Ανάγκη για αναβάθμιση και καλύτερη επικοινωνία εντοπίζουν οι Οικολόγοι

Σε τρία βασικά σημεία επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, απευθυνόμενος προς το 12ο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του Κινήματος, που πραγματοποιείται σήμερα έπειτα από δύο αναβολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζητούν διέξοδο οι Οικολόγοι-Συνέδριο σε βαρύ κλίμα και συνωστισμό υποψηφίων

Ο κ. Θεοπέμπτου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο επικοινωνιακό και στις δράσεις που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και την καλύτερη στελέχωση. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης, οι οποίες περνούν και μέσα από την αντιμετώπιση καταστατικών κενών.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Οικολόγων εισηγήθηκε όπως το Κίνημα ακολουθήσει το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων και έχει δύο συμπροέδρους, μία γυναίκα και ένα άντρα. Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να τεθούν προδιαγραφές ως προς το ποιος δικαιούται να είναι πρόεδρος ή να συμμετέχει στα συλλογικά όργανα.

Επικοινωνιακά-Στελέχωση

Αρχικά, ο κ. Θεοπέμπτου προέβη σε μία ανασκόπηση των Βουλευτικών Εκλογών του 2021, λέγοντας ότι «η εκστρατεία δεν ήταν εύκολη και είχαμε πολλά προβλήματα να λύσουμε». Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα ήταν η κατάρτιση του ψηφοδελτίου, όπου:

• Στελέχη του Κινήματος δεν έβαζαν υποψηφιότητα.

• Είχαμε μεγάλη δυσκολία να συμπληρώσουμε τα ψηφοδέλτια και

ορισμένες επιλογές μας δημιούργησαν άσχημα προβλήματα.

• Δεν είχαμε προβεβλημένα στελέχη να φέρουν ψήφους.

«Λέχθηκαν πολλά για το αν το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν καλό για το Κίνημα ή όχι.Η μεγάλη αποχή, το για πρώτη φορά τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων που πήγε σε κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή, η επιθετικότητα των ΜΜΕ και η έλλειψη θεματικών συζητήσεων όπου θα μπορούσαμε να προβάλουμε τις θέσεις μας, η παραβίαση της νομοθεσίας και πολλά άλλα μας οδήγησαν σ αυτό το αποτέλεσμα», είπε.

«Σημειώστε όμως ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος εκλέγηκαν 3 βουλευτές αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία μας πήραμε Προεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, και μάλιστα αυτής του Περιβάλλοντος. Και για ενδυνάμωση αυτού που ανάφερα πιο πάνω, δύο από τους βουλευτές που εκλέγηκαν έγιναν μέλη του Κινήματος μετά την εκλογή τους», τόνισε.

Τον Μάιο του 2024 θα έχουμε Δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές. Για να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα θα πρέπει να ξεκινήσει μια προετοιμασία στελεχών που θα τους ετοιμάσει για να υποβάλουν  Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υποψηφιότητα, θα έχουν καλή προβολή με άρθρα, συνεντεύξεις, βιντεάκια κλπ ούτως ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα, διεμήνυσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Εξήγησε ότι «ήδη ξεκίνησα μια προσπάθεια με εντοπισμό και βοήθεια νέων ατόμων αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά μέχρι να πετύχουμε έστω και απλά αποτελέσματα. Μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση που ήδη έχουμε κάνει εντοπίζεται στον τρόπο που εκδίδονται οι ανακοινώσεις του Κινήματος. Θα πρέπει να έχετε ήδη προσέξει ότι κάνουμε πλέον αναφορά σε δηλώσεις διαφόρων στελεχών μας για να προβάλλονται και για να κατευθύνει τους δημοσιογράφους να τους ψάξουν αν θέλουν να δώσουν συνέχεια στην ανακοίνωση μας».

Χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για να προβάλουμε τα στελέχη μας της πρώτης γραμμής για να προβάλουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια ξεκινήσαμε μια άλλη νέα πρακτική για τη διάθεση ενός συγκεκριμένου ποσού σε κάθε επαρχία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Αναλύοντας το κόνσεπτ, ο πρόεδρος των Οικολόγων είπε πως στις εκδηλώσεις αυτές, τουλάχιστον ένας από τους παρουσιαστές θα είναι νέο πρόσωπο της επαρχίας και θα εστιάζονται κυρίως σε θέματα που αφορούν την επαρχία. Με αυτή την εμπειρία τα νέα πρόσωπα του Κινήματος θα αποκτούν αναγνωρισιμότητα και εμπειρίες και θα νιώσουν ότι προσφέρουν πραγματικά.

«Φυσικά για να πετύχουν όλα αυτά θα πρέπει να επιλέγονται θέματα που ενδιαφέρουν την Επαρχία για να έχει κοινό εκτός Κινήματος και όχι να είναι απλά τα μέλη μας εκεί.

Πέραν τούτου έχουμε εξοπλίσει όλα τα επαρχιακά μας γραφεία με ειδικό φωτισμό και σταντ για να μπορούν όσοι θέλουν να ετοιμάζουν βιντεάκια με δηλώσεις για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου έδωσε βάρος και στην επιμόρφωση των στελεχών, λέγοντας ότι είναι κάτι που γινόταν με επιτυχία παλιά. «Τώρα αυτό είναι πλέον και απαραίτητο και επείγον εφόσον η ΕΕ έχει πλέον εντάξει τα περιβαλλοντικά θέματα ως θέματα προτεραιότητας και οι αλλαγές που έρχονται θα φέρουν πραγματική αναστάτωση σε απροετοίμαστες χώρες όπως τις δικές μας. Γι αυτό θα χρειάζεται με την έναρξη του 2022 να οργανωθούν αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα προς τα στελέχη μας. Οι ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για να μας κάνουν μερικά τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα και ενδιαφέρον για συνδιοργάνωση υπήρξε επίσης και από τους Έλληνες Πράσινους», είπε. Επεσήμανε πως ένας που κατέχει τη γνώση μπορεί εύκολα να μιλά σε εκδηλώσεις και ΜΜΕ και με όλα τα πιο πάνω θα έχουμε στελέχη έτοιμα να ριχτούν στην μάχη των Δημοτικών εκλογών αλλά και των Ευροεκλογών.

«Μέσα από τις εμπειρίες που θα αποκτηθούν αλλά και την δράση μας στο παρελθόν θα πρέπει να συνταχθεί και ένα κείμενο θέσεων που θα αποτελεί βοήθημα για όσους τώρα ξεκινούν την ασχολία τους με τα θέματα μας. Αυτή η διαδικασία θα μας δώσει και την ευκαιρία να συζητήσουμε και να επανατοποθετηθούμε ή να επιβεβαιώσουμε μια σειρά από θέματα που μας αφορούν», τόνισε.

Αναδιοργάνωση

Με αυτή την ευκαιρία, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, οι θεματικές επιτροπές του Κινήματος θα έχουν την ευκαιρία να οργανωθούν καλύτερα και να παράγουν έργο. Είναι γνωστό σε όλους ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις θεματικές όπως λειτουργούν σήμερα, οι πιο πολλές είναι ανενεργές εδώ και χρόνια και χρειάζεται να γίνει μια σοβαρή αναδιοργάνωση, υπογράμμισε.

«Αναδιοργάνωση χρειάζεται και το προσωπικό στα γραφεία μας. Υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα, τα καθήκοντα χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν και να υπάρχουν και καθαροί στόχοι για την κάθε θέση. Υπάρχει και το θέμα της προώθησης της δουλειάς που γίνεται στη Βουλή για το οποίο θα πρέπει να γίνουν νέες διευθετήσεις», πρόσθεσε.

Όλοι οι εργαζόμενοι αγωνιούν να προχωρήσει αυτή η αναδιοργάνωση. Αλλαγές θα έχουμε και με τα γραφεία Λεμεσού και Λάρνακας με αλλαγές γραφείων. Στη Λεμεσό έχει ήδη γίνει η μετακόμιση.

Καταστατική αναβάθμιση

Ακολούθως, ο πρόεδρος των Οικολόγων προέβη σε μία ανάλυση ως προς την ανάγκη αναβάθιμσης του Καταστατικού, παρουσιάζοντας προβλήματα και εισηγήσεις:

• Δεν προβλέπει κάπου είδους Πειθαρχικό Συμβούλιο.

• Οι διαδικασίες για αφαίρεση κάποιου από ψηφοδέλτιο βουλευτικών

εκλογών είναι χρονοβόρες.

• Ποιοι και αν πρέπει να δικαιούνται να είναι παρόν σε συνεδριάσεις των

σωμάτων και η πρόσβαση στα πρακτικά.

• Τα στοιχεία που ζητούμε στην αίτηση για να γίνει κάποιος μέλος του

Κινήματος πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

• Χρειάζεται να υπάρχει ξεκάθαρη διαδικασία για το πως γίνεται η εγγραφή

και η διαγραφή μέλους.

• Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρα καταγραμμένη διαδικασία για το πως

εξετάζεται μια αίτηση για να γίνει κάποιος μέλος και πως κοινοποιείται η

απόφαση. Επίσης τα χρονοδιαγράμματα του Καταστατικού είναι πολύ

στενά για τις Επαρχιακές Επιτροπές.

• Ο αριθμός των μελών μας έχει αυξηθεί και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος

να κάνουμε παγκύπριο συνέδριο χωρίς να αγωνιούμε αν θα έρθει το ένα

τρίτο των μελών για να έχουμε απαρτία.

• Το Παγκύπριο συνέδριο θα πρέπει έχει κανονισμούς για τη διαχείριση

ενστάσεων και άλλων απρόοπτων συμβάντων κατά τη διάρκεια του

συνεδρίου.

• Και το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι δεν έχουμε καθόλου προδιαγραφές

για το ποιος /ποια δικαιούται να είναι Πρόεδρος ή να συμμετέχει σε

εκλελεγμένα σώματα του Κινήματος. Πχ Γίνεται να είναι μέλος μας που

ζει εξωτερικό; Δεν έπρεπε να υπηρετήσει πρώτα τουλάχιστον μια θητεία

σε άλλα σώματα του Κινήματος προτού διεκδικήσει θέση σε ένα σώμα

πιο πάνω από αυτό που είναι;

• Όλα τα Πράσινα κόμματα της ΕΕ έχουν 2 Συμπροέδρους μια γυναίκα και

ένα άνδρα. Κάτι που θα πρέπει να υιοθετήσουμε και εμείς! Τα Πράσινα

Κινήματα δεν προβάλλουν ονόματα και άτομα αλλά θέσεις. Δεν είμαστε

στη δεκαετία του `60. Τα Πράσινα κόμματα έχουν leaders για

συγκεκριμένα θέματα και εργάζονται όλοι μαζί.

Προεκλογικές αναφορές

«Δεν είναι το Κίνημα του Α ή του Β αλλά το Κίνημα που προβάλλει και αγωνίζεται για τις θέσεις του», τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου, ανοίγοντας το κεφάλαιο της δικής του υποψηφιότητας για επανεκλογή στην προεδρία. «Γι αυτό αν εκλεγώ θα προωθήσω όλες αυτές τις αλλαγές και θα έχουμε ξανά εκλογές για εκλογή του συμπροέδρου. Ήδη έχω πάρει πρόνοιες του Καταστατικού ενός πράσινου Ευρωπαϊκού κόμματος για το πως λειτουργεί καλά το σύστημα. Είναι με τέτοιες αλλαγές που θα εκσυγχρονίσουν το Κίνημα και θα εμποδίσουν ξανά τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο χρόνο που θα πάμε μπροστά!».

Καταληκτικά τόνισε ότι την επόμενη 10ετία όλοι θα στρέφονται προς εμάς. …Γι αυτό τώρα πιο πολύ από άλλη φορά χρειάζεται να προετοιμαστούμε, να αποκτήσουμε γνώση και να δουλέψουμε όλοι μαζί για την αναβάθμιση του Κινήματος και των θεσμών του. Να προετοιμάσουμε τον κόσμο μας να μπορεί να βγαίνει έξω με γνώσεις και πράσινες πολιτικές Να κάνουμε το κόμμα μας σπουδαίο, με πολλές δράσεις, να γίνουμε η πηγή της σωστής ενημέρωσης του κόσμου, να παράξουμε πράσινες πολιτικές για το καλό του τόπου μας, για την Κοινωνία, για τον πολιτισμό, για την Οικονομία, για το περιβάλλον, για τον τόπο μας».

Ψηφοφορία

Σημειώνεται ότι, μετά το πέρας του συνεδριακού σκέλους, ξεκινά η εκλογική διαδικασία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι νωρίς το απόγευμα. Τη θέση του Προέδρου επανδιεκδικεί ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και διεκδικούν επίσης οι Κυριάκος Τσιμίλλης και Σωτήρης Χρίστου.

Τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου επαναδιεκδικεί η Έφη Ξάνθου και διεκδικούν ο Άλκης Παπής, νυν εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος και ο Σωτήρης Χρίστου.

Για τη θέση του Αντιπροέδρου Α’ του Κινήματος οι υποψήφιοι είναι: οι Σταύρος Αλαμπρίτης, Φρύνη Ονουφρίου, Κυριάκος Τσιμίλλης, Σωτήρης Χρίστου, Μάριος Χρυσοστόμου.

Την υποψηφιότητα τους για τη θέση του Αντιπροέδρου Β’ έχουν υποβάλει οι: Μαρία Κολά, Αντώνης Κουπαρής, Παναγιώτης Μανώλη, Λούκας Στυλιανού, Σωτήρης Χρίστου, Μάριος Χρυσοστόμου.

Την υποψηφιότητα τους για την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλαν συνολικά 31 άτομα:

1. Αιμιλίου Φώτης

2. Αλαμπρίτης Σταύρος

3. Ευαγγέλου Γιάννης

4. Ηλία Νίκος

5. Ηλιάδης Γιώργος

6. Ιωαννίδου Ελπίδα

7. Ιωάννου Νατάσα

8. Ιωσηφίδης Χάρης

9. Κολά Μαρία

10. Κωνσταντινίδου Σώζη

11. Λοΐζου Χρυσάνθη

12. Μάτσας Ορέστης

13. Μιλτιάδους Αλέξανδρος

14.Μιχαηλίδου Ρίτα

15. Μσαλλάμ Τζόζεφ

16. Νεοκλέους Γαστών

17. Νικηφόρου Σάββας

18. Νικολάου Φυτούλα

19. Ξάνθου Έφη

20. Παπαγεωργίου Άγγελος

21. Παράσχου Μιχάλης

22. Περδίκη Ηλέκτρα

23. Σακαδάκη Αλεξία

24. Σταυρίδης Γεώργιος

25. Τσιμίλλης Κυριάκος

26. Φαχούρη Ηλιάνα

27. Χαγουίλα Έτμοντ

28. Χαραλάμπους Ανδρέας

29. Χαραλάμπους Άντρη

30. Χρίστου Σωτήρης

31. Χρυσοστόμου Μάριος

Τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέγηκαν σε ξεχωριστές επαρχιακές συνελεύσεις που διεξήχθηκαν σε επαρχιακό επίπεδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια