Ζητά εξηγήσεις από κόμματα για εισφορές ο Ελεγκτής-Νέα στοιχεία από Χριστοφίδη

Κι άλλες περιπτώσεις ατόμων που, αφού έλαβαν διαβατήρια στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, προχώρησαν σε γενναιόδωρες εισφορές στο κυβερνών κόμμα, έθεσε ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή και του Επιτρόπου Διαφάνειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, είχε παρουσιάσει πέντε τέτοια παραδείγματα και επανήλθε με νέες καταγγελίες για μοτίβα και υπόνοιες διαπλοκής και διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, που παρατίθενται στην επιστολή Χριστοφίδη,

1.            Ο Ilya Guaradze πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 21/12/2016. Το 2016 η εταιρεία Waneron Enterprises Ltd, η οποία ανήκει στο συγκεκριμένο πρόσωπο παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 25,000 ευρώ.

2.            Ο Ching Chiat Kwong πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 24/7/2019. Η εταιρεία Oxley Planet Vision Properties στην οποία ο κύριος Kwong παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης, παρουσιάζεται το 2018 με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 25,000 ευρώ.

3.            Ο Tal Mashkif πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 13/7/2016. Το 2019 η εταιρεία Marfieds Enterprises Ltd, στην οποία ο κύριος Mashkif παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης, το 2019 παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 10,000 ευρώ.

4.            Ο Yan Jie πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018. Το 2019 η εταιρεία Holimax Investment, στην οποία ο Yan Jie παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης, παρουσιάζεται το 2019 με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 20,000 ευρώ. Αυτή η εισφορά έχει ήδη καταγραφεί αφού συνιδιοκτήτης της εταιρείας είναι και ο Yan Lugen ο οποίος επίσης έχει πολιτογραφηθεί και βρίσκεται στα στοιχεία που είχαμε παρουσιάσει στην Επιτροπή Ελέγχου χτες.

Οι αρχικές καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ αφορούσαν ποσό 205,000 ευρώ και στη βάση των επιπρόσθετων στοιχείων, το ποσό ανεβαίνει στα 265,000. «Κύριε Γενικέ, ζητούμε όπως επιβεβαιώσετε καταρχήν τα στοιχεία. Όπως μας ενημερώσετε και για τους εμπλεκόμενους παρόχους στις περιπτώσεις αυτές και να ερευνήσετε την ύπαρξη διαπλοκής σε ότι αφορά τις εισφορές αυτές», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χριστοφίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοφίδης είχε απευθυνθεί ευθέως στον Γενικό Ελεγκτή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, ζητώντας να επιβεβαίωσει τις καταγγελίες του. Ζήτησε, επίσης, από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ενημερώσει αν υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες έγκρισης των εν λόγω πολιτογραφήσεων.

«Δημιουργούνται υπόνοιες διαπλοκής»

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέφερε πως «χθες καταγγείλαμε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι οι εισφορές πολιτογραφηθέντων προς το κυβερνών κόμμα, μεταξύ 20-50,000 ευρώ, σε χρόνο κοντά στην πολιτογράφησή τους. Σήμερα έχω αποστείλει στον Γενικό Ελεγκτή και στον Επίτροπο Διαφάνειας, τέσσερις άλλες υποθέσεις που αφορούν συνολικά ένα ποσό 60,000 ευρώ, που έχουν δοθεί προς τον ΔΗΣΥ και πάλι από πολιτογραφηθέντες».

Εξήγησε ότι η απάντηση ότι τα στοιχεία είναι εκεί και είναι προσβάσιμα και όλα είναι νόμιμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν είναι σωστή, καθώς στη δημοσιότητα είναι τα ονόματα και ονόματα εταιρειών και χρειάζεται προσπάθεια για να εντοπίσεις τους πολιτογραφηθέντες. Περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται να συσχετίσεις τις ημερομηνίες εισφοράς, με την ημερομηνία της πολιτογράφησης.

«Δικαιούται προφανώς κάποιος να πάρει εισφορά μέχρι 50,000 από κάποιον Κύπριο πολίτη, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα. Αν αυτά τα λεφτά είναι προϊόν μίζας, εκβιασμού, προϋπόθεσης για να παρθεί μια πολιτική απόφαση, αυτό είναι καθόλα παράνομο και καθόλα απαράδεκτο. Άρα, επειδή βλέπουμε ένα μοτίβο, όπου ένα Υπουργικό Συμβούλιο έπαιρνε κάποιες πολιτικές αποφάσεις, που αφορούσαν τους χορηγούς του Συναγερμού, και αμέσως μετά ή λίγο πριν την πολιτική απόφαση βλέπουμε και μια εισφορά δεκάδων χιλιάδων ευρώ, δημιουργούνται προφανώς υπόνοιες διαπλοκής και διαφθοράς», τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Ελεγκτής καλεί κόμματα

Πάντως, μετά τις καταγγελίες Χριστοφίδη, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο Γενικός Ελεγκτής έδωσε οδηγίες στα στελέχη της Υπηρεσίας του, όπως αποστείλουν επιστολές σε όλα τα κόμματα ζητώντας να του αποσταλούν σε μηχανογραφημένη μορφή, όλες οι εισφορές που έγιναν σε αυτά, είτε από εταιρείες, είτε από φυσικά πρόσωπα.

Σε περίπτωση που η όλη διαδικασία προχωρήσει έγκαιρα και ομαλά, δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου να συμπεριληφθούν στην Ειδική Έκθεση που ετοιμάζεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου για τα οικονομικά των κομμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα αφορά, όχι μόνο το οικονομικό σκέλος των εισφορών στα κόμματα, αλλά και το ζήτημα που προκύπτει μετά τις καταγγελίες Χριστοφίδη για εισφορές στον Δημοκρατικό Συναγερμό από ξένους επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν, λίγο πριν ή λίγο μετά από τη στιγμή που έλαβαν κυπριακό διαβατήριο.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τη Νομοθεσία που είναι σε ισχύ, ξένοι υπήκοοι και εταιρείες με παρουσία μικρότερη των τριών ετών απαγορεύεται να κάνουν εισφορές σε κόμματα, πέραν των πέντε χιλιάδων ευρώ, ενώ Κύπριοι πολίτες, όπως ήταν και οι επενδυτές που πολιτοφραφήθηκαν, μπορούσαν και μπορούν να εισφέρουν μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ ανά έτος.

Η απάντηση του ΔΗΣΥ

Πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ απέρριψε τις υπόνοιες που εκφράστηκαν, διευκρινίζοντας ότι «όλες οι εισφορές προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό λήφθηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας - που ενσωματώνει και τις συστάσεις της Greco - και με πλήρη διαφάνεια μιας και είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του κόμματος από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, έχουν όλες υποβληθεί εδώ και χρόνια στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας προς έλεγχο».

Επιπρόσθετα καμία αναφορά για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων δεν έχει εγερθεί μέσα από τις τρεις ανεξάρτητες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για αυτό το ζήτημα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το θέμα είχε τεθεί και στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια του debate του ΡΙΚ, ο οποίος ανέφερε ότι αυτές οι δημοσιεύσεις έγιναν πριν χρόνια. «Έχουμε ένα νόμο για τα πολιτικά κόμματα. Αύριο το πρωί να πάρουμε απόφαση ότι απαγορεύεται η χρηματοδότηση του οποιουδήποτε κόμματος. Την ίδια ώρα πρέπει να λειτουργούν τα κόμματα. Πρέπει όμως να υπάρχει οικονομική στήριξη. Εναρμονιστήκαμε με την Γκρέκο που δεν απαγορεύεται η οποιαδήποτε εισφορά. Και ναι ως ΔΗΣΥ δεχόμαστε εισφορές με βάση τον Νόμο. Δεν είναι κάτι που κρύψαμε», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.