Άρχισαν οι μεταφορές ανήλικων από το Πουρνάρα-Απαντά στις κατηγορίες ο Νουρής

Στις προσπάθειες που γίνονται για αποσυμφόρηση του Πουρνάρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας του ετήσιου εθνικού μνημόσυνου του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, ενώ αρνήθηκε ότι ανήλικοι δεν έμεναν σε καταλύματα με κλιματισμό. 

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, όσον αφορά τα γεγονότα που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα και ιδιαίτερα για το θέμα των ανηλίκων, «θέλω κατηγορηματικά να πω ξανά ότι, παρά τον τεράστιο αριθμό που έχουν συναθροιστεί στο Πουρνάρα, που είναι πολύ πέραν των δυνατοτήτων του Κέντρου, και οι 356 δηλωμένοι ως ανήλικοι δεν έμειναν ποτέ εκτός καταλυμάτων που διαθέτουν θέρμανση και κλιματισμό».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως όλοι παραμένουν ακριβώς και διαμένουν σε συγκεκριμένα τέτοια υποστατικά. «Παρά ταύτα, αναγνωρίζοντας τον μεγάλο αριθμό τον οποίο υποδεχόμαστε στο Κέντρο, και παρά το γεγονός ότι παρέχεται και η ενδεδειγμένη σίτιση, όπως οι σχετικές προδιαγραφές και όλα όσα πρέπει να τους παρασχεθούν, με πρωτοβουλία και οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών έχουν μετακινηθεί οι 90 από τους ανήλικους σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Λάρνακα, που είναι ενοικιασμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του Κέντρου».

Συνεχίζοντας, ο Νίνος Νουρής τόνισε πως «είναι με οδηγία δική μου που έχει ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης για εκείνους που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διεργασίες, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή, τις επόμενες λίγες ημέρες, η ενδεχόμενη προσωρινή μετακίνησή τους, παρά το γεγονός ότι το θέμα μετακίνησης εκτός του Πουρνάρα δεν αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Παρά ταύτα, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θέλουμε να συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε να αποφορτίσουμε και το Κέντρο και να δώσουμε τις καλύτερες των συνθηκών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει για... αυτοψία στο Πουρνάρα ο Αναστασιάδης

Πάει για αυτοψία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να βρεθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας, τη Δευτέρα, ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, σκοπός της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως θα ακολουθήσει ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη για εξέταση της κατάστασης στο Πουρνάρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο υπουργός Εσωτερικών και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Όσα δήλωσε ο υπουργός για το Ουκρανικό

Όσον αφορά στο Ουκρανικό, ο υπουργός σημείωσε πως η ανθρωπότητα ολόκληρη παρακολουθεί συγκλονισμένη τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Κυβέρνηση και κυπριακός λαός, συνέχισε, στέκονται αρωγοί στην όποια προσπάθεια μπορούμε να δώσουμε, κυρίως στον ανθρωπιστικό τομέα στον ουκρανικό λαό.

«Ήδη έχουμε υποδεχθεί στην Κύπρο πέραν των 2,500 Ουκρανών, στους οποίους παρέχουμε όσες διευκολύνσεις μπορούμε να παρέχουμε. Επαναλαμβάνω ότι είναι η βούλησή μας, πέραν από την υιοθέτηση των αποφάσεων της ΕΕ, να συνδράμουμε με τον όποιον τρόπο τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Άλλωστε η Κύπρος γνωρίζει από προσφυγιά, γνωρίζει από τις ανάγκες που δημιουργεί ένας πόλεμος. Είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που και καταδικάζουμε τη Ρωσική εισβολή και βεβαίως στεκόμαστε αρωγοί στον Ουκρανικό λαό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ρόλο της Τουρκίας στο Ουκρανικό και τι προσπαθεί να κερδίσει, ο  Υπουργός απάντησε ότι  η Τουρκία με την «ποντιοπιλατική» της στάση προσπαθεί, διατηρώντας μια ουδετερότητα, να κερδίσει οφέλη και από την μία και από την άλλη πλευρά, και οικονομικά και πολιτικά.

Σημείωσε ότι μια χώρα, όπως είναι «η Τουρκία που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρώτο με το έγκλημα που έχει διαπράξει σε βάρος της χώρας μας όσο και με τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού» είναι η τελευταία που θα αναμενόταν να  αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

«Παρά ταύτα στη διπλωματία όλα επιτρέπονται» τόνισε ο Υπουργός. «Η Τουρκία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι κινείται στο διπλωματικό επίπεδο σχετικά ευέλικτα και, ναι, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα για εμάς είναι οξύμωρο», πρόσθεσε.

Μια χώρα που είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών και που συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργαλειοποιεί μετανάστες,  ζητά και προσπαθεί να παρέμβει ως διαμεσολαβητής στην κρίσης Ουκρανίας και Ρωσίας, κατέληξε ο κ. Νουρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία