Αλληλοκατηγορίες για τα παιδιά στο Πουρνάρα-Βγαίνει μπροστά ο Νουρής

Σε άκρως πολιτική τείνει να εξελιχθεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών, που φιλοξενούνται στο Πουρνάρα. Θεσμοί και κρατικές υπηρεσίες ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης από τον έναν στον άλλο, με την αντιπολίτευση να διαβλέπει πρόσφορο έδαφος για άσκηση κριτικής σε υψηλά ντεσιμπέλ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το γραφείο της, κατήγγειλε άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας, λέγοντας πως τους δίνεται μόνο ένα κομμάτι ψωμί για πρωινό και ένα μπουκάλι νερό την ημέρα, κοιμούνται στοιβαγμένοι στα δωμάτια και δυο-δυο στα κρεβάτια, ενώ για προσφέρεται ένα μπάνιο και δυο τουαλέτες για 300 παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παιδιά κοιμούνται στο πάτωμα, τους δίνουν ένα νερό και ένα κομμάτι ψωμί την μέρα

Στο άκουσμα των καταγγελιών, το ΑΚΕΛ έσπευσε να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, «όχι τόσο για λόγους πολιτικής ευθιξίας, όσο για λόγους ανθρωπιάς», με τον ΔΗΣΥ να απαντά ότι όταν τον Ιανουάριο η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επισκέφθηκε το Πουρνάρα «είχε δηλώσει ότι λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα» και καλώντας το ΑΚΕΛ να συμπράξει με εποικοδομητικό τρόπο.

«Ξεχνούν επί σκοπού»

Στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ, αλλά και τις καταγγελίες της Επιτρόπου, απάντησε απόψε και το Υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «εκπληκτική ευκολία» με την οποία τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η Επίτροπος στοχεύουν τον Υπουργό Εσωτερικών για ό,τι συμβαίνει στο Πουρνάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά παραίτηση Νουρή το ΑΚΕΛ για τα ασυνόδευτα στο Πουρνάρα-Απαντά με Ειρήνη ο ΔΗΣΥ

«Θέλουμε λοιπόν να θυμίσουμε σε όσους συστηματικά και, προφανώς επί σκοπού το ξεχνούν, ότι η μετανάστευση είναι υπόθεση πολλών συναρμόδιων Υπηρεσιών.  Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών κυριολεκτικά υπερβάλλουν εαυτούς για να διαχειριστούν την κατάσταση που σήμερα επικρατεί, τη σοβαρότητα της οποίας ευτυχώς αναγνωρίζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Και επειδή δεν θεωρητικολογούμε, απλά για το ευαίσθητο θέμα των ανηλίκων παιδιών, ενημερώνουμε ότι το Κέντρο μπορεί να υποδεχθεί στη ζώνη ασφαλείας 100 ανήλικα παιδιά με τις νέες βελτιώσεις που έγιναν. Λόγω όμως των αυξημένων ροών φροντίσαμε για τη δημιουργία πρόσθετων χώρων σε άλλα σημεία του Κέντρου, ώστε να μην προκαλείται ανάμειξη των παιδιών με τους ενήλικες», προσθέτει.

Το ΥΠΕΣ υπέδειξε πως «εμείς ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Αντίθετα, διεκδικούμε Ευρωπαϊκή στήριξη για να διαχειριστούμε το τεράστιο βάρος που σηκώνουμε», απαντώντας έτσι στην αναφορά του ΑΚΕΛ ότι χορηγήθηκαν από την Ε.Ε. πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ για το Πουρνάρα και πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ ειδικά για τη δημιουργία ανοικτού κέντρου για ασυνόδευτους ανήλικους.

«Όμως δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ανήλικοι που αφίχθηκαν στη Δημοκρατία το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2021 ήταν μόλις 49, ενώ το αντίστοιχο φετινό δίμηνο αυτός ο αριθμός τριπλασιάστηκε φτάνοντας τους 166», σημείωσε το Υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για υποκίνηση της διαμαρτυρίας στο Πουρνάρα-Πάνω από 300 οι ανήλικοι

Έπρεπε να είχαν μετακινηθεί

Ακολούθως, το Υπουργείο Εσωτερικών, μετακύλησε, στην ουσία, την ευθύνη στο Υφυπουργείο Πρόνοιας για καθυστέρηση στην απομάκρυνση των ανηλίκων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Υπηρεσία Ασύλου που έχει την ευθύνη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων των ανηλίκων, ολοκλήρωσε προ πολλού τις διαδικασίες για τους 214 από το σύνολο των 356 που σήμερα διαμένουν στο Κέντρο. Αυτοί θα έπρεπε, όντως, να είχαν ήδη μετακινηθεί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είτε σε άλλο κατάλληλο υποστατικό είτε να εξευρεθούν οικογένειες για υιοθεσία. Προφανώς αυτή η μετακίνηση δεν έγινε γιατί δεν έχουν εξευρεθεί αυτοί οι κατάλληλοι χώροι. Αυτό όμως δεν βαραίνει το Υπουργείο Εσωτερικών και ευελπιστούμε ότι αυτή η μετακίνηση θα γίνει άμεσα ώστε να αποφορτιστεί το Κέντρο», τόνισε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Περαιτέρω, η ανακοίνωση αναφέρει: «Όσον δε, αφορά τα όσα με τόση γλαφυρότητα παρατίθενται για τη σίτιση και τις συνθήκες στο Κέντρο, εμείς υπεύθυνα ενημερώνουμε ότι:  Για τη σίτιση παρέχονται τρία γεύματα στις σωστές ποσότητες, στη βάση της σύστασης του ΑΞΙΤ. Είναι δε αξιοσημείωτο να προβάλλεται από την καθ’ ύλην αρμόδια Επίτροπο, η δήλωση ενός παιδιού χωρίς αυτή να ελεγχθεί για την ορθότητα της, όταν περάσαμε με επιτυχία αυτό τον έλεγχο, πολλές φορές και μάλιστα πολύ πρόσφατα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑΣΟ) η οποία ελέγχει τις συνθήκες στο Κέντρο».

Αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής ενημερώνουμε ότι στον διαμορφωμένο χώρο διαμονής της ζώνης ανηλίκων λειτουργούν σήμερα 6 κτιστές τουαλέτες και 3 ντουζιέρες, ενώ στους έκτακτα διαμορφωμένους πρόσθετους χώρους οι ανήλικοι καθοδηγούνται από τους αρμόδιους λειτουργούς για τη χρήση των κοινόχρηστων ειδών υγιεινής, διευκρίνισε το Υπουργείο. 

«Ενημερώνουμε επίσης την κα Επίτροπο ότι το Πουρνάρα είναι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σ’ αυτό δραστηριότητες εκπαίδευσης. Αυτό συμβαίνει όταν μετακινηθούν οι ανήλικοι εκτός Κέντρου, πάντα υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας», πρόσθεσε το Υπουργείο.

Το ζήτημα των χρημάτων

«Τέλος για την εμμονή του ΑΚΕΛ να προβάλλει ψευδείς και χιλιοαπαντημένους ισχυρισμούς ότι περίπου γίνεται διασπάθιση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, απαντούμε για πολλοστή φορά ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρει η εκπρόσωπος του, όντως διατέθηκαν για τη δημιουργία και λειτουργία Ανοικτού Κέντρου για ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν για την περίοδο από 17/11/2015 μέχρι και 16/3/2022 στον Οργανισμό Hope for Children.  Tο Κέντρο λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και οι φίλοι του ΑΚΕΛ είναι ευπρόσδεκτοι να το επισκεφθούν για να δουν που και πως δαπανώνται αυτά τα χρήματα», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Αναφορικά με τα άλλα 4 εκατομμύρια για τα οποία επίσης διερωτάται το ΑΚΕΛ, αυτά επίσης δόθηκαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής στήριξης προς την Κύπρο. Αφορούν κονδύλια της περιόδου από 1/2/2019 μέχρι και 31/10/2020 για κάλυψη των εξόδων σίτισης και λειτουργίας του Πουρνάρα. Όλη αυτή η πληροφόρηση μας ζητήθηκε από το ΑΚΕΛ, δύο φορές, την πρώτη από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού και έχει δοθεί με αναλυτικό τρόπο.

Εάν λοιπόν με τόση άνεση το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών σε παραίτηση, διερωτόμαστε ποια θα πρέπει να είναι η συνέπεια για όσους ανέξοδα και ανεύθυνα εκστομίζουν ανάλογες ανυπόστατες κατηγορίες, κατέληξε η ανακοίνωση.

Η έκθεση Λοττίδη

Σημειώνεται, πάντως, ότι άθλιες συνθήκες στο Πουρνάρα εντοπίζει και η Επίτροπος Διοικήσεως, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως θα πρέπει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να δρομολογηθούν διαδικασίες για εντοπισμό ή δημιουργία δομών, ώστε να μετακινηθούν τα ανήλικα από το κέντρο. Σε έκθεσή της, την οποία υπέβαλε στον Νίκο Νουρή και την Αναστασία Ανθούση, η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, καταγράφονται τα ευρήματα του γραφείου της από απροειδοποίητη επιτόπια επίσκεψη στο κέντρο, επίσκεψη στο καταφύγιο του Hope for Children και πληροφόρηση από διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Λοττίδου για ανήλικους στο Πουρνάρα-Άθλιες συνθήκες και παραβίαση δικαιωμάτων

Μεταξύ άλλων, καταγράφει συνθήκες ακατάλληλες για τη διαμονή παιδιών, όπως κρύο νερό στα μπάνια, λάκκους αποχετεύσεων που υπερχειλίζουν και όγκους σκουπιδιών.

Αναφορά κάνει και στη διαφωνία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με την εκτίμηση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων ή/και κατ’ ισχυρισμόν ανηλίκων και την αμφισβήτηση των ευρημάτων της Υπηρεσίας Ασύλου, σημειώνοντας ότι αυτό «εκ των πραγμάτων οξύνει τα προβλήματα, αφενός γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών καθότι παρατείνει την αβεβαιότητα και την αγωνία τους, ενώ συνάμα περιορίζει την ελευθερία τους σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, αφετέρου δεν επιλύει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο Κέντρο».

Η Επίτροπος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι σε αρκετές περιπτώσεις, παρότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, τα παιδιά παραμένουν στο Κέντρο επειδή δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος χώρος για να μεταφερθούν με την επισήμανση ότι αυτό «δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα, βάσει των οποίων τα Κράτη θα πρέπει να διασφαλίζουν τη φιλοξενία τους σε χώρους που αρμόζουν για την ηλικία τους, όπως κατοικίες και ανάδοχες οικογένειες».

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό