Το σοκ ακρίβειας, το ηλεκτροσόκ της αντιπολίτευσης και το παράδειγμα της Ελλάδας

Μια μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε ειδικά στην Ελλάδα και με τον χρόνο μεταφέρθηκε και στην Κύπρο, σε σχέση με τα μέτρα που η κάθε χώρα έλαβε για οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.   

Μόλις χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε με διάγγελμα από την οικία του όπου βρίσκεται σε απομόνωση λόγω νόσησης με κορωνοϊό ένα νέο πακέτο μέτρων, που μεταξύ άλλων περιελάβανε επιδότηση της βενζίνης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για πακέτο μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που αφορά 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις επικρίσεις, με το ΑΚΕΛ να εξαπολύει πυρά, κατηγορώντας την Κυβέρνηση, πως μένει απαθής μπροστά στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια. «Όλη η Κύπρος», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, «βλέπει και βιώνει την κοροϊδία σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, αλλά η κυβέρνηση δεν βλέπει καμιά παρατυπία. Όταν αυξάνονται οι τιμές διεθνώς, αυξάνονται ακαριαία στη χώρα μας. Όταν όμως μειώνονται, η μείωση έρχεται μετά από εβδομάες, αν τελικά έρθει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιθανή η επέκταση μέτρων για ακρίβεια-Ελέγχει την αισχροκέρδεια η Κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα έχει πολλαπλάσιο φόρο στα καύσιμα, ενώ η Κύπρος έναν εκ των πιο χαμηλών. Ενδεικτικά σήμερα η βενζίνη στην Ελλάδα πωλείται στα πρατήρια για 2.20 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Κύπρο κοντά στο 1.45 ευρώ το λίτρο με τη διαφορά να ανέρχεται στο 30%.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές απαντώντας στις επικρίσεις, υποδεικνύουν πως παρά τις συνέπειες η Ελλάδα δεν έκανε οριζόντια μέτρα, σε αντίθεση με την Κύπρο, η οποία μάλιστα μείωσε στον κατώτατο δυνατό βαθμό τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που καμία άλλη χώρα εντός της Ε.Ε. δεν έπραξε. Επιπρόσθετα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ήδη, για δέκατο συνεχόμενο μήνα συνεχίζεται η μείωση στο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους από 19 σε 10%, ενώ διατηρείται πολύ χαμηλή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος των 27 κρατών μελών, είναι περίπου τριπλάσια, από την τιμή στην Κύπρο. Επιπλέον, η Κυβέρνηση υπενθυμίζει πως δόθηκε περεταίρω μείωση κατά 10% του ηλεκτρικού ρεύματος μετά από συμφωνία με την ΑΗΚ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δώρον… άδωρο η μείωση καυσίμων-Αυξήσεις φωτιά, σφίγγει ο κλοιός στους πολίτες

Σε ότι αφορά την μείωση του ΦΠΑ, υπενθυμίζεται, πως για τις ευάλωτες ομάδες, αυτή μειώθηκε στο 5%, ενώ την ίδια ώρα αυξήθηκε στοχευμένα κατά 50% το επίδομα ορεινών περιοχών, καλύπτοντας πολλές χιλιάδες νοικοκυριά. Ακόμη σε σχέση με την κρίση που προκλήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως στην Κύπρο, τρέχουν κατ΄ αναλογία πληθυσμού πολύ περισσότερα προγράμματα ενεργειακής απεξάρτησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που φτάνουν μέχρι και τα 150 εκ. ευρώ μόνο για φέτος, τα οποία οδηγούν σε απόσβεση σε έξι χρόνια και μείωση της τιμής κατά 80% έως 90%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βομβαρδισμός αυξήσεων στα κρέατα-Πού εκτοξεύονται οι τιμές και… έπεται συνέχεια

 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)