Μετακινούνται κι άλλοι ανήλικοι από το Πουρνάρα-Οι αποφάσεις της σύσκεψης

Σε σειρά αποφάσεων, που χωρίζονται σε δύο πυλώνες, κατέληξε η Κυβέρνηση, όσον αφορά στους τρόπους για αποσυμφόρηση του Κέντρου Φιλοξενίας Πουρνάρα, με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά και στις επικρίσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, έγινε μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Πουρνάρα, στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, αλλά και της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της σύσκεψης, η συζήτηση εστίασε σε δύο πυλώνες και ξεχωριστές αποφάσεις λήφθηκαν για το θέμα των ανηλίκων και ξεχωριστές για τους ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοψία Αναστασιάδη στο Πουρνάρα-«Έγινα αυτόπτης μάρτυρας της τραγικότητας»

Όσον αφορά στους ενήλικες, ο υπουργός υπέδειξε ότι θα υπάρξει προσωρινή μετεξέλιξη του Κέντρου Φιλοξενίας Λίμνες στη Μενόγεια, για να μεταφερθούν αριθμός διαμενόντων στο Πουρνάρα, για να μειωθεί ο αριθμός που έχουμε εκεί. «Στις Λίμνες, παρά το ότι μεταφέρονται όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, εντούτοις υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθεί ένας μεγάλος αριθμός και θα μετατραπεί σε κέντρο πρώτης φιλοξενίας και κατ’ αντιστοιχία με το Πουρνάρα».

Για το θέμα των ανηλίκων, ο Νίκος Νουρής ανέφερε πως ήταν 356 την περασμένη Παρασκευή και έχουν μετακινηθεί 92 άτομα σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, που ενοικιάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και μεταφέρονται οι επαφές των θετικών περιστατικών στον κορωνοϊό. «Τώρα έχουν γίνει μετατροπές και φιλοξενούνται οι ανήλικοι που μετακινήθηκαν. Θα υπάρξει εξεύρεση άλλου χώρου, ώστε να υπάρξει μεταφορά, άλλων 150 ανηλίκων, αυτών που οι διαδικασίες τους είναι σε προχωρημένο επίπεδο και μπορούν να ολοκληρωθούν και σε εξωτερικό χώρο, εκτός Πουρνάρα».

Ο υπουργός, συνεχίζοντας σημείωσε πως «με αυτές τις αποφάσεις, ιδιαίτερα για τους ανήλικους, αναμένεται ο αριθμός να μειωθεί στους 120 στο Πουρνάρα, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητες φιλοξενίας και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε με ραγδαίους ρυθμούς τις αιτήσεις που βρίσκονται στο Πουρνάρα, για να αποτρέψουμε να έχουμε την έξαρση στον αριθμό που έχουμε σήμερα».

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις για τον τρόπο διαβίωσης των ανηλίκων και τις επικρίσεις, για το ότι το κράτος δεν μερίμνησε για τα παιδιά, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «την περασμένη Παρασκευή, που είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό, μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έμεινε κανένας από τους ανηλίκους σε κατάλυμα, εκτός από αυτά που διαθέτουν κλιματισμό και θέρμανση. Τα συγκεκριμένα καταλύματα είχαν μέγιστη δυνατότητα χωρητικότητας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ, για να διαμένουν γύρω στα 120. Αντί τούτου, φιλοξενούσαν τριπλάσιο αριθμό».

Ο υπουργός σημείωσε πως ήταν συνειδητή απόφαση, καθώς «αντί να αφήσουμε τα παιδιά σε συνθήκες μη ασφαλείς, έγινε η επιλογή να μείνουν στα συγκεκριμένα καταλύματα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην μετακίνηση των 92 το Σάββατο και στην επιπρόσθετη μεταφορά, τις επόμενες ημέρες, για να επιστρέψουμε στους κανονικούς αριθμούς».

Αναφερόμενος στο θέμα της σίτισης και ρουχισμού, ο κ. Νουρής τόνισε πως με κατηγορηματικό τρόπο, έχουν παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πακέτο που χορηγείται σε κάποιον, τόσο από πλευράς ρουχισμού. «Σε ό,τι αφορά στη σίτιση, τα συγκεκριμένα γεύματα που παραχωρούνται στη βάση των προδιαγραφών που υπέδειξε το ΑΞΙΚ. Η μόνη παρατήρηση που έγινε είναι ότι δεν υπήρχε ζεστό ρόφημα, κατά το πρωινό. Θα γίνουν ενέργειες για να προστεθεί. Αυτό απέχει από την επίκριση που δέχθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι τάχατες, δίνεται ένα κομμάτι ψωμί και ένα μπουκαλάκι νερό. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σε ερώτηση κατά πόσο η Δημοκρατία διαθέτει τις κατάλληλες δομές εκμάθησης, είπε πως στα θέματα των ανηλίκων που μπαίνουν στο Κέντρο Υποδοχής, δεν είναι ευθύνη του συγκεκριμένου κέντρου να προσφέρει εκπαίδευση καθώς ούτε άλλες δραστηριότητες γιατί είναι βραχυπρόθεσμη η διαμονή τόσο των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων.

Ο κ. Νουρής διευκρίνισε πως το Κέντρο Πουρνάρα σαφώς δεν μπορεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες και σημείωσε ότι η εκπαίδευση δεν είναι στην ευθύνη ΥΠΕΣ αλλά υπηρεσία η οποία παρέχεται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας μέσω των Κοινωνικών Λειτουργών, όπως για παράδειγμα στο κέντρο υποδοχής παιδιών Hope for Children, όπου υπάρχουν δάσκαλοι για εκμάθηση της γλώσσας και άλλες δραστηριότητες. Είπε πως η αλυσίδα του Ασύλου και Μετανάστευσης ορίζει τι ο καθένας πρέπει να προσφέρει, και με την έξοδο των παιδιών από το Κέντρο Πουρνάρα, όλα αυτά τα αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Πρόνοιας μέσω των δικών του διαδικασιών.

Ερωτηθείς  σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συμφωνία με την Frontex για επιστροφή μεταναστών στην χώρα προέλευσης τους, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το πρόβλημα των επιστροφών δεν είναι κυπριακό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημειώνοντας πως υπάρχει αντικειμενική δυσκολία και απροθυμία από αριθμό χωρών να δεχτούν ακόμη και τους δικούς τους υπηκόους.

Είπε πως δεν υπάρχει ούτε μαγική συνταγή ούτε μαγική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να περάσει ένα βουνό μπροστά της διότι για 5η συνεχή χρονιά δέχεται υπέρμετρα το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος.

Ανέφερε πως σε καθημερινή βάση οι εισροές κυμαίνονται από 60 ως 100 άτομα, όλα από την πράσινη γραμμή, βάσει της φυσιογνωμίας των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα μεταξύ των 150 παιδιών για παράδειγμα που θα μετακινηθούν, τα 128 είναι Σομαλοί και οι άλλοι 40 από το Κογκό. «Δεν είχαμε τέτοια δημογραφία πριν από 12 μήνες. Είχαμε παιδιά Σύριων, Πακιστανών, Ινδών κ.ο.κ. Τώρα έχει αλλάξει άρδην η μεταναστευτική φυσιογνωμία», είπε.

Σημείωσε πως οι δυνατότητες του κράτους είναι δοσμένες και έχουν ληφθεί σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ, συνέχισε, παραμένουν 2 άλλα κομμάτια. Το πρώτο αφορά τις εισροές, για τις οποίες θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση της πράσινης γραμμής σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και to δεύτερο αφορά την επιτάχυνση των επιστροφών.

Όπως είπε, ο ίδιος έχει αναλωθεί το τελευταίο διάστημα σε αριθμό επαφών, και από τη στιγμή που κάποιες χώρες δεν συνεργάζονται, η Κύπρος έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, της εμπλοκής άλλων χωρών που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τέτοιες χώρες για να γίνουν κοινές πτήσεις.

Όπως είπε, ήδη η Κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με to Βέλγιο λόγω του ότι το Κογκό μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν βελγική αποικία, για την πραγματοποίηση μιας από κοινού πτήσης επιστροφής, και το Υπουργείο είναι σε διαδικασία να συμφωνήσει για μία καινούρια. Πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει συμφωνήσει με τη Γερμανία για μια κοινή πτήση προς Πακιστάν, ενώ είπε ότι ως Κύπρος έχουμε πραγματοποιήσει από μόνοι μας μία πτήση επιστροφής στο Βιετνάμ. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει συνεννοηθεί και συμφωνήσει με την Ελλάδα για τις 29 Μαρτίου για μια κοινή πτήση στο Μπαγκλαντές.

«Μέχρι σήμερα, μέχρι τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη, είχαμε καταφέρει να επιστρέψουμε για το 2022 γύρω στους 500 παράτυπους μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί. Το 2021 οι επιστροφές ήταν 2300 που αναλογικά ήταν πολύ ψηλός αριθμός για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το παρελθόν, όμως πόρρω απέχει από τους αριθμούς που πρέπει να ολοκληρώσουμε ως επιστροφές για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό τον τεράστιο αριθμό που έχουμε σήμερα στη χώρα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στη Σλοβακία-Αναφορές για τραυματισμό του Πρωθυπουργού
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες εγκαταλελειμμένο σινεμά-Προσπάθειες για προστασία παρακείμενων υποστατικών
Ξέσπασε ο πατέρας του πεντάχρονου που τον ξέχασαν σε λεωφορείο-«Κινδύνευσε η ακεραιότητά του»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της
Επισκέφτηκε την περίκλειστη Αμμόχωστο ο Φασινό-«Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη»
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρότρυνση Νασράλα ο ΠτΔ-«Αυξήθηκαν οι έλεγχοι για το μεταναστευτικό»
Ν. Χριστοδουλίδης για πόρισμα Ακάμα: Να είστε σίγουροι ότι θα αποδοθούν ευθύνες.
Ποινές φυλάκισης σε 27χρονο και 35χρονο για εμπόριο ναρκωτικών
Προτείνει τη συμπερίληψη Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα στην υποχρέωση για Πόθεν Έσχες η Επ. Θεσμών