Παίζει ρέστα ο Σιζόπουλος, εξετάζει αίτημα για άρση ασυλίας του η άλλη πλευρά

Σε παρτίδα σκληρού πόκερ μοιάζει πλέον η κατάσταση στην ΕΔΕΚ, με τα στρατόπεδα να είναι έτοιμα να παίξουν την επόμενη παρτίδα, η οποία αναμφίβολα θα έχει τόσο νικητές όσο και χαμένους, τους οποίους ενδεχομένως να αναδείξει η Δικαιοσύνη, αφού η πραγματική μάχη δίνεται στις δικαστικές αίθουσες, την ίδια ώρα που στα όργανα του κόμματος συμμετέχουν μόνο τα μέλη που στηρίζουν τις προεδρικές επιλογές. 

Η απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου, να πραγματοποιήσει έκτακτη Κεντρική Επιτροπή, η οποία χθες αποφάσισε με τη συμμετοχή λιγότερων από τον μισών μελών της, τη διεξαγωγή του Παγκύπριου Συνεδρίου, έριξε αλάτι στις πληγές του κόμματος, που εδώ και περίπου επτά μήνες ταλαιπωρείται από τον εμφύλιο που ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο και τους συνεργάτες τους και τα στελέχη του κόμματος που ζητούσαν έλεγχο του μητρώου, πριν την διεξαγωγή του Παγκύπριου Συνεδρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκύπριο Συνέδριο, αναβλήθηκε τον Οκτώβριο μετά από τις αντιδράσεις των στελεχών του κόμματος και ειδικά του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Τερέπεη, ύστερα και από την έκδοση των σχετικών Δικαστικών Διαταγμάτων και το οποίο θα συνεχισθεί σήμερα.

Η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, αιφνιδίασε την πλευρά του Γραμματέα της Μιχάλη Τερέπεη, ο οποίος είχε προσφύγει τον περασμένο Νοέμβριο στη Δικαιοσύνη και εξασφάλισε διάταγμα που τραβάει κόκκινες γραμμές. Ωστόσο αυτή τη φορά λόγω της αιφνιδιαστικής κίνησης του Μαρίνου Σιζόπουλου, δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασής του. 

Ωστόσο, την ώρα που ο Σιζόπουλος προετοιμάζεται για το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται σήμερα, το στρατόπεδο Τερέπεη μελετά τα επόμενα του νομικά βήματα και ετοιμάζεται να σύρει τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ σε νέα φουρτουνιασμένα νερά. 

Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι δικηγόροι του Μιχάλη Τερέπεη, θεωρούν πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος, με την απόφαση του να συγκαλέσει την έκτακτη Κεντρική Επιτροπή που συνήλθε την χθες το απόγευμα, έχει παραβιάσει το διάταγμα που εξέδωσε το Δικαστήριο την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο μέχρι να τελεσιδηκήσει η υπόθεση, διατάττει και απαγορεύει στην ΕΔΕΚ την εκτέλεση και με οποιοδήποτε τρόπο υλοποίηση των επίδικων αποφάσεων του Έκτακτου Συνεδρίου της 24ης Οκτωβρίου. 

Κάτι που ερμηνεύεται με αίτηση για παρακοή του σχετικού διατάγματος, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν πως οι δικηγόροι του Τερέπεη εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ανώτατο για άρση της ασυλίας του. Σε μια τέτοια περίπτωση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αίτηση παρακοής διατάγματος ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, στο οποίο θα καταγγελθεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ για περιφρόνηση της Δικαιοσύνης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, «όποιος ανυπακούει σε διάταγμα, ένταλμα, ή διαταγή που εκδόθηκε από Δικαστήριο, λειτουργό ή πρόσωπο που ενεργεί με οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα και κανονικά εξουσιοδοτημένο για αυτό, είναι ένοχος πλημμελήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δύο χρόνων, εκτός όταν καθορίζεται ρητά κάποια άλλη ποινή ή διαδικασία σε συνάφεια με τέτοια ανυπακοή».

Την ίδια ώρα σε ισχύ βρίσκεται και το διάταγμα για την Επαρχιακή Διάσκεψη Λευκωσίας, όπου το Δικαστήριο είχε διατάξει την μη χρήση του επίδικου μητρώου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Με τη διεξαγωγή σήμερα του Συνεδρίου, οι διαφωνούντες στην ΕΔΕΚ, θεωρούν πως παραβιάζεται και αυτό το διάταγμα.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα πράγματα μπορεί να πηγαίνουν όπως τα σχεδίασε ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι συνεργάτες του, ωστόσο όσο περνούν οι ημέρες γίνεται ακόμα πιο έντονη η δυσφορία μιας πλειάδας σημαντικών στελεχών που εκφράζουν πλέον ανοικτά τη διαφωνία τους με τη στάση του προέδρου του κόμματος. 

Τελευταίος που βγήκε ανοικτά και κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο, είναι ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου ο οποίος έκανε λόγο για μετατροπή του κόμματος σε μικρομάγαζο του Μαρίνου Σιζόπουλου. «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Υπάρχει μια κρυψήνια πίσω από τις πράξεις και τις διακηρύξηες. Έχει μετατραπεί ο εσωκομματικός διάλογος και δημοκρατία σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και αιφνιδιασμού. Μα αυτή είναι η αποστολή τους; Να αιφνιδιάζει ο ένας τον άλλο και να προωθουμε προσωπικές ατζέντες;», διερωτήθηκε ο Κωστής Ευσταθίου

«Η ΕΔΕΚ δεν είναι ούτε του Σιζόπουλου, ούτε του Ομήρου, ούτε του Ευσταθίου. Αυτή την ΕΔΕΚ δεν μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε μικρομάγαζο», πρόσθεσε ενώ ερωτηθείς ποιον εννοεί ότι μετέτρεψε το κόμμα σε μικρομάγαζο, κατονόμασε τον Μαρίνο Σιζόπουλό. «Έχει εκληφθεί η ευγένεια και η σιωπή μου ως αδυναμία. Μπορεί κάποιοι να έχουν ασυλία γιατί είναι βουλευτές. Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν ασυλία», ήταν το μήνυμα που έστειλε με νόημα ο Κωστής Ευσταθίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών