Ανανεώνει θέσεις και πρόσωπα με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές η ΔΗΠΑ

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα -και δη ενόψει των προεδρικών εκλογών- θα θέσει η Δημοκρατική Παράταξη στο Συνέδριο που θα πραγματοποιήσει εντός Φεβρουαρίου. Αν και το Συνέδριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, ενδέχεται να πάρει παράταση για τα μέσα του μήνα για διαδικαστικούς λόγους, καθώς θεωρείται σημαντική η παρουσία εκπροσώπου της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας στην οποία είναι ενταγμένη η ΔΗΠΑ, τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, η οποία θα προσδώσει μία ευρύτερη διάσταση στη συζήτηση για τα επόμενα βήματα της παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό πολιορκία το κέντρο-Οι ουρές των... ανεξάρτητων και τα «θέλω» των ηγεσιών

Το γεγονός πως το Συνέδριο θα είναι και Εκλογικό και Καταστατικό, επιτρέπει μια ανανέωση προσώπων, θέσεων και πολιτικών, μετά την εκλογική επιτυχία των βουλευτικών εκλογών και ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες το κόμμα θα ήθελε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ουσιαστικά η ΔΗΠΑ αποσκοπεί να κεφαλαιοποιήσει την ανοδική τάση που καταγράφει, για να ενισχύσει την θέση της και να αναδειχθεί ως ρυθμιστής των εξελίξεων σε όλα τα πεδία.

Σε καταστατικό επίπεδο, θα επισφραγιστεί η συνεργασία μεταξύ ΔΗΠΑ και Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, με την προσθήκη του ονόματος της πλατφόρμας στο όνομα της παράταξης, έτσι ώστε να επισημοποιηθεί η συμπόρευσή τους. Στελέχη της ΔΗΠΑ εκτιμούν ότι τα όποια σύννεφα είχαν δημιουργηθεί στη σχέση των δύο πλευρών αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές πλέον εξανεμίζονται, καθώς λειτουργούν ως ενιαίο σώμα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και εμπλέκονται στις εσωκομματικές διεργασίες στελέχη προερχόμενα κι από τις δύο συνιστώσες. Όπως αναφέρουν, υπάρχει και εσωτερική παρουσία του Άγγελου Βότση, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής μετά την απόφαση να διατηρήσει την έδρα της Λεμεσού ο Πρόεδρος Μάριος Καρογιάν, παρά την προηγούμενη συμφωνία για παραχώρησή της στον τέως βουλευτή.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σκέλος του Συνεδρίου, υπό διεκδίκηση είναι οι θέσεις του Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων, του Γραμματέα και του Γενικού Οργανωτικού. Το ενδιαφέρον τους εξέφρασαν διάφορα στελέχη, αλλά δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί τελικά η οδός της συναίνεσης και να υπάρξουν εκλογές άνευ ανθυποψηφίων. Στη ΔΗΠΑ, όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, θέλουν να εκμεταλλευτούν τη νηνεμία που επικρατεί σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, καθώς θεωρούν ότι τους προσφέρει πλεονέκτημα, και να αποφύγουν την εκδήλωση εσωστρέφειας σε αυτό το χρονικό σημείο. Παρά ταύτα, εάν οι υποψήφιοι είναι τελικά περισσότεροι, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκλογές, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην αποφυγή της όξυνσης των πνευμάτων.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει ανασκόπηση της πορείας της ΔΗΠΑ από το 2018 μέχρι σήμερα, καθώς και του κοινοβουλευτικού της έργου, το οποίο θεωρείται αρκετά επιτυχημένο μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα σε ζητήματα στα οποία αποδίδεται μεγάλη σημασία. Η ανασκόπηση αυτή θα δώσει και το έναυσμα για τη συζήτηση του πολιτικού πλαισίου, που θα θέσει τις βάσεις τόσο για την μετέπειτα πορεία σε κομματικό επίπεδο, όσο και για τον τρόπο που η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα κινηθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Στην παράταξη δεν βιάζονται, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για διαβούλευση, ώστε να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή ενόψει της μάχης του 2023. Στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται το σενάριο της αυτόνομης καθόδου, ωστόσο πολύ περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο σύναψης συνεργασιών, με τις επιλογές να είναι ανοιχτές για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Τα αυξανόμενα ποσοστά, άλλωστε, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό δέλεαρ για εν δυνάμει συνεργασίες. Με ανανεωμένες τις πολιτικές της θέσεις, η ΔΗΠΑ θα μπορεί να συζητά ουσιαστικά σε προγραμματικό επίπεδο, για θέματα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις και το Κυπριακό, εγκαινιάζοντας τον ουσιαστικό διάλογό της για τις προεδρικές εκλογές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα παπούτσια των Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη και των Συναγερμικών

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό