Αναπτύσσεται η ΔΗΠΑ-Ολοκληρώνει το προφίλ της και ράβει κουστούμι πρωταγωνιστή

Αποφάσεις που οδηγούν σε ανανέωση αλλά και ολοκλήρωση του πολιτικού προφίλ της Δημοκρατικής Παράταξης λήφθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής. Το νεότερο, αυτή τη στιγμή, κοινοβουλευτικό κόμμα, αφού έχει επιτύχει τον μεγάλο στόχο της εισόδου στη Βουλή και μάλιστα με ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, κάνει το επόμενο, μεγάλο βήμα στα εσωτερικά του, διευρύνοντας τη δραστηριότητά του και αναπτύσσοντας νέους μηχανισμούς.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, αποφασίστηκε ως τελική ημερομηνία για το Συνέδριο της ΔΗΠΑ η 20η Φεβρουαρίου. Το Συνέδριο θα είναι και Εκλογικό και, βάσει του Καταστατικού, υπό διεκδίκηση είναι τα αξιώματα του Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων, του Γραμματέα και του Γενικού Οργανωτικού. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί στις 15 του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανανεώνει θέσεις και πρόσωπα με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές η ΔΗΠΑ

Κοινός στόχος φαίνεται να είναι η εξεύρεση ενός υποψηφίου για κάθε θέση, έτσι ώστε να γίνει τυπική ανακήρυξη αντί εκλογική διαδικασία, αλλά, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ο λόγος που στην ΔΗΠΑ επιθυμούν να συμβεί αυτό, είναι επειδή βρίσκεται σε μία συνενωτική διαδικασία και θα προτιμούσε να αποφύγει οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε διχασμό ή εσωστρέφεια, σε μία χρονιά που θα καταλήξει σε Προεδρικές Εκλογές.

Πέραν, όμως, του εκλογικού σκέλους, που θα ανανεώσει την ηγεσία της ΔΗΠΑ, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη συνεδρία της Πέμπτης αγγίζουν κι άλλους τομείς της κομματικής ολοκλήρωσης. Θα προωθηθούν κάποιες καταστατικές αλλαγές, με πιο σημαντική αυτή της αλλαγής του ονόματος σε Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντικατοπτρίζεται πλήρως η εκλογική συνεργασία ΔΗΠΑ και πλατφόρμας, που οδήγησε σε μία κοινή κοινοβουλευτική ομάδα και στην μορφή που έχει λάβει η παράταξη σήμερα. Η μετατροπή του αρραβώνα σε γάμο βάζει την ΔΗΠΑ στη νέα της εποχή, ως κοινοβουλευτικό, πλέον, κόμμα, που διεκδικεί ρυθμιστικό ρόλο.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κόμματος, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταστέγαση των γραφείων της παράταξης στη Λευκωσία και το άνοιγμα γραφείων σε όλες τις επαρχίες. Ταυτόχρονα, η ΔΗΠΑ θα προχωρήσει και στην πλήρη στελέχωση των θεματικών επιτροπών της, οι οποίες είναι εξειδικευμένες και θα συμβάλλουν στην παραγωγή πολιτικής, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και ως μία δεξαμενή μελλοντικών στελεχών, όπως συμβαίνει και σε άλλα κόμματα με τα αντίστοιχα γκρουπ.

Πέραν των ζητημάτων που αφορούν το Συνέδριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε και μία εκτενής ανάλυση του πολιτικού χάρτη σε συνάρτηση με τις Προεδρικές Εκλογές. Όπως ενημερώνεται ο REPORTER, το τελικό συμπέρασμα είναι πως αυτή δεν είναι καλή χρονική περίοδος να εμπλακεί η ΔΗΠΑ στην προεδρολογία, καθώς το σκηνικό παραμένει πάρα πολύ ρευστό και θα θεωρείτο πρώιμο και βεβιασμένο να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις σε αυτό το σημείο. Με τις ουσιαστικές επαφές μεταξύ των κομμάτων να αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό τον μήνα και τα σενάρια να είναι πολλαπλά, θέση της παράταξης είναι πως πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ώστε να μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις όταν το πολιτικό πλαίσιο καταστεί πιο σαφές.

Αυτό δεν σημαίνει πως η ΔΗΠΑ δεν θα είναι παρούσα στις διεργασίες και δεν θα προχωρήσει με τις δικές της διαβουλεύσεις. Ωστόσο, κυρίαρχη πεποίθηση είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν όταν πολλά από τα ερωτήματα που συνεχίζουν να αιωρούνται αποκτήσουν απαντήσεις. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι σοβαρή συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο όταν ξεκινήσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και μπορούν να γίνει ουσιαστική διαβούλευση, που ξεφεύγει από τη σφαίρα του θεωρητικού. Άλλωστε, στόχος της παράταξης δεν είναι να έχει ρόλο κομπάρσου στις διεργασίες, αλλά να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ρόλο πρωταγωνιστή.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ