Κάνει το πρώτο βήμα στη νέα της εποχή η ΔΗΠΑ-Συνέδριο και μετά Προεδρικές

Στη νέα της εποχή μπαίνει σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη, με την πραγματοποίηση του Πρώτου Τακτικού Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου της. Πρόκειται για μία στιγμή που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα θέσει τα θεμέλια για την μετέπειτα πορεία της παράταξης.

Στην πραγματικότητα το εκλογικό σκέλος είναι τυπικό, δεδομένου ότι έχει ήδη από την Τρίτη μορφοποιηθεί η ηγετική πυραμίδα κι έτσι το Συνέδριο θα έχει κυρίως πολιτικό και καταστατικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι, σε μία προσπάθεια αποφυγής οποιασδήποτε εσωστρέφειας, ενόψει και της πορείας προς τις Προεδρικές Εκλογές, τις τελευταίες ημέρες αναπτύχθηκε στο παρασκήνιο μια έντονη δραστηριότητα, η οποία κατέληξε στην ανάδειξη της ηγεσίας χωρίς την πραγματοποίηση εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι ήταν όσοι και οι διαθέσιμες θέσεις. Έτσι, στην Προεδρία του κόμματος θα βρίσκεται ο Μάριος Καρογιάν και στα αξιώματα των τριών αντιπροέδρων εκλέγονται οι Μαρίνος Κλεάνθους, Γιάννος Λακκοτρύπης και Αντιγόνη Παπαδόπουλου. Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει ο Αντώνης Ρουσσάκης και Γενικός Οργανωτικός ο Σπύρος Παναγή.

Μέσα από αυτή τη συμβιβαστική λύση αποφεύχθηκαν οι μεγάλες εντάσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπες το τελευταίο διάστημα άλλα κόμματα, και στην ΔΗΠΑ εκτιμούν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος να βγουν από το Συνέδριο δυνατοί, με σύμπλευση και ενότητα. Μια εικόνα που ενισχύει το κομματικό brand, σε μια περίοδο που άλλες δυνάμεις που κινούνται στην ίδια περιοχή του πολιτικού του χάρτη κλήθηκαν να διαχειριστούν πολύ σοβαρά εσωτερικά ζητήματα.

Άλλωστε ενώπιον του κόμματος υπάρχει πλέον το μεγάλο στοίχημα των Προεδρικών Εκλογών, στις οποίες η ΔΗΠΑ ευελπιστεί πως, με τις επιλογές της, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αυξάνοντας την πολιτική επιρροή της, με απώτερο στόχο να βρεθεί στη σφαίρα της εξουσίας.

Η παράταξη βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, επιτυγχάνοντας στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές την είσοδό της στη Βουλή. Γι’ αυτό και το σημερινό, πρώτο της μεγάλο ραντεβού με τα μέλη της μετά τις Βουλευτικές, αναμένεται να προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, με μεγάλη προσέλευση, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μάλιστα θα προβληθεί και ειδικό βίντεο που ετοιμάστηκε, που καταγράφει την ανάπτυξη της ΔΗΠΑ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της, με κορυφαίο αυτόν της κοινοβουλευτικής της παρουσίας.

Ανασκόπηση της πολιτικής διαδρομής της ΔΗΠΑ θα κάνει και ο Μάριος Καρογιάν κατά την ομιλία του, η οποία ακολούθως θα περάσει από το παρελθόν στο μέλλον, σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα της παράταξης σε πολιτικό επίπεδο. Στην ουσία θα παρουσιάσει την πολιτική διακήρυξη του κόμματος, με βάση την οποία θα πορευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με πυξίδα την κάλπη του 2023. Σημειώνεται ότι, σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω βίντεο, και ένας εκ των συμπροέδρων του ALDE, της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που ανήκει η ΔΗΠΑ. Αυτό θα προσθέσει και την ιδεολογική σφραγίδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο πολιτικό πλαίσιο.

Σε καταστατικό επίπεδο, θα επισφραγιστεί η συνεργασία μεταξύ ΔΗΠΑ και Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, με την προσθήκη του ονόματος της πλατφόρμας στο όνομα της παράταξης, έτσι ώστε να επισημοποιηθεί η συμπόρευσή τους. Σημειολογικά αυτή η κίνηση θα ενισχύσει τα μηνύματα ενότητας και σταθερότητας που επιθυμεί να στείλει η παράταξη, ενώ θα βοηθήσει και στην εξομάλυνση οποιονδήποτε εντάσεων συνεχίζουν να εμφανίζονται στο παρασκήνιο και που στόχος είναι να περάσουν οριστικά στο παρελθόν.

Οι υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές είναι ήσσονος σημασίας και σχετίζονται με την πιο εύρυθμη λειτουργία του κόμματος. Έτσι κι αλλιώς, το τελευταίο διάστημα, στη ΔΗΠΑ ρίχνουν πολύ βάρος στον τομέα αυτό, αφού η κοινοβουλευτική παρουσία αύξησε και τις ανάγκες. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να ιδρυθούν επαρχιακά γραφεία σε όλες τις πόλεις και να μεταστεγαστούν αυτά της Λευκωσίας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την στελέχωση των 42 θεματικών επιτροπών, που θα συμβάλουν στην παραγωγή πολιτικής. Ταυτόχρονα κινούνται και οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των συλλογικών οργάνων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής