Βυθίζεται στην παρακμή η ΕΔΕΚ-Μετά την καταιγίδα έρχονται μεγαλύτερες φουρτούνες

Ένα κόμμα, χιλιάδες μέλη, εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες διαφωνούντες με την ηγεσία, εδώ και επτά μήνες που διαρκεί ο εμφύλιος. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση στην ΕΔΕΚ, και το ερώτημα που δικαιωματικά θέτουν αρκετοί, είναι αν το χθεσινό Συνέδριο και οι σημερινές εκλογές αποτελούν το κλείσιμο του κύκλου εσωκομματικών προστριβών και εσωστρέφειας ή αν αποτελεί το κύκνειο άσμα ενός ιστορικού κόμματος που θα το διαιρέσει οριστικά και αμετάκλητα.   

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θεωρεί πως η κίνηση του για αιφνιδιαστική σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και όσα ακολούθησαν χθες με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και τις εκλογές, αποτελούν την οριστική επίλυση του αδιεξόδου που σύμφωνα με τον ίδιο δημιούργησαν μέλη και στελέχη του κόμματος που ήθελαν να δουν την ΕΔΕΚ να μικραίνει ακόμα περισσότερο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακηρύχθηκε πρόεδρος για άλλη μια θητεία σε Συνέδριο εξπρές ο Σιζόπουλος

Οι διαφωνούντες στην ΕΔΕΚ θεωρούν από την πλευρά τους, ότι όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα αποτελούν το επιστέγασμα των παρανομιών, των τεχνασμάτων και των συγκρουσιακών καταστάσεων  που εκ φύσεως επιδιώκει ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος βλέπει παντού εχθρούς, σπιλώνει ασύστολα και επιχειρεί να μετατρέψει το κόμμα σε προσωπικό του μικρομάγαζο. 

Στη μέση είναι τα μέλη, τα στελέχη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος που όλη αυτή την περίοδο διατήρησαν μια κάπως πιο μετριοπαθή στάση, δεν τοποθετήθηκαν ανοικτά και δημόσια και περιμένουν. Κάποιοι εξ αυτών πάντως δυσαρεστήθηκαν τόσο πολύ από τα γεγονότα, που γύρισαν σελίδα και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ξανασχοληθούν με το κόμμα, αφού δεν βλέπουν φως στο τούνελ που δημιουργήθηκε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εξυπηρετεί πονηρές ατζέντες ο Σιζόπουλος»-Τον καλεί να συνέλθει η Ομάδα Πρωτοβουλίας

Γυρίζουν την πλάτη 

Το τι θα συμβεί μετά και από τη διεξαγωγή των σημερινών εκλογών, τουλάχιστον σε νομικό ή καλύτερα δικαστικό επίπεδο, είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο. Ήδη κάποιοι εκ των διαφωνούντων έδωσαν οδηγίες στους νομικούς τους συμβούλους, έτσι ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάθεση αίτησης παρακοής διατάγματος αφού ανοίξει ο δρόμος μέσω προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Προέδρου της ΕΔΕΚ. 

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του εμφυλίου στην ΕΔΕΚ, αρκεί κανείς να θυμηθεί πως από τους πέντε αξιωματούχους του κόμματος που κατάφεραν να εκλεχθούν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο και τη Βουλή, οι τρεις, δηλαδή το 60% βρίσκονται σήμερα απέναντι από τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Από αυτό το γεγονός εξάγεται αβίαστα και το συμπέρασμα πως σε μεγάλο βαθμό, η σημερινή ηγεσία του κόμματος δεν εκπροσωπεί την κρίσιμη μάζα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της που επέλεξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, δηλαδή τους Δημήτρη Παπαδάκη, τον Κωστή Ευσταθίου και τον Ηλία Μυριάνθους. 

Το πιο πάνω συμπέρασμα ενισχύεται αφενός και από την ισχνή παρουσία των μελών στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, όπου το ποσοστό που ψήφισε δεν ξεπέρασε το 40% με 45% του συνόλου του Σώματος, όπως και από την μικρή συμμετοχή στο Παγκύπριο Συνέδριο, όπου παρέστησαν περί των 100 μελών της ΕΔΕΚ, την ώρα που το κόμμα αριθμεί πέραν των επτά χιλιάδων μελών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίζει ρέστα ο Σιζόπουλος, εξετάζει αίτημα για άρση ασυλίας του η άλλη πλευρά

Απαντήσεις σε δύο επίπεδα 

Κι αν σε νομικό επίπεδο τα πράγματα είναι κάπως ξεκάθαρα, αφού επίκεινται σημαντικές εξελίξεις, τόσο στις υποθέσεις που εδώ και μήνες βρίσκονται ενώπιον των Δικαστηρίων όσο και σε αυτές που ενδεχομένως να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα είναι απολύτως ρευστά. Κι αυτό διότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, παρουσιάζεται ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, ελέγχοντας πλήρως τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση, να θεωρείται πως διατηρεί τα ποσοστά που το κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν κύκλοι της αντιπολιτευτικής τάσης, μια πλειάδα ιστορικών αλλά και πιο σύγχρονων σημαντικών στελεχών, που διατηρούν ισχυρά ερείσματα στη βάση του κόμματος, δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς μπροστά στα τεκταινόμενα, που όπως σημειώνουν εάν αφεθούν στα χέρια της σημερινής ηγεσίας, θα οδηγήσουν το κόμμα σε οριστικό λουκέτο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στο πλαίσιο ιδιωτικών συναντήσεων, ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να υπάρξει αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο, απέναντι στον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους συνεργάτες τους. Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών προέρχεται από πρόσωπα που κατα καιρούς και για διαφορετικούς λόγους βρέθηκαν απέναντι, ή διαφώνησαν με τις ενέργειες του Σιζόπουλου, ενώ την ίδια ώρα θεωρούν πως εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του κόμματος. 

Μάλιστα εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν κατά μέρος τις προσωπικές διαφωνίες που ενδεχομένως να έχουν μεταξύ τους, έτσι ώστε να δώσουν μαζί τη μάχη για να επανέλθει, όπως σημειώνουν, η νομιμότητα στο κόμμα και το συναίσθημα της περηφάνιας και όχι της ντροπής στα στελέχη, τα μέλη και τους απλούς ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ. 

Οι σημερινές κάλπες

Σε ένα άλλο επίπεδο, σήμερα στήνονται κάλπες στο κόμμα των Σοσιαλιστών, όπου τα μέλη καλούνται να εκλέξουν τον αναπληρωτή πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του Κινήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και τα 35 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αναδεικνύονται από το Συνέδριο, εκλέχθηκαν χθες άνευ ανθυποψηφίου. Το χθεσινό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της δημοσιογραφικής εστίας, παρακολούθησαν περίπου 100 μέλη του Κινήματος. Από το βήμα του ο Μαρίνος Σιζόπουλος επιτέθηκε στους διαφωνούντες και έδωσε απαντήσεις, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα του, ότι οι σημερινοί διαφωνούντες στήριξαν άλλους υποψηφίους και κόμματα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και πως όταν ανέλαβε το κόμμα ήταν διαλυμένο, κοντά στο 2% με τεράστια χρέη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρή επίθεση Σιζόπουλου σε διαφωνούντες-«Διασύρουν το κόμμα στα Δικαστήρια»

Στις χθεσινές δηλώσεις Σιζόπουλου, αναμένεται να υπάρξει απάντηση σήμερα από τη μερίδα των διαφωνούντων στην οποία αναφέρθηκε. 

Οι σημερινές εκλογές θα διεξαχθούν στα κατά τόπους γραφεία του κόμματος σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα. Τα μέλη της Επαρχίας Λάρνακας θα μπορούν να ψηφίσουν στη Λευκωσία, ενώ τα μέλη της Αμμοχώστου, θα μπορούν να ψηφίσουν είτε στη Λάρνακα, είτε σε κάλπη που θα λειτουργήσει στη Σωτήρα. Οι ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας θα είναι από τις δέκα το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα. 

Υπενθυμίζεται πως τη μια θέση αναπληρωτή προέδρου επαναδιεκδικεί η Μαρία Βασιλειάδου, έχοντας απέναντι της τον Μαρίνο Θεοδώρου. Τις δύο θέσεις αντιπροέδρων διεκδικούν επτά πρόσωπα, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Νικόλα Χρίστου. Πρόκειται για τους Ανδρέα Σιήκκη, Έλενα Περικλέους, Θωμά Ασπρή, Μάριο Χαννίδη και Λευτέρη Ανδρέου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνονται κάλπες σε όλες τις Επαρχίες για τις εκλογές της ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι