Αιφνιδίασε ο Σιζόπουλος-Η κατηγορία για παρακοή και τι θέλει να πετύχει στην ΚΕ

Νέα τροπή λαμβάνει η εσωκομματική κρίση που μαίνεται εδώ και μήνες στην ΕΔΕΚ με φόντο τη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου από το οποίο θα αναδειχθεί η ηγεσία του κόμματος, με το μητρώο μελών να βρίσκεται στο επίκεντρο. Μετά από αλλεπάλληλα δικαστικά διατάγματα, το κόμμα σύντομα θα τελεί σε κατάσταση ακυβερνησίας, αφού τον ερχόμενο μήνα λήγει η θητεία του προέδρου του, ο οποίος επιχειρεί με μια αιφνιδιαστική κίνηση να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος του μετά το μπλόκο που του έβαλαν οι διαφωνούντες με βούλα του Δικαστηρίου.   

Μετά από μια περίοδο όπου η κάθε πλευρά κράτησε χαμηλούς τόνους και χωρίς ουσιαστικά να έχει προκύψει οποιαδήποτε εξέλιξη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος αιφνιδίασε χθες, αποστέλλοντας πρόσκληση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για έκτακτη σύγκληση της σήμερα, με συγκεκριμένη ατζέντα. Αξίζει να σημειωθεί πως η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΔΕΚ, είναι ευθύνη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλη Τερέπεη, όπου πάντα σύμφωνα με το Καταστατικό, έχει την ευθύνη σύγκλησής της σε συνεργασία με τον Πρόεδρο. 

Η δικαίωση μετά την καρατόμηση του Τερέπεη

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Τερέπεης εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής το 2017 και ήταν από εκείνα τα στελέχη που έθεσαν το θέμα του μητρώου του κόμματος πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου που ήταν προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο του 2021, κατηγορώντας τον Μαρίνο Σιζόπουλο για αλλοίωση του. Μάλιστα ως εκ της θέσεως του ήταν και μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων που είχε την ευθύνη διεξαγωγής του Συνεδρίου. Ο κ. Τερέπεης σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων, αρνήθηκε να υπογράψει τις ταυτότητες συνέδρων, αφού εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αλλοίωση του μητρώου. 

Αν και το Τακτικό Συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε συγκαλέσει μια εβδομάδα μετά Έκτακτο Συνέδριο, το οποίο είχε αποφασίσει μεταξύ άλλων την καρατόμηση του Μιχάλη Τερέπεη από τα καθήκοντα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο ο κ. Τερέπεης εξασφάλισε Δικαστικό Διάταγμα το οποίο παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το οποίο μέχρι να τελεσιδηκήσει η υπόθεση, διατάττει και απαγορεύει στην ΕΔΕΚ την εκτέλεση και με οποιοδήποτε τρόπο υλοποίηση των επίδικων αποφάσεων του Έκτακτου Συνεδρίου της 24ης Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλεπάλληλα δικαστικά χτυπήματα σε Σιζόπουλο-Και... νέο διάταγμα

Γιατί θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή 

Σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, στην ατζέντα βρίσκονται δύο ζητήματα τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται πλήρως με τον Μιχάλη Τερέπεη. Συγκεκριμένα το πρώτο θέμα για συζήτηση είναι η πραγματοποίηση/ολοκλήρωση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, του Παγκύπριου Συνεδρίου, εντός της περιόδου των 5 ετών που καθορίζεται ρητά από το Άρθρο 30(2) του Καταστατικού.

Το δεύτερο θέμα αφορά την ερμηνεία από την Κεντρική Επιτροπή του Άρθρου 31 του Καταστατικού, δυνάμει του Άρθρου 55. Το Άρθρο 55 του Καταστατικού της ΕΔΕΚ προβλέπει πως για σκοπούς ερμηνείας του αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή. Συνεπώς αυτό που θα επιδιώξει ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι η Κεντρική Επιτροπή να δώσει μια νέα ερμηνεία στο άρθρο 31 που αφορά της αρμοδιότητες της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων σε Συνέδριο. 

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι η επιδίωξη του Μαρίνου Σιζόπουλου, είναι να ερμηνευθεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με διαφορετικό τρόπο, το σημείο του άρθρου που αναφέρει πως τα τρία μέλη της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων θα πρέπει να υπογράψουν τις ταυτότητες των Συνέδρων, έτσι ώστε να προσπεράσει την άρνηση του Μιχάλη Τερέπεη και να συγκαλέσει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου άμεσα, σε νέα ημερομηνία. 

Δεν πάνε στην Κεντρική Επιτροπή

Πάντως μια σειρά από στελέχη του κόμματος με τα οποία επικοινώνησε ο REPORTER, όπως και ο ίδιος ο Μιχάλης Τερέπεης ο οποίος απευθύνθηκε με επιστολή προς τον πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δεν θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Μάλιστα ο κ. Τερέπεης στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε για σύγκληση του σώματος παραβιάζει το καταστατικό και δεύτερο, πως ο παραγκωνισμός του από τη θέση που εκλέχθηκε ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, αποτελεί παρακοή του Δικαστικού Διατάγματος που εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου. Επίσης ο κ. Τερέπεης υποδεικνύει πως από μόνη της η πρόσκληση για σύγκληση της ΚΕ της ΕΔΕΚ, συνιστά παρακίνηση των μελών της, για παρακοή Δικαστικού Διατάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζωπυρώνεται ο εμφύλιος στην ΕΔΕΚ-Συγκάλεσε Κεντρική Επιτροπή ο Σιζόπουλος

Πάντως νομικοί κύκλοι που μίλησαν, υποδεικνύουν πως στην παρούσα φάση, εάν ο Μαρίνος Σιζόπουλος όπως προνοεί το Καταστατικό, συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή έχοντας εξασφαλίσει τις υπογραφές του 1/3 των μελών της, μπορεί να το πράξει, αφού δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στην άλλη πλευρά, η οποία ωστόσο εξετάζει τα νομικά της όπλα, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την καταγγελία του για παρακοή διατάγματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση στα κόμματα από τους 607 της ΕΔΕΚ-«Αρρωστημένος κομματισμός που καταστρέφει τον τόπο»

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης