλιάδες ευρώ σε πολιτικό κόμμα. Κάτι που στις εν λόγω περιπτώσεις ικανοποιείτο. Το ζήτημα ωστόσο που καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, είναι εάν κάτι τέτοιο συνδέεται με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβαν διαβατήριο, το οποίο συνδέουν με τα κενά και τις παραλείψεις του προγράμματος, που έχουν ήδη αποδειχθεί από τα δύο πορίσματα των Ερευνητικών Επιτροπών Καλογήρου και Νικολάτου και των Ειδικών Εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά εξηγήσεις από κόμματα για εισφορές ο Ελεγκτής-Νέα στοιχεία από Χριστοφίδη

Μάλιστα ο Γενικός Ελεγκτής προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω αφού την περασμένη Παρασκευή, μια ημέρα μετά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, με την οποία τους ζητά να καταθέσουν το μητρώο εισφορών στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα, ο αριθμός ταυτότητας ή αριθμός εγγραφής εταιρείας και το ποσό, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο η Ελεγκτική Υπηρεσία προανήγγειλε τη διεξαγωγή ελέγχου συμμόρφωσης των πολιτικών κομμάτων για την περίοδο 2016-2021 με τον έλεγχο να επικεντρώνεται σε εισφορές που σχετίζονται με το ΚΕΠ. Πάντως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων πως στη συνέχεια ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα, πέραν του ΚΕΠ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ήδη στην Ελεγκτική Υπηρεσία διεξάγεται έλεγχος για τα οικονομικά των κομμάτων ο οποίος αφορά την περίοδο μέχρι το 2015. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για έναν έλεγχο που αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, λόγω των ελλιπών στοιχείων που κατέθεσαν τα κόμματα. Η εν λόγω ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πάντως, αφού ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως ουδέν μεμπτό από τις συγκεκριμένες εισφορές προς το κόμμα, πέρασε στην αντεπίθεση και πρότεινε την κατάργηση των κομματικών εισφορών. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Νόμο, τα κόμματα είναι υποχρεωμένα, πέραν των οικονομικών καταστάσεων κάθε έτους, να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους καταστάσεις με όλες τις εισφορές που δέχονται άνω των 500 ευρώ, σε πίνακα που ανανεώνεται κάθε τέλος Ιουνίου και στο οποίο περιλαμβάνεται και το όνομα του φυσικού προσώπου ή της εταιρείας που προβαίνει στην εισφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στην αντιπολίτευση με Νόμο ο ΔΗΣΥ-Προτείνει κατάργηση εισφορών σε κόμματα

Ο ΔΗΣΥ σήκωσε το γάντι και προσκάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να εμπλακούν σε μια τέτοια διαβούλευση, έτσι ώστε να απαγορευτούν εντελώς οι εισφορές προς τα κόμματα. Εισφορές, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται πιο κάτω, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των εσόδων, ειδικά για τα μεγάλα κόμματα.

Σε μια περίοδο που τα κόμματα έχουν περιέλθει σε κάποιο βαθμό σε ανυποληψία, με το εκλογικό σώμα αποδεδειγμένα να τους έχει γυρίσει την πλάτη, τους νέους να μην εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους και γενικότερα το κύρος τους να βρίσκεται στο ζενίθ, η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τις καταγγελίες ενός βουλευτή, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στην παρούσα συγκυρία της προεκλογικής περιόδου. Ήδη οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δεν τυγχάνουν καμίας κομματικής στήριξης, έχουν πάρει το μήνυμα και βγήκαν μπροστά, απαιτώντας έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, ενώ ανάμεσα στα κόμματα, αφενός επικρατεί ενός είδους αμηχανία, μετά και την πρόταση του ΔΗΣΥ, αλλά και αναβρασμός, ενόψει των ελέγχων σε προεκλογική περίοδο.

Για πολλούς η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα, ωστόσο πλέον βρίσκεται στο τραπέζι και θα πρέπει να κόμματα, εάν όντως επιθυμούν να αποκαταστήσουν το κύρος τους, να τη διαχειριστούν με τον ανάλογο τρόπο. Την ίδια ώρα κάποιοι επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, διότι το κόστος λειτουργίας των κομμάτων θα παραμείνει τεράστιο και στο τέλος θα κληθεί η πολιτεία μέσω των κομματικών χορηγιών να πληρώσει το κενό που θα δημιουργήσει η απαγόρευση εισφορών.

Αξίζει τον κόπο ωστόσο να ρίξει κανείς μια ματιά στα οικονομικά των κομμάτων και τις εισφορές που δέχθηκαν για το 2021, η οποίες θα πρέπει να σημειωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις ήταν αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρτίδα σκάκι οι έρευνες για ΚΕΠ-Ρουά ματ από Οδυσσέα, αντιδρούν οι υπόλοιποι

Στην κορυφή της λίστας εισφορών φυσικών και νομικών προσώπων βρίσκεται το ΑΚΕΛ, με εισφορές γύρω στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός με εισφορές κοντά στις 815 χιλιάδες ευρώ. Το Δημοκρατικό Κόμμα για το 2021 δέχθηκε εισφορές κοντά στις 375 χιλιάδες ευρώ, η Δημοκρατική Παράταξη 107 χιλιάδων ευρώ και το Κίνημα Οικολόγων 15500 ευρώ. Σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, στις ιστοσελίδες τους δεν εντοπίστηκαν οι εν λόγω καταστάσεις, πέραν από τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους.

Κόμμα

Ποσό Εισφορών 2021

ΔΗΣΥ

815000

ΑΚΕΛ

1400000

ΔΗΚΟ

375000

ΔΗΠΑ

107000

Οικολόγοι

15500

Οι μεγαλύτερες εισφορές

Σύμφωνα με τον Νόμο τα κόμματα δικαιούνται να λαμβάνουν εισφορές μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ. Στο ΑΚΕΛ πέραν της ιδιομορφίας που υπάρχει με τους αξιωματούχους να καταθέτουν μέρος της αντιμισθίας που λαμβάνουν από δημόσια αξιώματα στο κόμμα, που περιλαμβάνεται στις σχετικές καταστάσεις, ξεχωρίζουν για το 2021 οι εισφορές ύψους 45 χιλιάδων ευρώ από το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου και Πιερή, η εισφορά 28 χιλιάδων ευρώ από τον ΟΠΑΠ, οι εισφορές 21 χιλιάδων, 36 χιλιάδων και 40 χιλιάδων από την εταιρεία Λαϊκού και θυγατρικές της αντίστοιχα, η εισφορά 46 χιλιάδων από την εταιρεία Masterstar Trading LTD, η εισφορά 40 χιλιάδων από την εταιρεία ΛΟΕΛ και η εισφορά πενήντα χιλιάδων από την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό ξεχωρίζουν οι εισφορές, 33 χιλιάδων από την C.A. Papaellinas & Go ltd, 32 χιλιάδων από την CMK Eurofinance consultans ltd, 50 χιλιάδων από την Fxpro Financial services ltd, 50 χιλιάδων από την HF Markets (Europe) ltd, 50 χιλιάδων από την I.A.S. Accouning Services ltd, 25 χιλιάδων από την Photos Photiades Breweries, 25 χιλιάδων από τον Ανδρέα Ιωάννου, 50 χιλιάδων από την Ένωση Πλοιοκτητών, 50 χιλιάδων από τον Κωνσταντίνο Ζερταλή και 50 χιλιάδων από τον Μάριο Κοσμά.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα ξεχωρίζουν οι εισφορές 25 χιλιάδων της D.A. Blue oranfe property developers,  50 χιλιάδων της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, 50 χιλιάδων της Fiduserve Management LTD, 50 χιλιάδων της Falconeye Consultants, 50 χιλιάδων της Brentroak Services, 25 χιλιάδων του Ανδρέα Χατζηγιάννη και 25 χιλιάδων των Λατομείων Φαρμακά.

Σημειώνεται πως οι εισφορές σε ΔΗΠΑ και Οικολόγους είναι όλες κάτω των 10 χιλιάδων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα καλοκαίρι σε κρίση-Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα και το ακόνισμα των μαχαιριών

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ