Παρτίδα σκάκι οι έρευνες για ΚΕΠ-Ρουά ματ από Οδυσσέα, αντιδρούν οι υπόλοιποι

Στο συμπέρασμα ότι η βαλίτσα του σκανδάλου των παράνομων πολιτογραφήσεων θα πάει μακριά, αφού μετά κι από τη δημοσιοποίηση αλλά και τη συζήτηση της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΕΠ, στην Επιτροπή Ελέγχου, άνοιξαν ακόμη περισσότερα μέτωπα, τα οποία εν μέσω προεκλογικού, θα απασχολήσουν έντονα την επικαιρότητα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον και εκτός συνόρων.  

Αρκετοί εκτιμούσαν πως μετά και τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την ώρα που έχουν προηγηθεί τα πορίσματα των Επιτροπών Καλογήρου και Νικολάτου και αφού ήδη η Αστυνομία και Νομική Υπηρεσία έχουν καταχωρήσει κάποιες από τις υποθέσεις που διερευνούν, αυτό που απομένει είναι η ετυμηγορία των Δικαστηρίων, ενώπιον των οποίων οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν υποθέσεις. Ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να δημοσιοποίησε ακόμα μια Ειδική Έκθεση, ωστόσο δεν είπε την τελευταία του λέξη, αφού δύο κινήσεις που έχει προαναγγείλει, αναμένεται να ρίξουν κι άλλο λάδι στο καυτό τηγάνι των πολιτογραφήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεσμευμένη η έπαυλη πέντε εκατομμυρίων του Τζο Λο-Περιμένουν σήμα από εξωτερικό

Αυτό που προκύπτει, μετά και από την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, είναι πως μια σειρά από ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα των παρόχων στο ΚΕΠ, παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, για το οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού άκουσε τον νέο Έφορο Φορολογίας να υιοθετεί κι αυτός τη θέση των τριών προκατόχων του, προανήγγειλε την αποστολή νέας επιστολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού θεωρεί πως η θέση που εκφράζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Φορολογίας είναι εκτός λογικής.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, δεν είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού ήδη εκκρεμεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία μάλιστα, ενημέρωσε την επιτροπή Ελέγχου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος εξήγησε πως η διαδικασία βρίσκεται σε στάδιο αιτιολογημένης γνώμης – το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – από τον Ιούνιο του 2021. Σημείωσε ότι η Κομισιόν απέστειλε τον Ιούλιο του 2021 προειδοποιητική επιστολή (το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει), την οποία το ΥΠΕΞ απάντησε τον Αύγουστο, αλλά η Κομισιόν ακόμη να επανέλθει επί των απαντήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες ΑΚΕΛ για εισφορές επενδυτών σε ΔΗΣΥ-Εμπλέκει δικηγορικά Υπουργών

Με αυτά τα δεδομένα και δεδομένου ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν λάβει διαφορετική απάντηση τα επόμενα 24ωρα για την επίσημη θέση του Υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας, θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που για το θέμα εκκρεμεί και η διαδικασία επί παραβάσει. Συνεπώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι η θέση των Βρυξελλών για το εν λόγω θέμα, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα δικαιώνει τον Ελεγκτή και θα αδειάζει την Κυβέρνηση ή το αντίθετο.

Αυτή η κόντρα μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Κυβέρνησης, έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, αφού οι διαφωνίες και οι αλληλοκατηγορίες, δεν αποτελούν είδηση. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου πέραν από την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Γενικός Ελεγκτής αμφισβητεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και τις προθέσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτός είναι και ο λόγος που προτίθεται εντός των επόμενων ημερών να προσφύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για την περίπτωση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, για τους οποίους θεωρεί πως υπάρχει ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος, αφού αμφότεροι υπήρξαν μέλη Υπουργικών Συμβουλίων του Νίκου Αναστασιάδη που ενέκριναν διαβατήρια. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την περασμένη Πέμπτη ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γιώργος Σαββίδης εμπλέκεται σε περίπου 500 αποφάσεις παραχώρησης πολιτογραφήσεων και ο Σάββας Αγγελίδης σε χίλιες. Πάντως, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν κλείνει τον δίαυλο συνεργασίας με τη Νομική Υπηρεσία, αφού εξέφρασε την ετοιμότητα της να αποστείλει στον Σάββα Αγγελίδη τις τέσσερις εκθέσεις που ζήτησε τον περασμένο μήνα για τις πολιτογραφήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει Βρυξέλλες για το 5% ο Οδυσσέας-«Ανυπόστατες επισημάνσεις», απαντά το ΥΠΟΙΚ

Εξάλλου το γεγονός πως βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έγιναν από τον Χρίστο Χριστοφίδη, δίδει και την κατεύθυνση που η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Οι καταγγελίες Χριστοφίδη, οι οποίες επί της ουσίας παρέμειναν αναπάντητες από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Επίτροπο Διαφάνειας στους οποίους απευθύνονταν, είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι εν λόγω καταγγελίες δεν είναι καινούριες, αφού και στο παρελθόν τα συγκεκριμένα ονόματα επενδυτών που φέρονται ότι έκαναν εισφορές χιλιάδων ευρώ στο Δημοκρατικό Συναγερμό, είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Ανάλογη είναι και η δεύτερη καταγγελία Χριστοφίδη για την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων υπουργών και πρώην υπουργών σε πολιτογραφήσεις. Σημειώνεται πως ανάμεσα σε αυτά τα δικηγορικά γραφεία είναι και το γραφείο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησαν σε Οδυσσέα, υπεραμύνθηκαν των χειρισμών τους οι αρμόδιοι για ΚΕΠ

Για το θέμα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, τόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης όσο και ο Χάρης Πογιατζής. Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε χρόνο έτσι ώστε να ενημερωθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αφού διαβουλευθεί με μια σειρά από άλλους αρμόδιους για το θέμα αξιωματούχους, θα τοποθετηθεί. Από την πλευρά του ο Χάρης Πογιατζής ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί, διότι, όπως εξήγησε θα πρέπει να γίνει έρευνα και να εξεταστούν τα στοιχεία. «Αν δεν υπάρχει καταγγελία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυταπάγγελτη εξέταση», εξήγησε.

Συνοψίζοντας οι επόμενες ενέργειες που προανήγγειλε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αποτελούν ακόμα μια δράση που θα προκαλέσει αντίδραση, όσων θα επηρεαστούν από αυτές. Συνεπώς τα ερωτήματα που θα αναμένουν απάντηση τις επόμενες ημέρες είναι:

  • Πώς θα αντιδράσει η Νομική Υπηρεσία, πρώτον στο γεγονός ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα προσφύγει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς
  • Πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση στη νέα επιστολή καταγγελίας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ πρώτης κατοικίας
  • Τι θα πράξει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, στην προσφυγή Οδυσσέα για το θέμα του Γενικού και του Βοηθού

Σε ένα άλλο επίπεδο εκκρεμούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα για το ΚΕΠ, όπως για παράδειγμα το θέμα με τα πωλητήρια έγγραφα  ακινήτων σε επενδυτές, για τα οποία διαπιστώθηκε πως μέχρι σήμερα εκκρεμούν, αφού δεν οικοδομήθηκαν τα σπίτια, τα διαμερίσματα ή οι επαύλεις που οι επενδυτές θεωρητικά πλήρωσαν για να τα μετατρέψουν σε μόνιμη τους κατοικία. Άλλα ζητήματα που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου, έχουν να κάνουν με τη δέσμευση της περιουσίας του Τζο Λο στην οποία μπήκε μέμο στο Κτηματολόγιο, εν αναμονή των σχετικών αιτημάτων για πώληση από τις αρχές τρίτων χωρών, όπως επίσης και το θέμα ανάκλησης διαβατηρίων, για το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες οδηγούνται ενώπιον του Υπουργικού για λήψη της τελικής απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics