Ένα καλοκαίρι σε κρίση-Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα και το ακόνισμα των μαχαιριών

Βυθισμένο στην κρίση ήταν το καλοκαίρι για την Κυβέρνηση, καθώς μία σειρά από αποφάσεις της ή ο τρόπος που ανταποκρίθηκε σε γεγονότα, κοινωνικά αιτήματα και άλλα ζητήματα, την έβαλαν σε μπελάδες, πολλοί από τους οποίους θα την συνοδεύουν και το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Καθώς προχωρούμε στην προεκλογική περίοδο, τα πολλά ανοιχτά μέτωπα θα καθίστανται όλο και πιο «αιματηρά», με την ανάγκη των προσεκτικών κινήσεων και της τήρησης ισορροπιών να αυξάνεται. 

Η αρχή αυτής της καυτής περιόδου ήρθε με τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών για τις επαφές υψηλόβαθμου αξιωματικού της Αστυνομίας με βαρυποινίτη, με στόχο να πληγεί η ίδια. Η Κυβέρνηση δήλωνε άγνοια, η Εισαγγελία δεν προχώρησε αμέσως στον διορισμό ποινικού ανακριτή, ζητώντας να προηγηθεί γραπτή καταγγελία, ο Αρχηγός Αστυνομίας λειτουργούσε με εκνευρισμό και η Υπουργός Δικαιοσύνης καθυστερούσε να θέσει τον αστυνομικό σε διαθεσιμότητα. Ακολούθησε η απόφαση για νέα έρευνα από ποινικούς και ανακριτές, για κινητά και ναρκωτικά στις Φυλακές, που εν μέρει βασίστηκε σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ που περιλάμβανε μαρτυρικό υλικό από την πρώτη έρευνα, αλλά ουδέποτε κρίθηκε αναγκαίο από τις Αρχές να διερευνηθεί πώς διέρρευσε αυτό. Βασίστηκε, επίσης, σε πληροφορίες που προέκυψαν από αστυνομική έρευνα που χρονολογείτο και σε μία επιστολή της αρμόδιας Υπουργού.  

Στη συνέχεια είδε το φως της δημοσιότητας διαβαθμισμένη επιστολή της Στέφης Δράκου, στην οποία φαίνεται να ζητούσε να ενεργοποιηθούν δυνατότητες του συστήματος που ήταν εγκατεστημένο στις Κεντρικές Φυλακές για φραγή κλήσεων, οι οποίες θα επέτρεπαν την συλλογή δεδομένων διερχομένων, επισκεπτών, δικηγόρων και οποιουδήποτε νομοταγούς πολίτη βρισκόταν εντός της εμβέλειας του συστήματος, αυξάνοντας τον προβληματισμό που ήδη υπήρχε ανάμεσα στους πολίτες. Και αντί να διερευνηθεί πώς διέρρευσε μια διαβαθμισμένη υπουργική επιστολή, αποφασίστηκε η διεξαγωγή έρευνας με επίκεντρο τις καταγγέλλουσες (whistleblowers) στην πρώτη υπόθεση, για το πώς διέρρευσε ένα μη απόρρητο email, στο οποίο επιβεβαιώνονταν πληροφορίες που υπήρχαν στη διαβαθμισμένη επιστολή της Υπουργού, η διαρροή της οποίας δεν κρίθηκε πως έπρεπε να διερευνηθεί.

Όλοι αυτοί οι χειρισμοί, που έγιναν από διάφορες υπηρεσίες, δεν έκαναν τίποτε για να βελτιώσουν την εικόνα της Κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τα αντανακλαστικά τους ενώπιον καταγγελιών για διαφθορά και διαπλοκή. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αναμένονται πορίσματα και περαιτέρω χειρισμοί εν μέσω προεκλογικού.

Το ζήτημα, μάλιστα, συνδέεται και με αυτό των παρακολουθήσεων, όχι απλώς επειδή ο Διοικητής της ΥΚΑΝ φέρεται να ζητούσε από τον βαρυποινίτη να παρακολουθεί προσωπικό και κρατούμενους των Φυλακών, αλλά λόγω και της επιστολής Δράκου. Το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ελλάδα, με την παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού και δημοσιογράφου και τα όσα επακολούθησαν δεν άργησε να αποκτήσει κυπριακή διάσταση, αφού η αντιπολίτευση εντοπίζει διασύνδεση μεταξύ της υπόθεσης στην Ελλάδα και αυτής του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο, που έκλεισε χωρίς  να βρεθούν φυσικά πρόσωπα ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά και με καταγγελίες για παρακολουθήσεις πολιτικών και άλλων προσώπων.

Παρά τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση επιμένει πως δεν παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους ή νομοταγείς πολίτες και δεν φαίνεται να είναι πρόθυμη να διερευνήσει περαιτέρω τη διασύνδεση. Πάντως για το θέμα η Κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, στο μικροσκόπιο του οποίου βρίσκεται το ζήτημα, κι όχι μόνο στην αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και αναμένεται να βρίσκεται στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα.  

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η επιστροφή ενός από τους μεγαλύτερους εφιάλτες της τρέχουσας διακυβέρνησης, αυτή του σκανδάλου του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Παρόλο που η ίδια παραδέχθηκε τις αδυναμίες του και αποφάσισε την κατάργησή του, δεν παύει να αποτελεί μια μεγάλη «τάτσα» το γεγονός πως επί δικής της διακυβέρνησης έγιναν τόσες πολλές παρατυπίες, επιτράπηκε τόσο εκτεταμένη κατάχρηση εξουσίας από κάποιους και οι κρατικές υπηρεσίες δεν επέδειξαν την αρμόζουσα υπευθυνότητα. Και στους δικούς της Υπουργούς και Υπουργικό Συμβούλιο είναι που καταλογίζει ευθύνες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για όλα αυτά.

Το γεγονός, δε, πως η Κυβέρνηση επιλέγει να βγαίνει στην αντεπίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή με συντονισμένο τρόπο, αποφεύγοντας την ουσία, δείχνει μια μεγάλη αμηχανία στη διαχείριση ενός ζητήματος που έχει ξαναδιαχειριστεί και για το οποίο θα έπρεπε να ήταν σε θέση να κάνει αυτοκριτική χωρίς δεκάδες «αλλά» και δικαιολογίες. Αντ’ αυτού, καταλογίζουν στον Ελεγκτή ευθύνες, αλλότρια κίνητρα, τον διαψεύδουν κτλ, ενώ πολλά από αυτά που ανέφερε τώρα είχαν εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη πολύ πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση και δεν αναμένεται να βελτιωθούν στα μάτια των πολιτών, όσο κι αν ρίχνουν ευθύνες αλλού. Η πραγματικότητα είναι -και φάνηκε για άλλη μια φορά- πως ακόμη κι αν το ίδιο το ΚΕΠ δεν ήταν πρόβλημα και όντως έφερε έσοδα στο κράτος σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, τα προβλήματα που προκάλεσε στην Κυβέρνηση η διαχείρισή του θα είναι πάντοτε περισσότερα, σε όσες αντεπιθέσεις κι αν βγει.

Η Κυβέρνηση όμως μπήκε σε μπελάδες και για μικρότερα ζητήματα, τα οποία με λίγη προσοχή ενδεχομένως να μην είχαν καν προκύψει. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΟΑΥ, που το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε να ακολουθήσει τη σύσταση του ΚΕΒΕ για διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πέτρου Αγαθαγγέλου, ενός ανθρώπου που αποτελούσε κόκκινο πανί για όλους τους κοινωνικούς εταίρους που στηρίζουν το ΓεΣΥ και που ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε λίγους μήνες προηγουμένως ξεκόψει κάθε συζήτηση για μια τέτοια εξέλιξη. Εξαιτίας αυτής της απόφασης ξέσπασε μια τεράστια, μακρόσυρτη κρίση, η οποία έθετε εν αμφιβόλω ακόμα και τις κυβερνητικές προθέσεις για το ΓεΣΥ, την στιγμή που της πιστώνεται η δημιουργία του.

Τελικά, όχι απλώς δεν καλύφθηκαν οι κενές θέσεις στο Δ.Σ. αλλά αυξήθηκαν, καθώς υπέβαλε την παραίτησή της και μία εκ των εκπροσώπων της Κυβέρνησης σε αυτό, ενώ υπό παραίτηση τελεί και ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Θωμάς Αντωνίου, η οποία, αν τελικά γίνει αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δημιουργήσει άλλον ένα πονοκέφαλο. Κι αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν η Κυβέρνηση δεν υποτιμούσε την αντίδραση, που ήταν σίγουρο ότι επρόκειτο να προκύψει από τον εν λόγω διορισμό.

Κι αυτά δεν ήταν τα μοναδικά ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Στις συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό φάνηκε να υπήρξε πισωγύρισμα, με αποτέλεσμα η συμφωνία που ανακοινώθηκε να μην αφήνει τελικά κανένα ικανοποιημένο, την ίδια ώρα που αυξήθηκαν οι φωνές διάφορων τοπικών ομάδων, όπως των κατοίκων της περιοχής Βασιλικού, Μιτσερού και Ακάμα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν και έκτροπα. Το καλοκαίρι του 2022 γινόταν στην Κύπρο συζήτηση μέχρι και για το τι είναι χαλλούμι. Και εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, η Βουλή έπρεπε να συνέλθει για να συζητήσει τις αναπομπές των νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ένα ζήτημα που «πονά» τις τσέπες των πολιτών και που δεν φρόντισε η ίδια να ρυθμίσει στον βαθμό που απαιτούσε η κοινωνία, σε μια περίοδο που η Κύπρος, όπως και πολλές άλλες χώρες, βιώνουν μία από τις χειρότερες πληθωριστικές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Μπαίνοντας στο τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησής της, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εργάζεται πλέον και για την υστεροφημία της. Που σαφώς προτιμά να έχει περισσότερο ΓεΣΥ και μεταρρυθμίσεις, παρά κούρεμα και διαβατήρια. Να κερδίζουν στη ζυγαριά τα καλά και τα επιτεύγματα στο βάθος της δεκαετίας. Όμως βρίσκεται συνεχώς απέναντι στην οργή της αντιπολίτευσης, που ακονίζει μαχαίρια ενόψει των κρίσιμων μηνών της προεκλογικής εκστρατείας και κάθε μικρό ή μεγάλο λάθος αναπόφευκτα θα μεγεθύνεται μέσα από τον προεκλογικό φακό. Πόσο μάλλον όταν το κυβερνών κόμμα διεκδικεί ανανέωση της λαϊκής εντολής για άλλη μία πενταετία, ως προέκταση και συνέχεια της τρέχουσας διακυβέρνησης.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν