Η ηγεσία της ΔΗΠΑ, η τρικυμία πριν τον γάμο και οι Προεδρικές μπροστά

Την ηγεσία που θα κληθεί να διαχειριστεί τις διαβουλεύσεις για τις Προεδρικές Εκλογές ανέδειξε χθες η Δημοκρατική Παράταξη, αφού, κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, ενόψει του Συνεδρίου της Κυριακής, το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν ακριβώς όσα άτομα χρειάζονταν για να καλυφθούν οι θέσεις και έτσι κατέλαβαν τα αξιώματα χωρίς ανθυποψήφιο.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που «ψηνόταν» εδώ και λίγο καιρό, καθώς πρόθεση του Μάριου Καρογιάν και των στενών συνεργατών του ήταν να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις, που θα απέτρεπαν την πραγματοποίηση των εκλογών και την πιθανή εσωστρέφεια που προκαλούσαν, επιτρέποντας στο κόμμα να κάνει το επόμενο βήμα ως ένα ενωμένο και ενιαίο σώμα, χωρίς εκλογικές αντιπαραθέσεις. Έτσι γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες προσθαφαιρέσεις και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια, μέχρι που κατέληξαν στο σχήμα που ανακοινώθηκε χθες από τον υπεύθυνο της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Στο τιμόνι του κόμματος θα βρίσκεται ο Μάριος Καρογιάν, ενώ οι τρεις αντιπρόεδροι, οι οποίοι είναι ίσοι και δεν έχουν ιεράρχηση, θα είναι ο Μαρίνος Κλεάνθους, ο Γιάννος Λακκοτρύπης και η Αντιγόνη Παπαδόπουλου. Το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα αναλαμβάνει ο Αντώνης Ρουσσάκης και του Γενικού Οργανωτικού ο Σπύρος Παναγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηγεσία άνευ ανθυποψηφίου στη ΔΗΠΑ-Ποιοι εκλέγονται στα αξιώματα

Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από τη «μήτρα» της ΔΗΠΑ, δηλαδή άτομα που βρέθηκαν στο πλευρό του Μάριου Καρογιάν από την αρχή και εργάστηκαν για το στήσιμο του κόμματος. Αυτό σημαίνει πως, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την καταστατική αλλαγή, που θα ενώσει και επίσημα τις δύο συνιστώσες κάτω από το κοινό όνομα ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, επιλέγηκε να μην βρίσκονται στην ανώτερη ηγεσία πρόσωπα προερχόμενα από την πλατφόρμα.

Όπως αναφέρουν πηγές από την παράταξη, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια άσκηση εξισορρόπησης, καθώς η εκπροσώπηση της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι πιο έντονη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΠΑ, και κατ’ αυτό τον τρόπο μοιράζονται τα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως, παρά τον επικείμενο γάμο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα δεν ήταν όλα ρόδινα, καθώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζει να υποβόσκει η αντιπαράθεση που ξεκίνησε την επομένη των Βουλευτικών Εκλογών, με μήλον της έριδος την έδρα της Λεμεσού. Μήλο το οποίο δεν φαίνεται να έχει σαπίσει, παρά το χρονικό διάστημα που παρήλθε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, ο οποίος εξελέγη ως επικεφαλής ψηφοδελτίου, είχε συμφωνήσει με τον Άγγελο Βότση, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στην επαρχία Λεμεσού, ότι μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής θα του παρέδιδε την έδρα. Ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών έγιναν δεύτερες σκέψεις, καθώς, επί της ουσίας, ο κ. Καρογιάν ήταν ο μόνος αμιγώς προερχόμενος από την συνιστώσα της ΔΗΠΑ βουλευτής της παράταξης και πρόεδρος του κόμματος και θεωρήθηκε λανθασμένη η απουσία του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Υπήρξαν πιέσεις και από τις δύο πλευρές και τελικά αποφασίστηκε όπως η σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμείνει ως έχει.

Ως αποτέλεσμα, έμεινε εκτός Βουλής ο Άγγελος Βότσης, η κοινοβουλευτική παρουσία του οποίου ουδέποτε τέθηκε σε κίνδυνο ενόσω ήταν στο ΔΗΚΟ. Πρόκειται για ένα πολιτικό με προσωπικές ψήφους και η εξέλιξη των πραγμάτων δεν άφησε ικανοποιημένο ούτε το δικό του κοινό στη Λεμεσό, ούτε και πρόσωπα που συμπορεύθηκαν με την πλατφόρμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το ζήτημα που προέκυψε συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και είχε εμφιλοχωρήσει και στη διαδικασία επιλογής των νέων προσώπων για την ανώτατη ηγεσία της ΔΗΠΑ.

Αναπόφευκτα, το γεγονός πως δεν έγινε το δικό τους, ίσως δημιουργήσει σε κάποιους νέα παράπονα, σε μία περίοδο που η προτεραιότητα της πλειοψηφίας είναι να εκμεταλλευτούν το momentum του Συνεδρίου για να εισέλθουν με αξιώσεις στις διαπραγματεύσεις για τις Προεδρικές. Άλλωστε στη ΔΗΠΑ αντιλαμβάνονται το επόμενο χρονικό διάστημα ως μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον πολιτικό της ρόλο η παράταξη, χτίζοντας πάνω στο καλό αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν κατά πόσον οι όποιες αντιπαραθέσεις θα περάσουν στο παρελθόν ή θα φουντώσουν με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων