Πιθανή η επέκταση μέτρων για ακρίβεια-Ελέγχει την αισχροκέρδεια η Κυβέρνηση

Για την κατάσταση που επικρατεί με την ακρίβεια και η οποία έχει άμεση σχέση με το Ουκρανικό, μίλησε η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες για «Αφροδίτη»-Νέες γεωτρήσεις από ΕΝΙ και Total

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η κ. Πηλείδου, σχολιάζοντας τις οικονομικές συνέπειες για την Κύπρο από το ουκρανικό, είπε ότι αυτή η κρίση έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που ανέμεναν μια αρκετά δυναμική ανάπτυξη μετά και τις δυσκολίες που πέρασε η οικονομία λόγω της πανδημίας.

«Δυστυχώς σίγουρα θα μας δοκιμάσει αυτή η κρίση και σίγουρα θα επηρεαστούν πολλοί τομείς της οικονομίας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι οι πρώτες ύλες επηρεάζονται λόγω και της αύξησης του κόστους ενέργειας παγκοσμίως αλλά και λόγω της έλλειψης που πιθανόν να παρουσιαστεί σε διάφορα προϊόντα όπως τα σιτηρά.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση αξιοποιώντας και την εργαλειοθήκη της ΕΕ, ενώ υπενθύμισε τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα σε 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές και σε 9% για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές. Η Κυβέρνηση, είπε, θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης και σίγουρα αυτά τα μέτρα πιθανόν να διευρυνθούν και να παραταθούν.

Όσον αφορά την αύξηση στις τιμές των σιτηρών, είπε ότι η προσπάθεια είναι να γίνει αγορά αποθεμάτων από την ίδια την Κυβέρνηση για να μην υπάρχουν ελλείψεις και η πιθανή επιβολή πλαφόν ή κάποιας ρήτρας στη συμφωνία με τους εισαγωγείς οι οποίοι θα διαχειριστούν και θα μεταπωλούν την πρώτη αυτή ύλη στους παραγωγούς. Οι εισαγωγείς, πρόσθεσε, θα πρέπει να συμμορφωθούν με κάποιες λογικές τιμές ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει αισχροκέρδεια.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα σε ισχύ, όπως αυτό για αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών από ευάλωτους καταναλωτές και μια σειρά από άλλα σχέδια τα οποία είτε έχουν ανακοινωθεί είτε θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα δύο μεγάλα σχέδια χορηγιών που ενέκρινε στη συνεδρία της Τετάρτης το Υπουργικό Συμβούλιο, Το πρώτο για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων επιχειρήσεων και ΜΚΟ αφορά κονδύλι €40 εκατ. που είναι, όπως είπε, το πιο ψηλό που έχει διατεθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο, σε μια μόνο προκήρυξη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι πραγματικά θα συμβάλει στη μείωση του κόστους ενέργειας από επιχειρήσεις. Το δεύτερο, είπε, αφορά σχέδιο ύψους €9 εκατ. για δημόσια κτήρια κοινότητες και δήμους. Υπενθύμισε ότι με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού θα μπορούν να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες, επομένως δήμοι και κοινότητες θα έχουν όλα τα εργαλεία για να επωφεληθούν από μέτρα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και την χρήση ΑΠΕ.

Παράλληλα ανέφερε ότι παρακολουθούν όσα λέει και κάνει η ΕΕ μέσα από την εργαλειοθήκη της, καταθέτοντας και τις απόψεις της Κύπρου για βραχυπρόθεσμες και πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές. Πρόσθεσε ότι υπάρχει περίπτωση αλλαγής του μοντέλου της ανταγωνιστικής αγοράς ώστε να βοηθηθούν με περισσότερα κίνητρα επενδυτές σε ΑΠΕ.

Όσον αφορά τις τιμές στα πρατήρια καυσίμων και κατά πόσο το Υπουργείο παρακολουθεί αποτελεσματικά την κατάσταση, η κ. Πηλείδου διαβεβαίωσε ότι έχει εφαρμοστεί από το Υπουργείο ένα πολύ πιο εξελιγμένο λογισμικό σύστημα για παρακολούθηση των τιμών και συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα από τις εταιρείες.

Παράλληλα, ανέφερε, παρακολουθούν τη διακύμανση των τιμών σε διεθνές επίπεδο. Σημείωσε ωστόσο ότι επειδή η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά και εισάγει καύσιμα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, δηλαδή κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες, δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα η τιμή που ισχύει διεθνώς με την τιμή που ισχύει στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»