Η αναμονή στον ΔΗΣΥ για Χριστοδουλίδη και τα σενάρια στήριξης από τον Ενδιάμεσο

Χωρίς να βιάζεται, αλλά με τους σχεδιασμούς να είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, φέρουν οι πληροφορίες τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να προετοιμάζει την εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Πλέον απαλλαγμένος από τις τεράστιες ευθύνες και τις πολλές ώρες εργασίας που επέβαλλε η παρουσία του στο Υπουργείο, αφού πήρε μια ανάσα ξεκούρασης, προετοιμάζει πυρετωδώς τα επόμενα του βήματα, σε συνεργασία με ένα μικρό κύκλο στενών συνεργατών του.  

Μάλιστα οι πληροφορίες της περασμένης εβδομάδας, που διοχετεύθηκαν μέσα από συγκεκριμένους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζουν την εν δυνάμει υποψηφιότητα του, τον θέλουν να ανοίγει πολιτικό γραφείο στη Λευκωσία, το οποίο θα λειτουργήσει ως το στρατηγείο των επιτελείων που όταν κριθεί ως η κατάλληλη στιγμή θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε όλες τις επαρχίες. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως η οποια εξαγγελία του δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την επικύρωση της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ στις 13 Μαρτίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ένα άλλο επίπεδο πέραν του οργανωτικού, φέρεται να βρίσκεται σε επαφή με τις ηγεσίες ή στελέχη κομμάτων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του. Πλέον με το πολιτικό σκηνικό να είναι κάτι περισσότερο από ρευστό, αντιλαμβάνεται κανείς, πως αυτά τα κόμματα είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού αφενός ο ΔΗΣΥ στηρίζει την υποψηφιότητα Αβέρωφ αφετέρου το ΑΚΕΛ έχει προ αποκλείσει την υποψηφιότητα του τέως ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απαλλαγή από τον ΔΗΣΥ και ο προεκλογικός από θέση αντιπολίτευσης

Συνεπώς ο χώρος ο οποίος μπορεί να κινηθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι περιορισμένος και δεν είναι άλλος από τον λεγόμενο ενδιάμεσο, ενώ σε επίπεδο βάσης, μπορεί με την ίδια άνεση να απευθυνθεί και στο συναγερμικό ακροατήριο.

Στελέχος της Πινδάρου σημείωνε τις τελευταίες ημέρες στον REPORTER, την αγωνία με την οποία αναμένουν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του για να τοποθετηθεί επί σημαντικών ζητημάτων που περιμένουν απαντήσεις. Χαρακτηριστική  ήταν η επισήμανση πως τουλάχιστον σε επίπεδο social media, μπορεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης να απολαμβάνει μιας τεράστιας αποδοχής, όμως εάν κάποιος αναζητήσει να δει από που προέρχονται αυτά τα πρόσωπα, θα διαπιστώσει πως ανάμεσα τους βρίσκονται πολιτευτές αλλά και στελέχη οργανώσεων που αποκηρύσσουν την Ομοσπονδία.

Μάλιστα, το εν λόγω στέλεχος του ΔΗΣΥ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε πως ανάμεσα σε αυτούς φαίνεται πως είναι και ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος μόλις πρόσφατα αποχώρησε από το ΕΛΑΜ. Είναι ενδιαφέρον λοιπόν να διαφανεί, αφενός αν ο τέως Υπουργός Εξωτερικών θα διαχωρίσει τη θέση του από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή σε περίπτωση που δεν το πράξει, αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως θερμοί υποστηρικτές του θα αποτραβηχτούν και θα κοιτάξουν προς άλλες υποψηφιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεδιπλώνει τον προεκλογικό του ο Αβέρωφ-Στήνει επιτελεία και οργώνει την Κύπρο

Πάντως σε επίπεδο κομμάτων, η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, σε περίπτωση που ο υπό εκκόλαψη διάλογος με το ΑΚΕΛ δεν τελεσφορήσει. Εξάλλου στο παρελθόν αμφότερα τα δύο κόμματα του κέντρου, συμφώνησαν με τους χειρισμούς του Νίκου Χριστοδουλίδη ως υπουργού Εξωτερικών και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη στάση που είχε κρατήσει σε δύσκολες περιόδους. Εξάλλου, κι αυτό μοιάζει να είναι οξύμωρο, ενώ το ΑΚΕΛ κατακεραύνωνε τον κ. Χριστοδουλίδη για τις δηλώσεις ή τις αποφάσεις του ή ακόμα και για τον τρόπο που επηρέαζε, πάντα σύμφωνα με την Εζεκία Παπαϊωάννου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ τηρούσαν ένα πιο μετριοπαθή λόγο που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογούσε τον τέως υπουργό, ωστόσο σήμερα, θέτουν (σ.σ. ειδικά το ΔΗΚΟ) ως προτεραιότητα τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στο πρόσφατο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, πέραν από τις πλειοψηφικής τάσης που καταγράφηκε για να κατέλθει ως υποψήφιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ως δεύτερη ή καλύτερα ως εναλλακτική επιλογή, μια σειρά στελεχών κατέθεσε την άποψη πως αυτή θα πρέπει να είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά την πόρτα των άλλων κομμάτων το ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές

Πάντως σε ότι αφορά την ΕΔΕΚ, το κόμμα των σοσιαλιστών, έχει ακόμα ανοικτές τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι χειρισμοί σε σχέση με το Παγκύπριο Συνέδριο, το μητρώο μελών και τα διατάγματα των δικαστηρίων. Σε μεγάλο βαθμό, θα έλεγε κανείς ότι η ΕΔΕΚ αυτή τη στιγμή, παρά την προσπάθεια που γίνεται από τη σημερινή ηγεσία, να δείξει πως επανήλθε η κανονικότητα, παραμένει κατακερματισμένη και τα στελέχη που διαφώνησαν με τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους συνεργάτες του παραμένουν σε θέσεις μάχης αναμένοντας την ετυμηγορία των δικαστηρίων.

Εξάλλου την περασμένη Πέμπτη η ΕΔΕΚ πραγματοποίησε στη Λευκωσία, η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων που εντάσσεται στα πλαίσια του διαλόγου της ηγεσίας της ΕΔΕΚ με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Επίσημα από την ΕΔΕΚ αποδόθηκε ο τίτλος της πρώτης διευρυμένης σύσκεψης Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, ωστόσο επί της ουσίας, πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση, αφού με βάση τα διατάγματα το κόμμα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή Επαρχιακές Επιτροπές. Πάντως σε αυτή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια, έδωσαν το παρόν τους και στελέχη του κόμματος που ήρθαν σε ευθεία ρήξη με την ηγεσία, μεταξύ των οποίων και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλης Τερέπεης. Σημειώνεται ότι χθες βράδυ διεξήχθη ανάλογη εκδήλωση και στη Λεμεσό.

Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση ήταν πως, η ΕΔΕΚ θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή σε οποίον ζητήσει συνάντηση, ενώ τέθηκε ως προϋπόθεση η οποιαδήποτε συνεργασία θα συγκροτηθεί στη βάση συγκεκριμένων κριτήριων και κυρίως θα πρέπει ο όποιος διάλογος να είναι ισότιμος. Θα πρέπει δηλαδή η ΕΔΕΚ να είναι από την αρχή εμπλεκόμενη σε αυτό το διάλογο, να καθοριστούν οι συγκλήσεις και οι αποκλίσεις σε συγκεκριμένα θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Την ίδια ώρα δεν αποκλείστηκε και η αυτόνομη κάθοδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κλείνει την πόρτα σε κανένα η ΕΔΕΚ-Απαντά στα σενάρια για τις Προεδρικές

Σε ότι αφορά τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, μπορεί η αποχώρηση του Βασίλη Πάλμα από το Προεδρικό και η φημολογία ότι αναμένεται να αναλάβει επιτελικό ρόλο στην προεκλογική του Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο στελέχη του κόμματος υπέδειξαν στον REPORTER, πως αυτό το γεγονός δεν μπορεί κατ’ουδένα τρόπο να συνδεθεί με τις αποφάσεις του κόμματος. Εξάλλου, σημείωναν, παρά τις διάφορες τάσεις που αναπτύσσονται εντός της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, το θέμα δεν έχει συζητηθεί θεσμικά. Κάτι τέτοιο πάντως θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»