Δώρον… άδωρο η μείωση καυσίμων-Αυξήσεις φωτιά, σφίγγει ο κλοιός στους πολίτες

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να υπήρξε μείωση στην τιμή των καυσίμων και οι Κύπριοι οδηγοί να παίρνουν κάποιες ανάσες από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις, ωστόσο όπως φαίνεται, δεν θα διαρκέσει για πολύ αυτή η μείωση, καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένεται εκ νέου αύξηση στις τιμές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Ως εκ τούτου, η αυξομείωση στις τιμές των καυσίμων, είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο και στους ίδιους τους πρατηριούχους, καθώς καλούνται καθημερινώς να έρχονται αντιμέτωποι με νέα δεδομένα και αρκετές επιπτώσεις. Πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος εξήγησε πως ναι μεν μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης 8,3 σεντ, εντούτοις αναμένονται νέες αυξήσεις τις επόμενες μέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, «για τις επόμενες λίγες ημέρες ο καταναλωτής θα επωφεληθεί από αυτή τη μείωση, όμως έρχονται νέες αυξήσεις και σύντομα θα απορροφηθεί ο φόρος κατανάλωσης που μειώθηκε. Τέλος της βδομάδας και αρχές τις επόμενης βδομάδα, αναμένονται να υπάρξουν οι νέες τιμές καυσίμων».

Στην παρούσα φάση, η τιμή βρίσκεται στα 131 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές που φιγουράρουν στα κυπριακά πρατήρια, είναι βασιζόμενα στα 95 δολάρια το βαρέλι. «Σίγουρα όμως οι τιμές που θα έρθουν δεν θα είναι για 131 δολάρια το βαρέλι, αλλά θα είναι βασισμένα με τα 100 δολάρια το βαρέλι. Υπολογίζουμε δυο με τρία σεντ αύξηση στις επόμενες τιμές και παραλαβές φορτίων στην Κύπρο».

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου, είναι ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία, αλλά και επίσης η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις άλλες χώρες, είναι κάτι που προκαλεί και την ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων. 

Πονοκέφαλος η ροή προς τα κατεχόμενα

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα της συνεχιζόμενης ροής πολιτών προς τα κατεχόμενα για να εφοδιαστούν με καύσιμα και οι ουρές χιλιομέτρων στα οδοφράγματα, φαίνεται να συνεχίζεται, με τον κ. Χριστοδούλου να εξηγεί ότι την ίδια ώρα, γίνεται μια επίπονη προσπάθεια για επιπρόσθετες αλλαγές και τροποποιήσεις στον νόμο περί ρύπων και βιοκαυσίμων στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η μια εισήγηση που βρίσκεται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τις ροές προς τα κατεχόμενα, είναι να γίνεται έλεγχος των οχημάτων στις ελεύθερες περιοχές, με το αν είναι συμβατά τα καύσιμά τους με αυτά τις Ε.Ε. ή όχι και όποιους δεν είναι συμβατά θα καταγγέλλονται.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «είναι κάτι που γίνεται και με το πετρέλαιο θέρμανσης στα αυτοκίνητα και γίνεται έλεγχος από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και το Τελωνείο, για την αντιμετώπιση αυτών που παραμονεύουν και στη συνέχεια καταγγέλλονται».

Την ίδια ώρα, τη... νύφη όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται φαίνεται να πληρώνουν τα πρατήρια της Λευκωσίας όπου βρίσκονται παράλληλα με την πράσινη γραμμή, αλλά και της ελεύθερης Αμμοχώστου, με αρκετά να αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο και άλλα να βρίσκονται στα όριά τους. 

Μειώθηκαν τα καύσιμα οκτώ σεντ, αλλά τα πρατήρια έπεσαν επτά

Ενώ από την Τρίτη ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα μειώθηκε κατά 8,33 σεντ το λίτρο για τη βενζίνη 95, η πραγματική τιμή της βενζίνης 95 φαίνεται να μειώθηκε μόνο κατά 7,1 σεντ, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι η διαμόρφωση της λιανικής τιμής των καυσίμων είναι ελεύθερη και ως εκ τούτου οι πρατηριούχοι δεν διαπράττουν οποιοδήποτε αδίκημα αν δεν μειώσουν τις τιμές τους κατά ολόκληρο το ποσό της μείωσης που εξαγγέλθηκε.

Προστίθεται ότι οι τιμές, όπως διαμορφώθηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, κατά το κλείσιμο των πρατηρίων, ανέρχονται ως εξής: η βενζίνη 95 και το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκαν κατά 7,1 και 7,5 σεντ το λίτρο αντίστοιχα, αντί για 8,33 σεντ, που είναι ο φόρος κατανάλωσης. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 5,8 σεντ το λίτρο, αντί για 6,4 σεντ που μειώθηκε ο φόρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, το μεγαλύτερο ποσό μείωσης στη βενζίνη 95 παρατηρήθηκε στην Πάφο (7,7 σεντ το λίτρο). Η Αμμόχωστος είχε τις μεγαλύτερες μειώσεις στο πετρέλαιο κίνησης (8 σεντ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (6,2 σεντ).

Δειτε Επισης

Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων