Καταγγελίες για υποκίνηση της διαμαρτυρίας στο Πουρνάρα-Πάνω από 300 οι ανήλικοι

Την ώρα που οι ανήλικοι που διέμεναν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, στην Κοκκινοτριμιθιά συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, μένοντας εκτός του κέντρου, λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, οι αρμόδιες Αρχές έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, αφού προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις αυξημένες ροές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Μετανάστες μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο για να διαμαρτυρηθούν

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το όλο επεισόδιο ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν μια ομάδα από περίπου 50 άτομα, τα οποία διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας και δηλώνουν ανήλικοι, εξήλθαν από το Πουρνάρα και μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, κατέληξαν στο Hope For Children, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν έξω από το χώρο στέγασής τους, όπου παραμένουν μέχρι και τη δεδομένη στιγμή.

Παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα, τους δίνουν ένα νερό και ένα κομμάτι ψωμί την μέρα

Καταγγελίες για «άγνωστη ηλικία»

Το Υφυπουργείο Πρόνοιας, που είναι αρμόδιο για το θέμα, έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τους επιτηρητές του Κέντρου, ώστε να διαφανεί πώς τα συγκεκριμένα πρόσωπα κατάφεραν να εξέλθουν από μια κλειστή δομή και να καταλήξουν στο Hope For Children, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποκίνηση από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή και η κατάληξη των διαμαρτυρόμενων, δείχνει ότι γνώριζαν που θα πήγαιναν μετά την αποχώρησή τους από το Πουρνάρα. Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι πρόκειται για πρόσωπα που έχουν αφιχθεί στη Δημοκρατία πριν από κάποιες ημέρες, το να εντοπίσουν το κτίριο του Hope For Children χωρίς καθοδήγηση από κάποια πρόσωπα, μοιάζει αδύνατό, όπως ανέφερε άλλη πηγή στον REPORTER.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι έχουν θέσει υπό αμφιβολία την ηλικία των συγκεκριμένων προσώπων, καθότι αυτοπροσδιορίζονται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ως ανήλικοι, ωστόσο οι ενδείξεις δεν συνάδουν με τις αναφορές τους.

Για το λόγο αυτό, οι Αρχές επιχειρούν να ταυτοποιήσουν την ηλικία τους, μέσω μιας εξιδεικευμένης μεθόδου που υπάρχει, ωστόσο πολλοί από αυτούς αρνούνται.

«Γιατί κάποιος που είναι ανήλικος στ’ αλήθεια να αρνείται να υποβληθεί στην εξιδεικευμένη εξέταση;», διερωτήθηκε η αρμόδια πηγή, για να συμπληρώσει ότι «όποιος δεν έχει κάτι να κρύψει, θα αποδεχόταν τον έλεγχο».

Στο μεταξύ, το Πουρνάρα μπορεί να φιλοξενήσει μερικές δεκάδες ανήλικους, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που κατέφθασαν στο Κέντρο είναι περίπου τριακόσιοι, οι πλείστοι από τη Σομαλία.

Λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος, έχει δημιουργηθεί συνωστισμός στο κέντρο, με τους υπεύθυνους να αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα, το οποίο όσο περνούν οι μέρες θα διαιωνίζεται.

Υπάρχει παράλληλα για το θέμα και συνεργασία με το UNCHR ώστε να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης του ζητήματος που ανέκυψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδόν 3,000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Κύπρο από την έναρξη της εισβολής

Κόλαφος η Μιχαηλίδου κατά των Αρχών

Στο μεταξύ, η Επίτροπος του Παιδιού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει άμεσα συνθήκες που να εξασφαλίζουν υγιεινή, υγεία, σίτιση, προστασία και αξιοπρέπεια, μέχρι την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στέγασης 30 ασυνόδευτων ανήλικων στο Κέντρο Πουρνάρα.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε εξάλλου ότι «η παραμονή στο δρόμο 30 παιδιών για άλλη μια νύχτα τα αφήνει εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους, παραβιάζοντας σωρεία δικαιωμάτων τους, ενώ η επιστροφή τους σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε κανένα άνθρωπο, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή».

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωνε εξάλλου πως λειτουργοί από το Γραφείο της πραγματοποίησαν την Τετάρτη επιτόπια διερεύνηση των συνθηκών των ασυνόδευτων ανηλίκων που εγκατέλειψαν το κέντρο. Αναφέρει πως για τις συνθήκες διαβίωσης τους, έχει κατ’ επανάληψη μέχρι σήμερα παρέμβει προς τις αρμόδιες Αρχές, "«ωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί ουσιαστική βελτίωση».

Η Επίτροπος επισήμανε ακόμα ότι σύμφωνα με τις περιγραφές των ίδιων των παιδιών, «το πρωινό αποτελείτο από ένα μόνο μικρό κομμάτι ψωμί, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από οποιοδήποτε ρόφημα» και ότι το απόγευμα παραχωρείται σε κάθε παιδί ένα μικρό μπουκαλάκι νερό για ολόκληρη τη μέρα. Πάντως, η ίδια πηγή δεν διέψευσε, αλλά ούτε επιβεβαίωσε την εν λόγω αναφορά της Επιτρόπου.

Η Επίτροπος, υποδείκνυε ακόμα ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους διαμονής είναι άθλιες και ανθυγιεινές: σε κάθε δωμάτιο διαμένουν περίπου 15 άτομα, τα οποία μοιράζονται συνήθως ένα κρεβάτι ανά δύο άτομα ενώ κάποια παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα σε κουβέρτες. Για την εξυπηρέτηση της υγιεινής των 300 παιδιών υπάρχουν 2 τουαλέτες και 1 ντουζιέρα».

Εξηγούσε επιπλέον ότι «επειδή οι υποσχέσεις που δόθηκαν στα παιδιά για την μετακίνηση τους από το εν λόγω Κέντρο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκαν, ως έκφραση διαμαρτυρίας αποφάσισαν περί τα 30 παιδιά, τα οποία έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, να βγουν στο δρόμο και να διανυκτερεύσουν εκεί. Δηλώνουν δε παρά τις προτροπές, ότι είναι αποφασισμένα να παραμείνουν στο δρόμο μέχρις ότου βρεθεί εναλλακτική δομή για τη στέγασή τους θεωρώντας τις συνθήκες αυτές ως καλύτερες από αυτές που επικρατούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος